Det er i et brev til rådmann Morten Wolden at styreleder i Trondheim Spektrum AS, Kåre Ytre-Eide, skriver at de vil stoppe utbyggingsprosjektet hvis de ikke innen bygningsrådets møte 28. februar får avklaring på hvem som skal dekke rekkefølgekravene som legges frem i forbindelse med utbyggingen.

Les også: Se de nye planene for storbyhallen på Øya

Ny bru og bredere vei

– Vi er gjort kjent med at Byplankontoret kommer til å foreslå rekkefølgebestemmelser som er ganske kostbare, og som vi ikke er kjent med fra tidligere. Det viktigste med brevet til rådmannen er å få en avklaring på at det ikke er Trondheim Spektrum som skal bekoste disse rekkefølgekravene, sier Ytre-Eide til Adresseavisen.

De to kravene det ifølge Ytre-Eide gjelder er:

*  Krav til at Klostergata skal være ferdig rehabilitert og at fortau skal være justert med større bredde enn i dag.

* Krav til ny gangbru til Ilen kirke med universell utforming.

Les også: Spektrum-utbygger ba om hemmelighold av planer – kommunen nektet

Så kom dagen etter, og da angret utbyggeren

Over 100 mill. for ny bru

– Vi i styret vil presisere at vi ikke har noen mulighet til å bære disse kostnadene. For en ny bru antar vår prosjektleder en investeringskostnad på over 100 millioner kroner for å tilfredsstille kravene til maks fall, sier Ytre-Eide.

Han viser også til at kommunen har en plan om ledningsutskiftning i hele Klostergata slik at gata uansett må graves opp, og at det må legges ny kantstein og dekke.

Innen én uke legger rådmannen i Trondheim frem sitt forslag til detaljreguleringsplan for Trondheim Spektrum. Etter det Adresseavisen kjenner til vil planen inneholde to ulike alternativer, et fra Byplankontoret (ikke offentliggjort) og et fra Link Arkitektur som Adresseavisen presenterte forrige lørdag.

Reguleringsplanen skal først opp i bygningsrådet, før den endelig skal vedtas i Bystyret 14. mars.

Les: Alt om Trondheim Spektrum

Nådd makskostnad

Ytre-Eide sier at hvis rådmannen anbefaler rekkefølgekravene ber han om at det settes i gang en forhandling om utbyggingsavtale mellom kommunen og Trondheim Spektrum AS slik at finansiering av kostnadene er avklart før 28. februar.

Styreleder i Trondheim Spektrum AS, Kåre Ytre-Eide sier at selskapet er påført betydelige merkostnader grunnet utsettelser og endringer i forbindelse med utbyggingen av Trondheim Spektrum. Foto: Kjell A. Olsen

«Dersom dette ikke er avklart ser styret ingen annen utvei enn å stoppe prosjektet», heter det i brevet.

Styrelederen hevder at kostnadene i prosjektet allerede er på det maksimale av hva som er mulig å påta seg for selskapet.

– Med endringer og utsettelser er selskapet påført betydelige merkostnader. Vi har ikke regnet eksakt på det, men det er millionbeløp. Grunnen til dette er todelt. Vi hadde laget en organisasjon med sikte på å starte rivning 1. september i fjor. Den organisasjonen har vi valgt å holde oppe til nå. I tillegg har vi måttet si nei til forespørsler om bruk av hallen. Der har vi tapt mye omsetning, sier han.

Jobber med avklaring

Rådmann Morten Wolden er kjent med brevet fra Trondheim Spektrum, og vil sørge for at selskapet får en avklaring på sine spørsmål om rekkefølge-krav innen 28. februar.

– Vi jobber nå internt i kommunen med saken, og vi vil svare på henvendelsen fra Trondheim Spektrum om hvordan vi ser for oss at dette kan løses. Det er ikke uvanlig at man lager slike avtaler med utbyggere, det er i alle fall gjort i andre kommuner. Her er det også snakk om et selskap der kommunen selv er majoritets-innehaver, så regningen for slike rekkefølgekrav vil på mange måter uansett havne på kommunens bord, sier Wolden.

Les også: - Stenger Klostergata for å skåne beboerne

Tiltak utenfor planområde

I rådhuset arbeider nå rådmannens folk med å legge siste hånd på reguleringssaken for Trondheim Spektrum. Morten Wolden finner det ikke unaturlig at selskapet ønsker en avklaring på hvem som skal plukke opp regningen for de rekkefølgekravene som rådmannen vil foreslå inn i reguleringsplanen. Vanligvis er det utbygger som må bære kostnadene for slike rekkefølgekrav i en reguleringsplan, men det finnes også eksempler der kommunen selv dekker slike kostnader.

– Her er det også snakk om tiltak som ligger utenfor selve planområdet så vi er nødt til å foreta en vurdering om hvordan dette kan løses. Vi har et oppdrag som går ut på å utbedre forholdene for myke trafikanter langs Klostergata og adkomsten over brua til Ila. Nå gjør vi en vurdering på hvordan dette best kan løses, sier Wolden.

Wolden mener det vil være en fordel for politikerne som snart skal ta stilling til regulerings-planen at det avklares hvordan rekkefølgekravene skal finansieres.

– Det er tre forhold i rekkefølgekravene som må avklares. Klostergata, brua over til Ila og de nye parkområdene som skal legges inn i planen. Vi har ingen prislapp for tiltakene foreløpig, men vi skal avklare dette med Spektrum. På den måten vil politikerne også få avklart hva den totale prislappen på dette vil bli, sier Morten Wolden.

– Når er siste dato for bygge-start slik at Spektrum er klar til EM i 2020, Ytre-Eide?– Vi forholder oss til at 14. mars er datoen alt er klart, vi har løpende kontakt med anbudsvinner Veidekke Entreprenør om fremdriften. Målet er at hallen skal være klar til etter sommeren 2019 slik at vi får brukt nyhallen til fiskerimessa, og til prøve-EM i håndball, sier han.

Les også: - Jeg er bekymret for alle som ikke blir hørt