- Vi har gått sammen om 10 klimakrav som vi vil jobbe for blir vedtatt på fylkesårsmøtene og landsmøtene i våre partier. På den måten kan vi skape en felles klimaplattform mellom de grønne partiene som vil føre til mer konkret handling i klimakampen. Vi jobber nå for at KrF, MDG, Rødt, SV og V skal gå sammen om å utforme ti minstekrav for norsk klima- og miljøpolitikk og at partiene forplikter seg til bare å støtte en regjering dersom den stiller seg bak kravene.

Det sier Peder Engeset Ofstad i Nord-Trøndelag Unge Venstre. Sammen med ungdomspolitikere fra Rødt, MDG, SV og KrF har de utarbeidet en liste på ti klimakrav som de håper skal bli Norges klimapolitikk etter valget.

Taktskifte

- Et klart flertall på Stortinget er enige om at klima- og miljøutfordringen vi står overfor er blant vår tids største utfordringer. Norge har forpliktet seg til Paris-avtalen, men den nødvendige handlingen uteblir. Det må et taktskifte til. Ingen regjering har de siste tiårene vært i nærheten av å omsette ord til handling. Derfor må de grønne partiene bli enige om noen minstekrav som de står samlet om, sier Ingrid Marie Sylte Isachsen i Sosialistisk Ungdom.

Resolusjonen fra de fem ungdomspartiene skal nå fremmes som forslag på alt som er av fylkesårsmøter og landsmøter denne våren. Får ungdommen det som de vil skal dette ende opp som krav fra de fem moderpartiene inn i fremtidige regjeringsforhandlinger. Uansett hvilken regjeringskoalisjon som ser dagens lys etter høstens stortingsvalg så er ambisjonen at disse partiene skal stille disse klimakravene for å støtte en ny regjering.

Minstekrav

- Vi har stor tro på at dette kan bli en felles kravliste fra samtlige partier, og har lagt oss på formuleringer som på mange måter er gjeldende politikk i partiene fra før. Lista må sees på som nødvendige minstekrav for at fremtidas generasjoner skal arve et like godt land å leve i som oss, sier Mathias Robertstad i Rød Ungdom.

- Vi har stor tro på at dette kan representere en ny kurs i klimapolitikken. Får vi fylkespartiene med oss i første omgang, så skal vi få landsmøtene med oss i neste. Jeg har allerede signaler om at dette er et initiativ som mitt parti vil følge opp nasjonalt, sier Adrian Leander Skagen i Grønn Ungdom.

Mer handling

- Vi ser at KrF, MDG, Rødt, SV og Venstre er uenige på mange områder, men dette er klimakrav som alle partiene bør være villig til å sette partipolitisk uenighet til side for å imøtekomme vår tids største utfordring. Jeg har tro på at vårt klimainitiativ kan bety starten på mer handling, ikke bare ord, sier Marius Damli Andresen som er fylkesleder i Sør-Trøndelag KrFU.

Blant de 10 kravene som ungdomspolitikerne nå utfordrer sine partier om å støtte heter det at Norge skal kutte sine klimagassutslipp i henhold til Paris-avtalen (800 000 tonn CO2) hvert år, innføre varig vern av Lofoten, Vesterålen, Senja, Mørebanken og iskanten og la den 23. konsesjonsrunden blir den siste for olje på norsk sokkel.