- Vi har slettet innleggene etter at Adresseavisen gjorde oss oppmerksomme på dem, sier rådgiver Espen Teigen.

Mandag denne uka klokken 8.24 la innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug ut en kommentar i forkant av TV2-programmet Åsted Norge, som ble sendt samme kveld. I programmet går det frem at åtte straffedømte personene, som alle er utvist fra Norge, slippes rett ut på gata i hovedstaden.

Innlegget, som er delt 308 ganger, hadde torsdag formiddag 354 kommentarer.

Grov retorikk og smilefjes

«Skudd i nakken og levere dei til kildesortering (smilefjes) det er vel derfor vi kildesorterer for å hindre skader flest (smilefjes).», skriver en.

«Sett de på en flåte, og slep dem ut i internasjonalt farvann. Problemet løst.»

«Og hvis noe går galt og drukner, hva sker da?»

«Da rekker de muligens å angre på at de valgte å ikke oppgi identiteten sin.»

Innleggene om forslag om å drepe kriminelle utlendinger har ligget i flere dager, til tross for debattreglene på politikeren Sylvi Listhaug sin Facebook-side.

- Det skal være en åpen, frisk debatt med høy takhøyde på denne siden. Grov retorikk aksepteres ikke, og overtramp vil bli slettet umiddelbart, står det.

- Ikke kapasitet

Espen Teigen er politisk rådgiver for innvandrings- og integreringsministeren. Han er den eneste moderatoren til siden, i tillegg til Listhaug.

- Hvordan er det mulig at dere kan la innlegg med så grov karakter bli liggende på Facebook-veggen til en statsråd i flere dager?

- Vi har slettet kommentarene nå, etter at dere gjorde oss oppmerksomme på dem. Vi prøver å følge debatten en god stund, gjerne til neste innlegg legges ut, for å luke ut denne typen retorikk. Problemet er at debattene fortsetter lenge etter at det konkrete innlegget er lagt ut. Derfor kan det hende at det glipper for oss. Vi har rett og slett ikke kapasitet til å følge med hele tiden, sier Teigen.

På siden står det at moderatorene som hovedregel moderere innenfor normal arbeidstid, fra klokken 08.00 til 16.00.

- Trenger dere flere moderatorer?

- Ja, det skulle vi gjerne hatt, sier Teigen.

Utestengt 100 stykk

På spørsmål om hvor mange som er utestengt etter at Facebook-siden ble åpnet, svarer han:

- Cirka 100 stykk, og nå en til, etter at du ringte.

De har ikke politianmeldt noen.

- Hvilke reaksjoner får dere når dere utestenger folk?

- De blir provosert.

- Legger statsråden opp til en arena for hatretorikk når hun inviterer til denne typen debatt?

- Nei, det er jeg helt uenig i. Jeg synes ikke det er rart at folk blir forbannet når kriminelle slippes rett ut på gata. Det er lov å bli sint, men ikke lov å komme med personsjikane eller trusler.

- Hvis dere har problemer med å moderere debatten, er det da forsvarlig av en statsråd å opprettholde slike debattarenaer?

- Selvsagt er det forsvarlig. Alle må være klare over at de selv er ansvarlig for det de skriver. Dette er et problem som gjelder i sosiale medier og som man hele tiden må jobbe med å bekjempe. Å slutte å være til stede vil iallfall ikke være løsningen.

Så du denne?: Det er lett å være tøff i kjeften. Jeg har også slengt med leppa om late arbeidssøkende, men så ble jeg høyst ufrivillig arbeidsledig

Teigen mener at problemet handler mer om ukultur på sosiale medier generelt, enn det handler om Listhaug sin Facebook-side.

- Det er viktig med en åpen arena, hvor folk kan ytre seg relativt fritt. Retorikken og tonen her er langt bedre enn det du ser på mange lukkede sider, mange med mange tusen medlemmer, sier Teigen.

Slipp dem over Afghanistan

Ett av innleggene på Sylvi Listhaugs Facebook kommer fra en mann bosatt i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag. Han skriver: «Slipp dem over Afghanistan i en liten fallskjerm og fotlenke.»

Adresseavisen har kontaktet mannen som skrev innlegget og han legger ikke skjul på at han er kraftig provosert over at Norge ikke kan sende ut kriminelle innvandrere fordi man ikke kjenner deres identitet.

- Det er helt klart at vi må gjøre noe med disse karene. Hva koster dette Norge? De bor gratis og er kriminelle med store bokstaver. Vi burde sette dem i fengsel til de er klare til å oppgi identiteten sin.

- Å sette dem i fengsel er noe helt annet enn det du foreslår på Facebook. Mener du virkelig at de burde bli kastet ut av et fly?

- He-he, det er vel litt spissformulert det der, slik alt annet er på Facebook?

- Så du mener ikke at vi skal ta livet av dem?

- Nei, det er satt på spissen. De burde vært buret inne i stedet for å gå fritt rundt i gatene å selge narkotika. Norge leier jo fengselsplasser i utlandet, de burde vært sendt dit fremfor at staten betaler for sosialhjelp og boliger for slike kjeltringer, sier han.

- Hva synes du om den jobben Listhaug gjør som innvandrings- og integreringsminister?

- Hun gjør en god jobb, men hun burde vært enda hardere i klypa overfor slike mennesker som vi snakker om her. Norge må forlange at de forteller hvem de er og hvor de kommer fra. Gjør de ikke det, må de settes i fengsel.

«Skudd i nakken»

Et annet innlegg er skrevet på profilen til en mann fra Møre og Romsdal.

«Skudd i nakken og levere dei til kildesortering (smilefjes) det er vel derfor vi kildesorterer for å hindre skader flest (smilefjes).»

Mannen sier at det kan hende han har skrevet det, men at det også kan være andre som har vært inne på hans profil. Likevel svarer han på spørsmål om innlegget.

- Er ikke dette innlegget oppfordring til drap?

- Nei, ikke egentlig. Det er et bilde, en illustrasjon av noe. Som å skrive skyte seg selv i foten.

- Så det menes ikke at de fortjener et nakkeskudd?

- Nei, men det viser hva slags syn jeg har på saken. Men når du sier det og leser det høres det ganske brutalt ut, sier møringen.

Løsere ordbruk

- Ja, det gjør det. Hvorfor er det skrevet slik?

- Man sitter i en litt annen situasjon når man sitter foran en skjerm med kommentarfelt foran seg. Det blir litt løsere ordbruk på et kommentarfelt.

- Skriver du ofte kommentarer på lignende saker?

- Innimellom, men dette var den siste gangen. Det er helt sikkert.

- Hva tenker du om Sylvi Listhaugs politikk?

- Mitt bilde av henne er at hun tar opp saker som andre ikke vil. Det er sterkt gjort av henne det.

- Føler du at innlegg på hennes side gjør det enklere å skrive det du skriver?

- Det kan hende ja. Er du frustrert er det enkelt å få det ut i et kommentarfelt, sier mannen.

Konstituert generalsekretær i norsk presseforbund, Nils E. Øy, mener Listhaug og Teigen burde ha anstrengt seg mer for å få fjernet kommentarene.

- Jeg følger ikke Listhaug og kjenner ikke veggen hennes. Generelt er det i første hånd den som skriver ytringen som har det publisistiske ansvaret. Men den som styrer innholdet og lar ytringen stå, kan også bli trukket ansvarlig, sier Øy.

Statsråd Sylvi Listhaug var torsdag ikke tilgjengelig for kommentar.

Følg Adresseavisen på Facebook , Instagram og Twitter.

Montasje fra debatten Foto: Skjermdump Facebook
Statsrådens Facebookside Foto: Roy Tommy Bråten