En av de som får penger er prosjektleder Stein Kaasa ved Oslo universitetssykehus. Kaasa tildeles 5,8 millioner kroner for et forskningsprosjekt som skal finne mer målrettede behandlingsmetoder for brystkreftpasienter med spredning til hjernen.

Kaasa har bodd i Trondheim i 22 år, og er tidligere viseadministrerende direktør ved St. Olavs Hospital. Før det hadde han en rekke lederstillinger, men han er mest kjent for å ha bygd opp miljøet for lindrende behandling og kreftomsorgen ved St. Olavs Hospital og i nabokommunene. Professor Kaasa er i dag avdelingsleder for kreftavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Penger til Røros

Prosjektleder Harald Engan ved LHL-klinikkene Røros får 2,8 millioner kroner til et forskningsprosjekt som ser på hvordan en brystkreftdiagnose påvirker mulighetene i arbeidslivet.

Dette er de eneste utenfor Oslo som tildeles pengestøtte. De andre som får støtte er som Kaasa fra Oslo universitetssykehus. Anna Sætersdal får 1,4 millioner kroner til et forskningsprosjekt som ser på muligheten for et avbrudd i behandlingen for at unge kvinner med brystkreft skal kunne bli gravide uten risiko. Prosjektleder Jon Amund Kyte tildeles 10 millioner kroner for et forskningsprosjekt som skal se på bruk av immunterapi i kombinasjon med andre behandlingsmetoder med mål om mer effektiv behandling.

Enormt engasjement

Rosa sløyfe-aksjonen er en internasjonal folkebevegelse, i Norge er det Brystkreftforeningen og Kreftforeningen som samarbeider om aksjonen som har en rosa sløyfe som kjennemerke. Målet med aksjonen er å vise solidaritet med brystkreftberørte, øke kunnskapen om sykdommen og gi støtte til brystkreftforskning og andre brystkreftrelaterte prosjekter

Aksjonen har blitt arrangert årlig i Norge siden 1990, men aldri har de kunne gi mer til støtte for brystkreftforskningen enn i år. Til sammen siden 1990 har Rosa sløyfe bidratt med mer enn 160 millioner til brystkreftsaken

- Dette er takket være et enormt engasjement fra det norske folk. Vi gleder oss til å se resultatene av forskningen i fremtiden, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel i en pressemelding.

Midlene som ble delt ut denne uka er inntektene fra Rosa sløyfe-aksjonen i 2015.

Forbedret livskvalitet

Da var hovedtema «Å leve med uhelbredelig kreft». To av de fire forskningsprosjektene som får støtte skal se på metoder som kan gjøre behandlingen mer effektiv for dem som ikke kan bli friske av brystkreft.

- Ved å støtte denne typen klinisk forskning, kan Rosa sløyfe bidra til at flere får et bedre liv og lever lenger med sykdommen sin, sier styreleder i Brystkreftforeningen, Ester-Johanne Sande.

For første gang har Rosa sløyfe hatt to parallelle utlysninger. I tillegg til å prioritere klinisk forskning med drøyt 15,8 millioner, gir aksjonen også støtte til to forskningsprosjekter relatert til livskvalitet. Prosjektet ved LHL-klinikkene Røros dreier seg om arbeidsliv etter brystkreft.

- Vi vet at det å komme tilbake i jobb etter en brystkreftdiagnose, er en viktig del av prosessen med å ta hverdagen tilbake. Dersom vi kan finne nye tiltak som reduserer risikoen for å havne utenfor arbeidslivet, vil det bety mye for dem som rammes, sier Ryel.

Det er styret i Rosa sløyfe som avgjør hvilke forskningsprosjekter som tildeles støtte. Vedtaket gjøres etter anbefaling fra internasjonale forskere.