- Mine første åtte år i etaten har vært veldig bra. Jeg har hatt drømmejobben. Det er derfor jeg er ekstra skuffet over holdningene som har kommet til overflaten de siste to årene, spesielt blant lederne, sier den kvinnelige brannkonstabelen ved Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT).

I mars i 2015 var hun sammen med sin brigade på en sosial studietur til Gdansk i Polen. Ut på kvelden dro gruppa til et utested og brannlederen tok på den underordnede brannkonstabelen ved flere anledninger, blant annet innenfor undertøyet. Tirsdag i forrige uke ble den tidligere brannleder dømt i Frostating lagmannsrett for å ha utført en seksuell handling uten samtykke mot kvinnen.

Sykmeldt i tre uker

Hun forteller til Adresseavisen at hendelsen har satt sterkt preg på hennes hverdag og yrkesliv. Etter hjemkomst informerte hun flere ledere om saken, uten at det ble tatt tak i. Nesten seks måneder senere ble brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen klar over hendelsen. Høsten 2015 ble den kvinnelige brannkonstabelen sykmeldt i tre uker.

- Det hadde direkte sammenheng med saken og håndteringen av den. Jeg sov dårlig, var fysisk dårlig og følte at min oppmerksomhet og følelsesmessige tilstand var en risiko for å ivareta egen og andres sikkerhet. I min jobb skal man være helt skjerpet, sier hun om sykmeldingsperioden.

Hun forteller at hun ble fulgt opp av HMS-rådgiver, fastlegen og gode kolleger. Men ingen fra ledelsen tok kontakt med henne i denne perioden.

- Det oppsto for mange en lojalitetskonflikt. Skulle de åpent vise støtte til en av partene, eller kunne man støtte begge?

- Sjokkert og knust

Da brannsjefen fikk vite om saken, ble det en personalsak som endte med at brannlederen ble degradert og omplassert. I slutten av november var det et brigademøte hvor det kom frem forskjellige versjoner av hvordan saken hadde blitt håndtert internt. Den kvinnelige brannkonstabelen brøt sammen og forlot rommet, kommer det frem i en uttalelse fra Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) om håndteringen om saken.

- Jeg var sjokkert og knust over hvordan jeg overfor mine kolleger ble møtt med påstander som var direkte usanne fra noen av mine ledere. Dette var tillitspersoner som jeg var glade i og som jeg så på som min andre familie. Jeg var helt uforberedt på å bli møtt på denne måten. Jeg følte meg ydmyket i dette møtet og derfor måtte jeg gå ut, sier hun om episoden i dag.

Fikk råd om å anmelde

Brannsjefen informerte at han hadde blitt rådet til å anmelde forholdet til politiet, men hadde valgt å ikke gjøre det etter råd fra daværende styreleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste, kommer det frem i uttalelsen til LDO. Kvinnen er ikke enig i styreleders og brannsjefens vurdering.

- Hadde brannsjefen fulgt rådet fra politiet, ville saken raskere blitt belyst. Organisasjonen hadde sluppet å være i et vakuum. Politiet burde anses som eksperten i en slik sak. Det tror jeg hadde gjort det enklere for alle involverte parter, sier kvinnen.

Daværende styreleder Trond Singsaas i Trøndelag brann- og redningstjeneste bekrefter at han ga råd til brannsjefen om å ikke anmelde saken.

- Arbeidsgiver har i en slik sak andre muligheter for reaksjoner. Da han ble kjent med saken satte brannsjefen umiddelbart i gang tiltak. Arbeidstakeren som hadde opptrådt svært uønsket ble omplassert til annen stilling. Dette anså jeg som styreleder som et helt riktig og nødvendig tiltak. Brannsjefen har i denne saken ut fra styrets og styreleders mening opptrådt helt i tråd med de prinsipper og den etiske standard som må gjelde for god ledelse, skriver Singsaas i en kommentar til Adresseavisen.

100 000 norske kvinner utsettes for seksuell trakassering i måneden. Åtte prosent av landets yrkesaktive kvinner oppgir at de er utsatt for seksuell trakassering. De yngste opplever det oftest.

Dømt til forelegg

I november i 2015 ble saken anmeldt av to støttespillere og kolleger av den fornærmede kvinnen. Saken gikk i to rettsinstanser, og mannen ble dømt til å betale et forelegg på 15 000 kroner.

- Selv etter dom i tingretten ble det ikke lettere for lederne å ta stilling til hvordan de skulle forholde seg til meg, sier hun.

Saken satte fremdeles preg på kvinnens arbeidsliv, og hun ble sykmeldt i tre måneder sommeren og våren 2016.

- Kroppen sa helt stopp. Jeg klarte ikke å gjøre jobben min, forteller hun.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld, og har stevnet TBRT i en sivil sak. Den er ennå ikke avgjort.

Ønsker ikke kommentere

Brannsjef i Trøndelag brann- og redningstjeneste, Torbjørn Mæhlumsveen, sa til Adresseavisen at de har jobbet målrettet med å endre rutinene for å sikre at organisasjonen håndterer eventuelle lignende saker på en bedre måte.

- Vi har også hatt søkelys på etiske retningslinjer for ansatte og ledere. Vi har jobbet mye med å bevisstgjøre ledere, blant annet gjennom et lederutviklingskurs, om hva man skal gjøre når slike type saker kommer opp, sa Mæhlumsveen i forrige uke.

Adresseavisen har stilt Mæhlumsveen en rekke spørsmål angående kritikken som brannkonstabelen kommer med. Brannsjefen ønsker ikke svare.

- TBRT har iverksatt flere tiltak for å forebygge at slike hendelser skal oppstå, og for å følge opp de involverte. Ut over dette ønsker vi ikke å kommentere denne saken ytterligere, skriver Mæhlumsveen i en e-post til Adresseavisen.

Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste ønsker ikke kommentere kritikken fra kvinnen. Han har tidligere sagt at de har satt igang et lederutviklingskurs slik at hvis det dukker opp en lignende sak, så skal de kunne håndtere den på en bedre måte.

- Ville blitt suspendert i næringslivet

Den kvinnelige brannkonstabelen mener også at ledere må utvikles mer systematisk for å forebygge trakassering. Ved spesielle tilfeller bør man be om hjelp fra noen som er eksperter på området.

- Denne saken kunne endt bedre for alle parter, om det hadde blitt satt i gang strakstiltak. I næringslivet ville det blitt igangsatt granskning. Den som granskes ville blitt suspendert til det hadde blitt mer klarhet i saken, mener kvinnen.

Selv om brannsjefen har vært tydelig på at det nå er en nulltoleranse for krenkende uttalelser mener kvinnen at det vil ta lang tid før kulturen endrer seg.

- En kollega mente det måtte et generasjonsskifte til, men jeg håper det skjer raskere enn det, understreker hun.

Takker kolleger for støtte

Hun synes det er ubehagelig at hun kan møte på den domfelte mannen i gangene på brannstasjonen hvor hun jobber.

- Det oppleves belastende at jeg skal måtte forholde meg til denne personen. Hva må jeg finne meg i, spør hun.

De siste to årene har vært svært belastende for kvinnen, noe hun ikke legger skjul på.

- Jeg hadde ikke klart dette uten den massive støtten fra mange likestilte kolleger. Å være en jente i en mannsdominert kultur som brannvesenet har gjort det ekstra krevende i perioder. Jeg tror dommen er viktig for min selvrespekt, for vår organisasjon, og for samfunnet for øvrig.

Adresseavisen har vært i kontakt med den domfelte tidligere brannlederen. Han ønsker ikke å uttale seg i saken.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.