Nylig avdekket Fylkeslegen i Sør-Trøndelag at kommunen bryter loven ved at mennesker med utviklingshemming ikke får de tjenestene de skal ha. Nå har tilsynsresultatene også havnet på helse- og omsorgsministerens bord.

- Regjeringen legger til grunn at ledelsen i kommunen iverksetter tiltak for å sikre at kommunen tar ansvar for å korrigere påviste lovbrudd, skriver Høie i sitt svar etter at tilsynssaken ble løftet inn for Stortinget.

Han er også klar på at det er kommunenes plikt å sørge for at innbyggerne får mulighet til å leve og bo selvstendig, og ha en aktiv og meningsfylt tilværelse i fellesskap med andre.

Bekymret

I et tilsyn som ble gjennomført ved et av Trondheims bo- og aktivitetstilbud for utviklingshemmede kom det frem at grunnbemanningen var lav og at det i liten grad ble gjort individuelle vurderinger ved tildeling av personlig assistanse. Tilsynet avdekket også at det hadde liten hensikt å fremme behov for flere tjenester på grunn av lav bemanning og stram økonomi.

Fylkeslegen konkluderte med at kommunen ikke sikret at personer med utviklingshemming fikk forsvarlige tjenester i form av personlig assistanse.

Stortingsrepresentant Frank Jenssen (H) reagerte med bekymring på tilsynsrapporten, og stilte derfor spørsmål ved hva helse- og omsorgsministeren og regjeringen ville gjøre for å sikre rettighetene til utviklingshemmede.

- Jeg er bekymret for om Trondheim som en stor kommune legger godt nok til rette for at utviklingshemmede skal få det tilbudet de har krav på, sa Jenssen til Adresseavisen.

Likeverdige tjenester

Nå har han fått svar fra helseministeren hvor han redegjør for at regjeringen har iverksatt flere tiltak for å bedre tjenestetilbudet til personer med utviklingshemming, at det er innført et kompetanseløft for å sikre det faglige tilbudet og at regjeringen har økt investeringstilskuddet til heldøgns omsorgsplasser.

- Jeg er svært opptatt av at alle mennesker skal oppleve å ha tilgang til gode og likeverdige helse- og omsorgstjenester. Denne regjeringen har som målsetting å skape pasientenes- og brukernes helsetjeneste. Gjennom økte bevilgninger, klare prioriteringer og nye løsninger viser regjeringen at den prioriterer helse- og omsorgstjenester, skriver Høie.

Han påpeker at kommunene plikter å sørge for at innbyggerne har tilgang til nødvendige helse- og omsorgstjenester, og at tjenestene skal være forsvarlige. Samtidig sier han at denne saken viser at tilsyn er viktig, og at tilsynsrapporter må brukes på en systematisk måte.

- Mye har blitt bedre de siste tjue årene for personer med utviklingshemning. Samtidig ser vi utfordringer som vi må ta på større alvor, påpeker Høie.

Skeptisk til Trondheim

Tilsynet i Trondheim er en del av et landsomfattende tilsyn i regi av Statens helsetilsyn. Leder i Norsk Forbund for utviklingshemmede (NFU), Jens Petter Gitlesen, er glad for at kommunene nå blir ettergått, og tror de fleste vil rette opp i lovbrudd som blir påpekt. Men han har liten tro på Trondheim:

- Jeg frykter at Trondheim kommune vil skrive seg ut av avvikene. De skriver et veldig fint brev til Fylkesmannen for å lukke avvikene, men de gjør ikke noe med de grunnleggende tingene som har skapt problemene, sier Gitlesen.

Han mener at Trondheim er nødt til å bruke mer penger for å skape gode nok tjenester for mennesker med utviklingshemming.

- Hovedproblemene i Trondheim er at brukerne ikke får individuelt tilrettelagte tjenester, de får ikke gode nok tjenester og tjenestene er ikke godt nok tilrettelagt. Jeg frykter for at kommunen vil fortsette som før. Vi er en veldig liten gruppe med veldig store behov, og problemet vårt er at veldig få kjenner utfordringene våre, sier Gitlesen.

Faksimile fra Adresseavisen 26. januar.