- Juridisk sett forholder vi oss i dag til to kjønn – mann og kvinne. Men hva trenger vi egentlig denne inndelingen til når menn og kvinner i dag har like juridiske rettigheter?

Spørsmålet kom fra Ingun Wik under en konferanse på St. Olavs sist uke om ungdom og seksualitet. Wik er avdelingsleder og spesialist i sexologisk rådgivning ved Helsestasjonen for kjønn og seksualitet i Oslo. Hun stilte blant annet spørsmål ved tokjønnsmodellen og hvilken funksjon den har i dagens samfunn.

Konferansen var spesielt aktuell på grunn av Arbeiderpartiets utkast til partiprogram, der det står at «Arbeiderpartiet vil vurdere å innføre en tredje kjønnskategori».

- Det er kulturen som har laget denne todelingen, naturen er mye mer mangfoldig. Dersom vi ønsker å bruke kjønn som beskrivende kategori, gir det mer mening med fire kjønnsalternativer: jenter og gutter med pronomenene «hun» og «han», «hen» for de som ikke ønsker å definere seg inn i tokjønnsmodellen, og «de/dem» for de som ikke har noen opplevelse eller ønske om å være i en kjønnskategori i det hele tatt, forteller Wik.

- Mange vil kanskje tenke: «Dette gjelder jo så få, hva er poenget?», sier Wik.

- Men det er nettopp det - det er ikke så få som vi hittil har trodd. Paradokset er også at ingen vil få det verre hvis samfunnet åpner for flere kjønn, men alle vil få muligheten til å definere seg selv på den måten som kjennes riktig for seg.

Les også: Ap vil vurdere å innføre et tredje kjønn

Begrensende kategorier

Wik synes det er flott at man i dag kan endre det juridiske kjønnet, men opplever tokjønnsmodellen som begrensende.

- Jeg synes ikke dette er en bra måte å kategorisere folk på, når den bare åpner opp for to kjønn som valgmuligheter. Opplever du da å ikke passe inn i noen av de to, blir du på mange måter holdt utenfor, mener Wik.

Ingun Wik ønsker en saklig debatt om innføringen av et tredje kjønn. Foto: Terje Visnes

- Kategorier er i utgangspunktet ikke problematiske, så lenge de er romslige nok til å la folk få definere seg selv, forteller Wik. Samtidig ser hun heller ikke behovet for å i det hele tatt måtte definere kjønnet.

- Juridisk kjønn vil være relevant i forhold til at vi mennesker har ulike kjønnskjertler. Ellers er det like mange måter å uttrykke kjønn på som det finnes mennesker. Har vi behov for å identifisere hverandre vil fingeravtrykk være mye bedre, vi kikker jo ikke folk mellom beina for å identifisere dem, sier Wik.

- Helt fra vi kommer ut av magen til moren vår blir vi ført inn i en «kjønnet» verden bestående av kun to alternativer, med utgangspunkt i hva vi har mellom beina. Det blir ikke tatt hensyn til alle de usynlige variasjonene inni kroppen som er viktige for opplevelsen av kjønn. Noen vil da oppleve å bli puttet i en «enten eller» kategori som ikke stemmer.

Les innlegget til Åsmund Forbech Holst, Leder Fri Midt-Norge  og Luca Dalen Espseth, rådgiver på kjønnsmangfold i Fri

Mange mangler kunnskap

Ingun Wik har merket seg helgens innlegg på Ordet fritt. Selv mener hun at det er både viktig og riktig å ha en debatt om innføringen av et tredje kjønn, men at den må foregå på et saklig nivå.

- Å latterliggjøre andre menneskers behov for tilhørighet synes jeg ikke er veldig morsomt. Det er ikke uten grunn at transpersoner er overrepresentert på statistikken over psykiske helseproblemer, rus og selvmordstanker. De blir altfor ofte møtt med respektløshet og uvitenhet fra folk som ikke har satt seg inn i tematikken, forteller Wik. Samtidig forstår hun at mange reagerer når trygge og forutsigbare kategorier som kjønn blir røsket opp i.

- Likevel handler ikke dette om en fiks idé, men et behov for å få definere seg selv på den måten som kjennes riktig ut for seg. Dessverre er det mange som mangler kunnskap om det naturlige mangfoldet som faktisk finnes når det gjelder kjønn, noe som kommer tydelig frem i dette innlegget, sier Wik.

Utdatert system

Susanne Demou Øvergaard og Nina Bahar fra Skeiv Verden, tror at de fleste hos dem synes det er fint hvis man kan åpne opp for å bruke flere pronomen. De håper at debatten kan åpne for en større bevisstgjøring av kjønnsproblematikk.

- Det er jo litt selvsagt at vi sier det, men jeg tenker: hvem vil et tredje kjønn egentlig skade? sier Bahar.

Nina Bahar (t.v) og Susanne D. Øvergård fra Skeiv verden, mener det er viktig å la folk selv få definere hvem de er. Foto: Terje Visnes

- Dersom hovedproblemet ligger i papirarbeidet og IT-en, så har vi virkelig råd til å bruke den tiden det tar å endre på den praktiske biten, mener Øvergaard. Hun synes også det er unødvendig å i dag måtte oppgi til flyselskaper hvilket kjønn hun er.

- Hva har egentlig kjønnet mitt å si i den sammenheng?

I likhet med Wik opplever de begge den nåværende tokjønnsmodellen som et utdatert system. Å åpne for et tredje kjønn vil være et godt steg i riktig retning mener Øvergaard, som synes det er viktig å tillate at folk selv får definere hvem de er.

- Det skulle egentlig bare mangle, avslutter Bahar.

Les også: Hareide: - KrF-nei til et tredje kjønn

Les også: Flere unge vil bytte kjønn