Det har vært en kraftig økning i antall saker ved NAVs Kompetansesenter for gjeldsrådgivning i Steinkjer. I går besøkte arbeidsminister Anniken Hauglie senteret, som er det eneste i sitt slag her til lands, og hun er alvorlig bekymret for de mange som havner i gjeldskrise.

- Stadig flere barn lever med dårlig råd, og derfor er det viktig at man kommer inn og hjelper familier som har økonomiske problemer på et tidlig tidspunkt, sier Hauglie, som er imponert over det de har fått til i Steinkjer

- Den viktigste årsaken til at man lever i innteksfattigdom er at man ikke har jobb. Vi må sørge for en god skole for barna, kvalifisering og jobb til foreldrene og så må vi ha et sosialt sikkerhetsnett slik at man har en inntekt å leve av. I tillegg er det viktig at man får tilgang til fritidsaktiviteter og blir en del av samfunnet.

Store mørketall

Kompetansesenteret for gjeldsrådgiving har i dag rundt 700 aktive saker.

-Vi antar at det er store mørketall fordi det for mange oppleves som skamfullt å oppsøke hjelp, sier prosjektleder Trygve Rossabø.

- Gjeldsproblemene øker i alle aldersgrupper og rammer mennesker i alle samfunnslag. Økningen er blant vanlige lønnsmottakere og dette er spesielt krevende. Gruppen utvikler en gjeldsproblematikk uten å søke bistand på et tidlig tidspunkt, sier Rossabø.

Usikret gjeld

I nesten alle sakene (86 prosent) hadde de som fikk hjelp usikret gjeld.

- Det er texas i markedet for kredittkort og forbrukslån. Dette er en vekstnæring som burde ha begrensede muligheter når det gjelder markedsføring. Vi ser både enkeltindivider og familiehusholdninger lide på grunn av den enkle tilgangen på raske penger, sier Rossabø.

- Vi undrer oss ofte over hvorfor disse menneskene i det hele tatt har fått mer kreditt. Vi ser frem til det nye gjeldsregisteret som kommer i løpet av året. Dessverre ble ikke pantsikret gjeld med i denne runden, men vi får håpe det kommer senere.

Nedsatt helse

En oversikt fra NAV viser også at 7 av 10 som fikk gjeldsrådgiving hadde nedsatt helse.

- Dette er urovekkende. Hele 55 prosent svarte at de hadde fått ekstraordinære tannproblemer etter at de fikk økonomiske problemer. Det er også viktig å merke seg at hele 41 prosent av dem som fikk hjelp hos oss var vanlige lønnsmottakere. Og det var ikke bare barnefamilier som strevde. Vi ser også at stadig flere pensjonister får problemer. Disse har vært vant med å leve på ei lønn, men så blir innkomsten mindre etter hvert og de havner i gjeldskrise, sier Rossabø, som mener det er god folkehelsas i en ordnet økonomi.

Motiverte brukere

NAVs Kompetansesenter for gjeldsrådgivning ble etablert for å avlaste NAV-kontorene i Nord-Trøndelag. Senteret har hatt full bemanning siden juli 2016, og siden da har man greid å finne løsninger i mange saker.

- Brukerne våre er motiverte og aktive med tanke på å finne løsninger i egen sak. Samhandling med kreditorer, inkassoselskap og Namsmann fungerer langt bedre enn tidligere og er mer profesjonelt. Men det viktigste er at vi klarer å frigjøre ressurser i NAV-kontoret, slik at de kan bruke tiden sin på forebyggende arbeid og bistå flere brukere enn tidligere, sier Rossabø.

- Vårt mål er at gjeldsrådgivingsarbeid skal være en naturlig del av NAV kontorets oppgaver for å nå målsettingen om flere i arbeid, flere raskere tilbake etter sykdom, samt flere sosialt og finansielt inkludert i samfunnet. For å få til dette må mange trygges og få nødvendig bistand til å rydde opp i sine økonomiske bekymringer.

Arbeidsminister Anniken Hauglie er alvorlig bekymret for de mange som havner i gjeldskrise. Her sammen med f.v. Nav-leder May Beate Haugan seniorrådgiver Hanne Skodje og Lasse Sandø, Nav-leder i Nord-Trøndelag. Foto: Leif Arne Holme
- Det viktigste for å ungå gjeldsproblemer og fattigdom er å få folk ut i arbeid, mener arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Leif Arne Holme