Det er St. Olavs Hospital som skal utføre inngrepet i Norge, og de har tidligere uttrykt skepsis til at det skal være adgang til å abortere ett av to friske fostre i et tvillingsvangerskap.

- Dette er ikke noe forsøk på omkamp om abortloven. Fosterreduksjon handler ikke om svangerskapsavbrudd, men om seleksjon, at en velger et foster fremfor et annet, sa Kjersti Toppe (Sp) under Stortingets behandling av saken. Hun mener det nå skjer en endring av rettsendring når Stortinget ikke vil si nei til fosterreduksjon av friske fostre.

LES SAKEN: Flere utenlandske kvinner vil til Norge for å ta tvillingabort

Lovtolkning

Toppe og stortingskollega Olaug Bollestad (Kr. F) fremmet i fjor et forslag om å endre loven om svangerskapsavbrudd slik at fosterreduksjon ikke skal tillates i Norge. Forslaget kom etter at lovavdelingen i Justisdepartementet i februar konkluderte med at abortloven som ble vedtatt for 40 år siden, også åpner for at friske fostre i flerlingsvangerskap kan aborteres.

Da abortloven ble vedtatt, var det ikke teknisk mulig å fjerne et av flere fostre i et flerlingsvangerskap, derfor var det et ønske fra fagmiljøene om en klargjøring.

Stortingsrepresentant Olaug Bollestad (Kr.F).

- I dag er det første gang Stortinget tar stilling til om fosterreduksjon skal være tillatt i Norge, uttalte Bollestad under stortingsdebatten. Hun etterlyste en større debatt rundt dette spørsmålet.

- Vi er skuffet over at regjeringen har fraskrevet seg sitt ansvar. Denne saken fortjener en politisk behandling i regjering og storting. Store deler av det medisinske fagmiljøet er svært kritiske til at denne praksisen godkjennes, og det advares mot at fosterreduksjon kan koste det gjenlevende barnet i magen, livet, uttalte Bollestad som stilte spørsmål ved hvorfor Norge skal være mer liberalt enn Danmark hvor fosterreduksjon ikke er tillatt.

LES SAKEN: Tvillingabort utfordrer våre idealer om godt foreldreskap

Ingen endringer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sa at spørsmålet om fosterreduksjon er en problemstilling som er krevende, både etisk og juridisk, og at det er viktig at spørsmålet blir avklart. Han påpekte at regjeringen ikke har gjort noen endringer verken i retningslinjer eller forskrifter nå, men at det er foretatt en lovfortolkning av en lov som ble vedtatt i 1975.

- Hvis vi skulle hatt en annen lovgivning i Norge, innebærer det at enten Stortinget eller regjeringen måttet fremme forslag til innstramming i dagens abortlov. Det er det ikke grunnlag for, sa Høie.

Saksordfører Tone Wilhelmsen Trøen (H) mener det er positivt at det nå er kommet klare retningslinjer. Hun sa også at hun er fornøyd med at fosterreduksjon kun skal foregå et sted i Norge, ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert invasiv fostermedisin ved St. Olav.

- Når all kunnskap og fagmiljø samles et sted, vil vi sikre muligheten til forskning. Det vil også bidra til en trygg og ensartet veiledning til de kvinner som står overfor et svært vanskelig valg, uttalte Trøen.

Utenlandske kvinner

Fagmiljøet ved St. Olav mener det kan være medisinske grunner til å gjennomføre inngrepet når en kvinne er gravid med trillinger eller flere, eller når et foster er sykt. De er imidlertid skeptiske til å utføre fosterreduksjon ved et normalt tvillingsvangerskap.

Faksimile fra Adresseavisen 9. januar.

- Ved tvillingsvangerskap med to friske fostre, er det ingen medisinske grunner til å gjennomføre fosterreduksjon, uttalte seksjonsoverlege Torbjørn Moe Eggebø til Adresseavisen i forrige uke.

Så langt har det vært utført rundt 55 fosterreduksjoner i Norge, og normalt er det færre enn fem tilfeller årlig. Alle inngrep så langt har vært gjennomført av medisinske grunner.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap).

Retningslinjene åpner for at også utenlandske kvinner kan få tilbudet når de oppholder seg i Norge. Det siste halve året har det vært en økning av henvendelser fra utlandet. Fagmiljøet ved St. Olav ser ikke bort fra at det nå kan komme flere slike henvendelser.

Av stortingsdebatten gikk det frem at Ingvild Kjerkol (Ap) ikke tror utenlandske kvinner vil kunne benytte tilbudet om fosterreduksjon.

- Det er direkte søkt å fremstille en lovfortolkning som et frislipp eller en liberalisering som fører til at utenlandske kvinner vil reise til Norge, sa Kjerkol i Stortinget.

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) fremmet på vegne av Senterpartiet og Kr.F et forslag om å si nei til fosterreduksjon. Foto: NTB/Scanpix