- Dersom flertallet tvinger gjennom penger til ny bru og utbedring i Klostergata, så setter de hele samarbeidet i fare, sier Ottar Michelsen (SV).

- Ap tar stilling til dette når saken foreligger, vi har gruppemøte 13. mars - dagen før bystyret, sier Aps gruppeleder, Geir Waage.

- Jeg har aldri hørt at kommunen skal betale merutgiftene til utbyggingen av Spektrum, sier Venstres Jon Gunnes.

Dramatisk utvikling: Styret i Spektrum truer med å stoppe utbyggingen

575 millioner

Striden om Trondheim Spektrums utbyggingsplaner på Øya i Trondheim toppet seg igjen denne uka etter at styret i Spektrum gjorde det klart at de ikke akter å betale for trafikale tiltak og adkomsten til den planlagte storhallen.

Hallen som nå har en beregnet kostnad på 575 millioner kroner skal bygges og finansieres gjennom Trondheim Spektrum AS. Men i reguleringsplanen, som bygningsrådet skal ta stilling til 28. februar, kommer det også såkalte rekkefølgekrav som kan koste flere hundre millioner kroner. Dette er blant annet krav om utbedringer langs Klostergata for å takle trafikken til og fra området, og utgifter til en ny bru fra Ilevolden til Øya.

Les også: Se de nye planene for storbyhallen på Øya

Uaktuelt

SVs kommunalråd er ikke overrasket over at TS ikke har økonomi til å bære disse tilleggskostnadene, men er soleklar på at kommunen ikke kan bla opp penger for å finansiere tiltak som skal løse de trafikale utfordringene.

- De som har støttet dette prosjektet har hele tiden sagt at hele årsaken til at det må ligge på Øya handler om økonomi, og at det ikke skal brukes kommunale midler på det. Dette var argumentet mot å utrede alternative lokaliseringer fordi det ville medføre kommunale investeringer. Vi har hele tiden sagt at totalprisen på Øya-prosjektet kom til å bli høyere, og det er det vi nå ser komme. Det vil ikke være aktuelt for SV å være med på å bruke en kommunal krone på dette, sier Michelsen.

Slår beina under planene

Michelsen mener utgiftene i rekkefølgekravene vil slå beina unna prosjektet, og at det nå er på tide å skrinlegge planene om en ny storhall på Nidarø.

- Vi har vært skeptiske hele tiden, og nå ser vi at det vil komme ekstrautgifter på flere hundre millioner kroner. Hallen skal stå ferdig til håndball-EM i 2019, men det er ikke satt av en eneste krone på investeringsbudsjettet som de samarbeidende partiene i flertallskoalisjonen står bak. Dersom de som støtter Spektrum nå vil forsøke å tvinge gjennom denne utgiften så skal de vite at de setter hele samarbeidet i trondheimspolitikken i fare, sier Michelsen.

Les: Alt om Trondheim Spektrum

Støtte fra Venstre

Venstre Jon Gunnes støtter Michelsen i at det ikke skal brukes kommunale penger på dette.

- Hvis det her går utover kommuneøkonomien som vi ikke har avsatt penger til kan det toppe seg som det gjorde i saken om vinterparken, og dermed er samarbeidet i fare. Jeg har aldri hørt at kommunen skal betale merutgiftene til utbyggingen av Spektrum. Men det er tydelig at det er et behov for bedre veiløsning enn det er i dag, og da må det brukes kroner. Jeg er veldig spent på hvor de hentes, sier Gunnes.

- Kan man bruke storhallen uten at rekkefølgekravene er klare?

- Nei, det tror jeg ikke hvis vi tenker på trafikken. Da må aktiviteten begrenses, og jeg kan ikke forstå annet enn at dette må bygges før et mesterskap, sier Gunnes.

Les også: Spektrum-utbygger ba om hemmelighold av planer – kommunen nektet

Så kom dagen etter, og da angret utbyggeren

Lykke: – Blir det endring?

Gruppeleder i KrF, Geirmund Lykke, mener et betimelig spørsmål er om en ny storhall vil øke investeringsbehovet utover det kommunen uansett må gjøre.

- Det mener jeg er en viktig del av bilde før man skandaliserer situasjonen, som Høyre gjør. Hvis det likevel er nødvendig å gjøre noe med Klostergata an man ikke bebreide Spektrum-utbygger for det, sier Lykke.

Han minner om at beboerne i Klostergata i en årrekke har vært misfornøyd med trafikksituasjonen og lagt inn en forventning at man måtte forbedre dagens situasjon.

- Jeg er usikker om behovet for tiltak øker utover det behovet man har i dag, og som er kommunens ansvar, sier han.

- Hva med brua da?

- Den er jeg veldig nysgjerrig på hva man skal gjøre med. Men jeg vil ikke kommentere mer utover det før jeg har sett saksfremlegget og hva det sier om tallene og forutsetningene, sier Lykke.

Opp i bystyregruppa

Kommunalråd Geir Waage i Ap vil ikke ta stilling til om Ap er villig til å bruke kommunale midler på å utbedre de trafikale forholdene rundt Spektrum nå, men sier Aps bystyregruppe skal ta stilling til saken på et gruppemøte 13. mars – dagen før bystyret behandler saken.

Gruppeleder i Ap, Geir Waage vil ikke ta stilling før 13.mars - dagen før bystyrets behandling. Foto: Jens petter søraa

- Først må vi få saken fra rådmannen, så skal vi ta stilling til det som ligger der. Dette handler om å finne gode løsninger for trafikk og vurdere den endelige kostnadsrammen på prosjektet. Vi har ikke avklart om vi går inn for om Trondheim Spektrum skal finansiere rekkefølgekravene, eller om kommunen må finansiere dette. Det er tradisjon for at kommunen tar slike utgifter, men det er en vurdering bystyret nødt til å gjøre hver enkelt sak, sier Waage.

Skandaleprosjekt

Høyres Ingrid Skjøtskift mener det er veldig bra at de reelle kostnadene på utbyggingen kommer.

- Det er ikke overraskende, og viser det Høyre har sagt lenge at prosjektet blir dyrere enn det som er kommet frem, sier hun.

Gruppelederen mener det er urealistisk å bygge et Spektrum uten at rekkefølgekravene først er oppfylt.

- Uansett om det blir bygging eller ei, er dette i ferd med å ende opp som et skandaleprosjekt, sier hun.