En splitter ny hvit syketransportbil ble denne uken satt i trafikk for å kjøre hjem pasienter som er ferdigbehandlet ved sykehuset.

- I dag kan pasienter risikere å vente på hjemtransport til langt ut på ettermiddagen, fordi akuttambulansen er opptatt med andre oppdrag. Det fører til at pasienter kan bli liggende og oppta en seng og et rom i flere timer. Med denne bilen kan vi planlegge hjemtransporten. Dermed slipper sykehuset forsinkelser med å få klargjort rommet, og pasienten kommer seg raskere hjem, sier Morten Dragsnes, avdelingssjef i fellesfunksjonen for ambulansetjenesten i Midt-Norge.

Syketransportbilen har tre passasjerseter i tillegg til at det er plass for to bårer. Mange av pasientene som blir utskrevet til sykehjem, har behov for båre.

- I 2016 ble 6600 pasienter fraktet ut fra St. Olavs Hospital med akuttambulanse. Det er derfor ingen tvil om at det er behov for en slik syketransport, påpeker Dragsnes.

Fra seng til stressless

St. Olavs Hospital ønsker at utskrivningsklare pasienter raskere skal ut fra sykehuset. Fagdirektør Runa Heimstad lanserer derfor nå ulike tiltak. Hun ønsker at pasienter som blir innlagt, skal forespeiles en utreisedag, og hun vil at pasienter i større grad enn nå skal bli utskrevet tidligere på dagen.

- Vi burde ha en tentativ utreisedato, slik at vi har en viss formening om oppholdets lengde. I dag kommer utskrivningstidspunktet for sent. Vi må tenke litt som hotellene, og i større grad få til utreise ved 11-12-tiden dersom pasienten ikke trenger medisinsk behandling. Vi trenger litt mer forutsigbarhet, sa Heimstad under et styremøte ved St. Olavs Hospital nylig.

Hun ser også for seg at pasienter som skal skrives ut, kan gi slipp på senga og rommet tidligere.

- Hvis en pasient er frisk nok til å reise hjem, er vedkommende også frisk nok til å sitte i en stressless. Kanskje kan vi etablere en ventelounge i et møterom, hvor pasienter kan oppholde seg i påvente av utskriving og transport, sier Heimstad.

- Hvordan tror du pasienter vil oppleve det?

- Jeg tror det er en forståelse om at vi må bruke sykehussengene til de som har mest behov for dem. I perioder når det er så presset, så må vi tenke nytt og alternativt. De fleste pasienter vil nok forstå at de som er sykest, trenger seng og rom, sier Heimstad.

Refs av fylkeslegen

Bakgrunnen for disse tiltakene er at St. Olavs Hospital til tider har hatt store problemer med å håndtere den økende pasienttilstrømmingen i akuttmottaket. Ved flere tilfeller har akuttmottaket vært fylt av 20–30 pasienter som har ventet på å få tildelt rom, noe som har ført til at sykehuset har måttet avlyse planlagte operasjoner.

Samtidig må sykehuset svare opp fylkeslegens skarpe kritikk av akuttmottaket.

I en tilsynsrapport som nylig kom på sykehusdirektørens bord, går det frem at fylkeslegen har avdekket gjennomgående svikt i pasienthåndteringen ved akuttmottaket. Tilsynet har sett på identifisering og behandling av pasienter som er rammet av blodforgiftning (sepsis).

I tilsynet blir det understreket at rask og målrettet behandling av blodforgiftning, og spesielt alvorlig blodforgiftning, er avgjørende for lavest mulig dødelighet. I visse tilfeller må pasienter ha umiddelbar livreddende behandling. Men tilsynet viser at akuttmottaket ved St. Olav ikke klarer å håndtere alle pasientene innenfor de tidsrammer som er satt.

- Det er tilsynsmyndighetenes samlede vurdering at akuttmottaket drives med for høy risiko og at pasientsikkerheten ikke vil være ivaretatt til enhver tid, skriver fylkeslegen i tilsynsrapporten.

- Nedslående

- Dette var et tilsyn som var ganske nedslående for oss. Vi var ikke gode nok på noen av de punktene som vi ble sett i kortene på. Vi har fått strykkarakter fra fylkeslegen, sa Heimstad på styremøtet.

Hun påpekte at antall pasienter i akuttmottaket har økt konstant, og at denne økningen antagelig vil fortsette. Samtidig er det en utfordring at sykehuset har svært høyt belegg, og at det derfor er vanskelig å håndtere pasienttilstrømmingen når det topper seg med influensaepidemi og bruddskader som følge av hålkeføre.

- Vi kan ikke tro på at dette går over. Vi må forholde oss til den verden vi er i, og prøve å løse den, uttalte Heimstad.

Flere tiltak

Nå er sykehuset i ferd med å ta grep, og har iverksatt ulike tiltak i akuttmottaket for å bedre situasjonen.

Turnuser er endret for å tilpasse pasientstrømmen, og en observasjonspost på akuttmottaket har ført til at 20 prosent av pasientene blir utskrevet etter få timer på observasjon. Fra 1. mars styrkes akuttmottaket med kirurger, og det vil føre til at det vil være kirurgisk kompetanse i mottaket i den perioden hvor pasienttilstrømmingen er størst.

Heimstad har tro på at syketransportbilen også kan være et viktig bidrag for å få en bedre pasientgjennomstrømming i sykehuset.

- Dette er en ny hjemtransport for dem som er for syke til å sendes i drosje, men ikke så syk at de trenger ambulanse. Vi håper dette tilbudet vil bidra til at pasienter blir skrevet ut tidligere på dagen, sier Heimstad.

Fagdirektør ved St. Olavs Hospital, Runa Heimstad. Foto: Terje Svaan
Ny bil: Den hvite syketransportbilen er spesialbygd, og har en kapasitet på tre sittende og to liggende passasjerer. Bilen skal brukes til å transportere ferdigbehandlede pasienter ut fra St. Olavs Hospital, slik at pasienter kommer seg raskere hjem. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Bedre tilbud: Syketransporten skal gi pasienter en bedre og mer forutsigbar hjemtransport etter at de er ferdigbehandlet ved St. Olavs Hospital. Bilen går i daglig trafikk i trondheimsområdet. Portør Roar Bakkebø er en av sjåførene. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Raskere hjem: Hver dag mellom klokka 9 og 18 er syketransporten i trafikken for å transportere utskrivningsklare pasienter. Portørene Roar Bakkebø og Espen Hoff er to av sjåførene på den nye bilen. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Ny bil: Den hvite syketransportbilen er spesialbygd, og har en kapasitet på tre sittende og to liggende passasjerer. Bilen skal brukes til å transportere ferdigbehandlede pasienter ut fra St. Olavs Hospital, slik at pasienter kommer seg raskere hjem. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen