- Yrkesutdanning er like viktig som universitetsutdanning. En mester er like bra som en master.

Det sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen da han holdt et foredrag ved Yrkesfagkonferansen om fremtidens fag- og yrkesopplæring i Trondheim onsdag.

Han mener samfunnet må vaksinere seg mot holdningen om at yrkesfag har lavere status enn akademisk utdannelse.

Samfunnet skriker ikke etter akademikere

- Det er ikke slik at norsk næringsliv og det offentlige skriker etter akademikere med mellomfag i idéhistorie. SSB sine fremskrivninger mot 2035 viser at det først og fremst er behov for faglærte, sa Røe Isaksen.

Han understreket at det kunnskapssamfunnet vi lever i, og går mot, ikke innebærer at alle skal bli akademikere. Men at forskning, kunnskap og innovasjon skal omsettes i praksis. Og han advarte mot å tippe i feil retning mot å overutdanne antallet akademikere på bekostning av yrkesfagene.

Fagarbeiderutdannelse oppfattes usikkert

«Jeg må fraråde alle å bli helsefagarbeider. Yrket er rett og slett en stor bløff», skrev Nina Korneliussen i et leserinnlegg tidligere i år. Hun utdannet seg i voksen alder og så for seg at hun var sikret jobb i møtet med eldrebølgen. «Har du ikke treårig høyskole, er du ikke ønsket mer enn annenhver helg i helsesektoren», skrev hun.

Både kommunaldirektør for helse Helge Garåsen og organisasjonsdirektør ved St. Olavs, Heidi Magnussen, bekreftet at andelen helsefagarbeidere de tilsetter går ned. Garåsen sier at det i nye stillinger i kommunen søkes i stor grad etter arbeidskraft med høyere utdannelse. På St. Olavs går trenden i retning av flere sykepleiere. De begrunner dette med at oppgavene blir mer spesialiserte og kompetansekravene blir høyere. I kommunen har oppgavene er blitt mer kompliserte, fordi de får pasienter med større behov, som skrives tidligere ut fra sykehuset enn før.

- Et faktum at det er behov for helsefagarbeidere

- Jeg trodde det var et etablert faktum at vi trengte helsefagarbeidere. Det er et skrikende behov i kommunene, sier Torbjørn Røe Isaksen, som også gir kommunene ansvaret for å rekruttere dem. Både som lærlinger og i arbeid deretter.

- Det i beste fall er det forvirrende. Dette er et av de største og mest populære yrkesfagene vi har i landet i dag, sier han, uten at han vil gå inn i den helsefaglige diskusjonen om hvor høy kompetanse hverken sykehus eller kommune krever av dem som skal jobbe der.

- Det som er sikkert, er at det er mange arbeidsoppgaver innenfor helsevesenet som man kan gjøre med yrkesfagutdannelse, sier kunnskapsministeren.

LES LEDER: Det krever ikke 180 studiepoeng for å kunne yte omsorg

Ufaglærte tar jobbene til faglærte

Torbjørn Røe Isaksen oppfordrer kommunene til å kartlegge hvor mange helsefagarbeidere de faktisk tar inn og hvor mange det er behov for. Deretter må de følge opp dem de har.

Sektoren rammes av nedskjæringer, nedbemanning og sparing av penger, resultatet er ofte at man tar inn ufaglærte. Samtidig ropes det om for lite bemanning og for få fagutdannede til å ta vare på de syke. I tilfeller blir ufaglærte løsningen.

- Det er formelt sett mulig, men ingen god idé, kommenterer kunnskapsministeren.