Bruker du Vipps, MobilePay eller mCASH når du skal betale for brød, brus og brunost?

Nå skal du snart slippe å tenke på om butikken kan håndtere akkurat det systemet du har satset på, ifølge administrerende direktør Rune Bjerke i AblePay Technologies på Tyholt.

Han anslår at det finnes omkring 75 millioner betalingsterminaler i verden med ett felles problem: De støtter ikke alle de ulike typene mobilbetaling. Denne måten å betale på er i sterk vekst.

Snakker med blåtann

AblePays Technologies løsning er et smartkort som installeres i betalingsterminalen i butikken. Denne oppgraderingen får gamle betalingsterminaler til å betjene alle mobilbetalingsordningene. Teknologien bygger på blåtann-kommunikasjon mellom mobilen og betalingsterminalen.

– Kortet installeres i terminalen i løpet av minutter. Dette er dramatisk mye billigere enn å erstatte de gamle terminalene med nye, eller å ha flere sett av terminaler, sier Bjerke.

Leverandører av betalingsterminaler har så langt kjøpt 50 000 av AblePays smartkort. Danmark leder, men løsningen er under innføring også i Norge og Finland, og testes i flere andre land i Europa.

- Min gjetning er at de aller fleste terminaler i Norden vil være i stand til å ta imot betaling fra alle ulike betalingsløsninger i løpet av et par år, sier Bjerke.

Én produsent av betalingsterminaler har varslet at de i høst vil komme med nye terminaler i som er i stand til å ta imot alle typer mobile betalingsløsninger. Det bekymrer ikke Bjerke.

- Terminaler er dyre i anskaffelse og har en gjennomsnittlig levetid på syv år. Med 75 millioner terminaler i verden vil dette være et meget stort marked i mange år fremover.

- Hva med sikkerheten?

- Sikkerheten i totalløsningen ivaretas av betalingstjensteleverandørene, gjennom funksjonalitet i programvare og selve terminalen. Dette er på lik linje med andre typer betaling.

Barn av Sintef

AblePay Technologies har fire ansatte og holder til i Telenorbygget på Tyholt. Produksjonen av smartkortene er satt bort til Norbit på Røros. Opprinnelig sprang selskapet ut fra Telenor, men all teknologiutvikling siden 2010 har skjedd innen Sintef. Forskningsstiftelsen er også største eier med 66 1/2 prosent av aksjene. Andre eiere basert i Trondheim er Sparebank1 SMN Invest, CoFounder og Investinor.

Asia og Afrika i kikkerten

AblePay Technologies sikter seg også inn på annet marked med et langt større potensial. I Asia og Afrika foregår 90 prosent av betalingene med kontanter.

- Elektroniske betalingsløsninger er mangelvare i store deler av verden. Det meste av handel der skjer med kontanter, sier Stein Erik Nordmo i Telenor Financial Services og styremedlem i AblePay Technologies.

- Det er snakk om 180 millioner små butikker som betjener 4,5 milliarder kunder daglig. Kostnadene ved bruk av kontanter er betydelige i form av ineffektivitet og tapte skatteinntekter.

Nordmo mener vanlige terminalløsninger er altfor dyre for mange småkjøpmenn i disse landene.

- Tryggere enn kontanter

Ifølge Rune Bjerke kan smartkortet til AblePay Technologies konvertere kjøpmannens mobiltelefon til også å fungere som en betalingsterminal.

Dette må du vite om Cashless

- Ved å bytte ut SIM-kortet med vårt smartkort kan kjøpmannen ta imot betalingen fra andre mobiler, enten han har en gammeldags telefon eller en smarttelefon. Telefonen kan naturligvis fortsatt brukes til å ringe med. Forutsetningen er at telefonene kommuniserer med hverandre via blåtann. En slik betalingsmåte vil være mye tryggere og sikrere ved at man unngår å håndtere en masse kontanter, sier Bjerke.

Ved å sette inn AblePays SIM-kort i dagens betalingsterminaler kan de håndtere alle betalingsløsninger på mobiltelefon. Foto: Thor Nielsen