Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, er svært tilfreds med at Trondheim kommune nå setter ned foten, og sier at de ikke lenger ønsker at private, kommersielle barnehager skal etablere seg i Trondheim. Rødt-lederen mener kommersielle aktører slipper for lett til rundt om i kommunene, og at de for lenge har fått lov til å berike seg på kommunale overføringer.

Sendes til lovlighetskontroll

Flertallet i bystyret i Trondheim har vedtatt at de ønsker at alle nye barnehager som etableres skal være drevet av kommunen, eller ideelle aktører, og ikke såkalte kommersielle aktører. Vedtaket har fått Frps bystyregruppe til å sende saken inn til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag fordi de mener dette skaper et ulovlig skille mellom ulike private barnehager.

Bjørnar Moxnes roser det politiske flertallet i Trondheim, og viser til at Rødt og Byrådet i Oslo også har innført slike regler for å holde de store kommersielle barnehagekjedene borte fra kommunen.

- Jeg registrerer at Høyre og Frp i Trondheim forsøker å så tvil om lovligheten av vedtaket. Det er noe spesielt at de kommer trekkende med jusen fremfor å diskutere om det er riktig at skattepengene skal brukes til å sikre overskudd for dem som står bak de store barnehagekjedene. I Oslo fikk kommunen utredet de juridiske forholdene rundt et slikt vedtak, og Fylkesmannen slår fast at det er opp til kommunen selv å stille vilkår ved tildeling av tilskudd til private barnehager, forutsatt at vilkårene er relevante og saklige og at kommunen ivaretar sine lovpålagte plikter overfor barna, sier Moxnes.

Avtale i Oslo

I en tilleggsavtale mellom Ap, MDG, SV og Rødt i Oslo om prinsippene for videre barnehageutbygging stilles det blant annet krav til barnehager som skal motta kommunale midler at medarbeiderne i de private barnehagene må ha tilsvarende lønns- og arbeidsvilkår som ansatte i kommunale barnehager. Avtalen stiller også krav om at barnehagene som skal motta støtte må på daglig basis ha samme voksentetthet per antall barn som i de kommunale barnehagene. Det heter videre i avtalen at barnehagelovens paragraf 14 a, som slår fast at offentlige midler og foreldrebetaling må komme barna i barnehagen til gode, skal følges.

- Trondheim kommune bør lese denne avtalen og lage egne regler for hvilke kriterier som skal gjelde. Det er ingen problemer med å lage lovlige regler som bare sikrer offentlig støtte til barnehager som ikke opererer med fortjeneste til eierne. Når vi betaler skatt for å finansiere felles løft innenfor helsevesenet, skoleverket og barnehagene så skal pengene brukes til felles velferd, og ikke privat profitt. Vi vet at store beløp forsvinner i lommene på private eiere når kommunene åpner for at barnehager skal drives som kommersielle virksomheter. Vi kan ikke holde oss med en slik luksus og la enkeltpersoner ta ut hundrevis av millioner kroner fra våre fellesgoder, sier Bjørnar Moxnes.

Presser ut de ideelle

Bjørnar Moxnes viser til en rekke eksempler der private barnehagekjeder har kjøpt opp ideelle barnehager og på den måten etablert en drift som har som formål å tjene penger. Han tror praksisen i Oslo, og som nå er på vei inn i Trondheim, vil sørge for at de store kjedene får dårligere kår.

- Vi vet det er store penger å tjene på drift av kommersielle barnehager dersom vi lar dem få holde på. Det har frem til nå vært som et barneskirenn å tjene penger på slik virksomhet, men nå møter de motstand. Det er viktig at flertallet i Trondheim ikke lar seg presse av de store kjedene som truer med rettssaker og av Høyre og Frp som truer med lovlighetskontroller for å stanse slike vedtak. Vedtaket i Trondheim vil bety at skattepengene brukes til barna og at de ideelle barnehagene som driver uten profitt slipper å bli presset ut av markedet av barnehagekjeder som Norlandia, Espira og Fus-barnehagene, sier Bjørnar Moxnes.

LES OGSÅ (LEDER): Merkelig angst for private barnehager

Utfordrer ordføreren

Høyres bystyrerepresentant, Åge Halvorsen, fortsetter kampen mot vedtaket som sier at man ikke ønsker kommersielle barnehager. På neste møte i bystyret ber han ordføreren svare på hvilke private barnehager hun ikke lenger ønsker.

- Vi vet at 4300 barn i Trondheim går i private barnehager. Jeg synes det er rimelig at ordføreren svarer på hvilke barnehager hun ikke lenger ønsker skal operere i Trondheim. Mange velger private løsninger fordi det passer dem best og at de setter pris på mangfold og valgfrihet. Jeg forstår ikke frykten for såkalte kommersielle barnehager og at de skal ta ut profitt. Det er mange som leverer varer og tjenester til det offentlige. At partier som Rødt er motstandere av private løsninger er en ting, men nå har også Arbeiderpartiet lagt opp til den samme linjen. Det bekymrer meg. Trondheim bør være en by som legger forholdene til rette for at gründere som vil starte barnehager eller andre virksomheter lykkes, ikke en by som gjør det umulig for dem å skape noe her, sier Åge Halvorsen.