I dag, den 16. februar er det 50 år siden Olav Martin Svingen åpnet dørene til Svingens herrefrisør i Stjørdal. Siden har det blitt mye klipping – og jabbing.

–Jeg har vært heldig med helsa, har bestandig gledet meg til å gå på arbeid og har masse trivelige kunder. Og du må nesten være psykolog når du holder på med dette. En får høre mye som ikke går videre, sier herrefrisøren.

Ikke sykmeldt

Han feirer jubileet i salongen med kaffe og kake til de som stikker innom. Timebestilling har han aldri hatt.

–Jeg slipper det stresset. Hvis det er ledig kommer de bare rett inn og om de vil de vente, får de vente. Ellers kjører de seg en tur og kommer tilbake igjen om en times tid. Det er ideelt det, sier han.

I farta: Mange kjører forbi Olav Martin Svingens salong for å sjekke om han er ledig for en klipp.

Svingen har ikke vært sykemeldt en eneste dag fra jobben. Men 72-åringen har de siste årene innvilget seg fri på lørdager, for å kunne dra på hytta i Stugudal i Tydal. Men å gi seg i yrket har han ingen planer om ennå.

–Jeg skal holde på ei stund til, sier Svingen.

–Må spørre kunden

På sin høye hest: Denne barnestolen har vært fast inventar i salongen siden åpningen i 1967.

Kunde Olav Teigen har vært fast kunde siden salongen startet, og er også nær nabo med den rutinerte herrefrisøren.

–Han er flink til å klippe, det blir ikke reklamasjoner. Hvis han stenger må jeg hente tak i ham selv. Jeg var vel 15–16 år gammel første gang jeg begynte å gå hit, sier Teigen.

Svingen er glad for tilliten fra mange faste kunder. Men har han en spesiell klippestil?

–Nei, en må spørre kunden hvordan han vil ha det. Det går ikke an å si at «det skal være sånn nå», for det er ikke sikkert kunden liker det, sier han bestemt.

Hockeysveis, striper og pigg

Olav Martin Svingen lærte seg faget på yrkesskole i Trondheim på begynnelsen av 60-tallet. Samtidig var han lærling i Sven Gripnes salong på Singsaker. Han tok toget fra Stjørdal, og deretter trikken opp til Singsaker. Han fikk svennebrevet og tok militærtjenesten på Setermoen. Her hadde han også egen salong og sørget for kortklipte medsoldater. Da plikten var over vendte han hjem til Stjørdal og startet salongen. Siden har han sett hårmoter komme og gå. Fra Beatles-frisyren på 60-tallet til langhårede mannfolk på 70-tallet. Strukturbehandling og permanent på 80-tallet. Hockeysveis, striper og pigg. Svingen har klipt dem alle. Han smiler når han tenker tilbake.

–50 år – det blir mange hau det!

Olav Martin Svingen holder døra på gløtt for flere år som frisør i Stjørdal. Denne uka feirer han 50-årsjubileet for sin egen herresalong.