Singsaas mener den opprivende valgkampen, innsettelsen av Trump og hans tale under innsettelsen «gir grunn til bekymring».

I en tale under en nyttårsmottagelse for ledere i trøndersk politikk, samfunn, kirke- og næringsliv i Nidarosdomen mandag kveld, sa Singsaas at han er «avventende til den nye presidentens politikk, og vil følge den med et årvåkent blikk».

- Trumps syn på grupper som, flyktninger, asylanter, kvinner og homofile vitner om et helt annet perspektiv på mennesker. Måten han omtaler disse menneskene på er helt fremmed for meg. Nedenfraperspektivet er veldig lite til stede i de verdiene han står for. Å signalisere at mennesker skal holdes utenfor på grunn av bakgrunn, kjønn og legning, er fortolkning av kristne verdier som er dypt problematisk, utdyper Singsaas til Adresseavisen.

Kommentar: Unge, desperate og uten rettssikkerhet

- Kamp for menneskeverdet

Kritikken av den nye amerikanske presidenten falt under en del av biskopens tale som var viet markeringen av 500-årsjubileet for reformasjonen og synet på menneskeverdet.

- Det pågår en kontinuerlig kamp for menneskeverdet. Grunnleggende skjer det i møtet med hverandre. At vi møter hverandre med verdighet, – at vi enser at ethvert menneske er medsendt en hellighet som beskyttelse av sin Skaper. At vi utfordres til å bøye oss ned for å samtale med barnet i barnets ansiktshøyde – likeså tiggeren – i tiggerens ansiktshøyde. Det skjer noe med meg når jeg gjør det. Det gjør også noe med meg når «jeg blir sett ned på».

Kristne og humanistiske verdier har til alle tider blitt utfordret. Kirke og samfunn vil derfor alltid trenge mennesker som med mot og klarsyn, er en tydelig stemme i kampen for menneskeverd, for de krenkede, de marginaliserte og de minste, poengterte Singsaas.

Tor Singsaas - kandidat til Årets trønder 2016

Samisk alter i Nidarosdomen

Under Samefolkets dag 6. februar blir 100 årsjubileet for den første fellessamlingen for samer i Norge markert. I talen opplyste Singsaas at under jubileumsgudstjenesten i Nidarosdomen vil det bli innviet et alter med samisk utsmykning.

- Det er en stor historisk begivenhet og en særdeles viktig symbolhandling som fortjener stor oppmerksomhet. Samenes offentlige synlige nærvær i Nidaros domkirke i form av kunstneriske uttrykk eller inventar, har vært fraværende.

Det er ingen tvil om at samefolket har hatt en sterk opplevelse av at de er blitt holdt utenfor i nasjonalhelligdommen helt opp til våre dager. Nidarosdomen har ikke vist at det er to folk som gjennom århundrene har levd side om side i dette landet.

Samefolket har opplevd at ens eget språk, kultur, levesett og religiøse uttrykk er blitt holdt nede og undertrykt. Når alteret med samisk utsmykning innvies i Nidarosdomen 6. februar 2017, er dette et vedvarende offisielt tegn på at samefolket har sin selvsagte plass i katedralen.

- En viktig oppreisning

Først da er Nidaros domkirke for alvor blitt «en nasjonalhelligdom» også for samefolket. Dette vil være en viktig oppreisning. Alteret vil være et sted for forsoning.

Den norske kirke vil på denne måten gjeninnsette det samiske folk i Nidaros domkirke ved å gi dette et synlig uttrykk med et eget alter. Innvielsen av «Samisk alter» vil være noe av det mest betydningsfulle som har skjedd i Nidaros domkirke på mange tiår.

Et helt folk inntar nasjonalhelligdommen for første gang på mange hundre år. Et folk som nå endelig «kommer hjem», sa Singsaas.

- Kirken burde stått for andre verdier

Nidaros bispedømmeråd har vedtatt å opprette biskop Arne Fjellbus kirke- og samfunnspris.

– Prisen skal minne oss om at de verdier som har formet vårt samfunn, bare kan sikres og bevares gjennom vedvarende engasjement, våkenhet og modig forsvar, fortalte Singsaas om prisen som skal deles ut hvert tredje år, første gang under olsok 2017.

- Når vi ser oss tilbake, må vi erkjenne at kirken burde stått for andre verdier og synliggjort andre holdninger i etterkrigstidens forhold til krigsbarna og NS-barna. Det er absolutt på sin plass å beklage den behandlingen disse ble utsatt for både i lokalsamfunn og på riksplan.

Det samme vil samene og de reisende, kvinner og homofile kunne hevde. En kirke som bærer Martin Luthers navn, må erkjenne at også arven etter Martin Luther inneholder mye som burde vært ugjort og usagt, sa Singsaas.

- Å signalisere at mennesker skal holdes utenfor på grunn av bakgrunn, kjønn og legning, er fortolkning av kristne verdier som er dypt problematisk, sier Tor Singsaas til Adresseavisen. Foto: Richard Sagen
Nidaros-biskop Tor Singsaas. Foto: Richard Sagen