Nå skal spørsmålet reises på landsmøtet i Arbeiderpartiet.

Flertallet i bystyret i Trondheim har vedtatt at de ønsker at alle nye barnehager som etableres skal være drevet av kommunen, eller ideelle aktører, og ikke såkalte kommersielle aktører. Vedtaket har fått Frps bystyregruppe til å sende saken inn til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag fordi de mener dette skaper et ulovlig skille mellom ulike private barnehager.

Skjerper kampen

Nå ønsker Trondheim Ap å ytterligere skjerpe kampen mot store barnehagekjeder, og vil arbeide for at Arbeiderpartiet går inn for å endre barnehageloven slik at det skal bli ulovlig å hente ut overskudd fra private barnehager på samme måte som det er ulovlig å ta ut overskudd fra private skoler.

- Vi vil at alle skattepengene skal gå til barnehagebarna, ikke i lomma til aksjonærer. Barnehager er ikke som andre varer og tjenester kommunen kjøper. Barnehager driver en velferdstjeneste og har lovfestet rett på tilskudd. Da må vi kunne sørge for at pengene faktisk går til å drive barnehager. I privatskoleloven er det et totalforbud mot å ta ut utbytte eller på en annen måte overføre overskudd til eierne. Vi vil ha det samme forbudet inn i barnehageloven, samtidig som vi vil stille krav til bemanning slik at vi sikrer at alle barn får et godt tilbud. Å drive barnehager skal handle om pedagogikk, ikke butikk, sier Marek Jasinski, kommunalråd for Ap i Trondheim.

Tar ut store summer

Jasinski mener vi har en utvikling i Norge der det stadig dukker opp nye kommersielle barnehager som henter ut store overskudd. Han reagerer på at dette overskuddet kommer fra kommunale driftsmidler, som heller burde vært brukt til å skape tilbud til barna fremfor å havne i aksjonærenes lommer.

- Vi ser stadig flere kommersielle selskaper som etablerer seg innen barnehagesektoren og tar ut store utbytter. De privat ideelle barnehagene har vi mange av i Trondheim. De ønsker vi velkommen fordi de tar ikke ut utbytte, men bruker pengene på å drive barnehage. Regjeringsskifte i september bør være slutten på at skattepengene går til lederlønninger på flere millioner istedenfor til å drive barnehager, sier Jasinski.

LES OGSÅ: Vil sjekke om bystyret har brutt loven

Han viser til to eksempler i Ålesund der det ble avdekket at hver sjette krone gikk til lederlønn og utbytte i to barnehager.

- Det er en skandaløs bruk av skattebetalernes penger. Den ene eieren hadde gitt seg selv en årslønn på 3 millioner kroner. Er det riktig at du kan starte en kommersiell barnehage, ha lovfestet rett på store tilskudd fra det offentlige og så gi deg selv en høyere lønn enn statsministeren? spør Jasinski.

Offentlige tilskudd

Trondheim Ap mener barnehagesektoren må ha samme strenge bestemmelser som privatskolene dersom man effektivt skal forhindre at kommunale driftsmidler går til overskudd for aksjonærene som er medeiere i de store barnehagekjedene som etablerer seg rundt om i kommunene. Lov om privatskoler har satt et forbud mot å ta ut utbytte eller på annen måte overføre overskudd til eierne.

- Barnehageloven setter ikke en slik begrensing, og tillater både utbytte og overføring av overskudd til aksjonærer. Den økende kommersielle driften av barnehager fører til at offentlige midler gitt som tilskudd ender opp som overskudd hos kommersielle selskaper, istedenfor å brukes til barnas beste. Det vil vi sette en stopper for. Dette er barnehager som driver med offentlig tilskudd, og det skulle bare mangle at vi etablerer lover som sørger for at de bruker pengene på riktig måte, sier Marek Jasinski.

I vedtaket fra årsmøtet i Trondheim Ap heter det at barnehageloven bør endres slik at det innføres samme forbud mot utbytte og overføring av overskudd i barnehagene som i de private skolene og at det offentlige må sørge for at de kan stille krav til private barnehager om bemanningsnormer og lønns- og pensjonsnivå for å sikre ansattes rettigheter.