Lørdag 11. juli 2015 løsnet en 50 kilo tung fasadeplate av glass fra femte etasje og deiset ned på fortauet.

Bare flaks gjorde at ingen personer ble truffet.

Vedlikeholdssjef Tormod Ledang Husøy i Trondheim eiendom forteller at kommunen har hatt et godt samarbeid med entreprenøren NCC. Bygget på 25 000 m² sto ferdig i mai 2008 etter to års byggetid. Helsehuset ligger ved St. Olavs Hospital på Øya i Trondheim.

- Trondheim kommune leide inn Sintef Byggforsk for å finne årsaken til at glassplaten løsnet og til å kvalitetssikre forslag til hvordan utbedringsarbeidene kunne utføres, sier Husøy.

Regningen har kommunen og NCC delt. Kommunen har hatt noen utgifter i tillegg, men selve utbedringsarbeidene har NCC bekostet.

Kunne vært fatalt

Husøy sier saken er så vidt alvorlig at Trondheim eiendom har funnet det riktig å orientere formannskapet. Det skal skje på tirsdag. Han fremholder at hendelsen kunne ha fått store og fatale konsekvenser. Det tette og gode samarbeidet mellom partene har bidratt til at saken ble løst på en god måte.

NCC Construction AS var totalentreprenør. Da glassplaten falt ned midt i sommerferien, var det gått over sju år siden bygget var blitt overtatt av Trondheim kommune, og garantitiden var utløpt.

NCC påtok seg ikke ansvaret for hendelsen før årsaken var belyst. Undersøkelser konkluderte med at hendelsen skyldtes både prosjekteringsfeil og monteringsfeil. NCC tok ansvaret for utbedringene, og ble enig med kommunen om at Sintef skulle kvalitetssikre løsningen.

Satt opp på nytt

I slutten av januar 2016 var partene enige om utførelsen av arbeidene. Samtlige glassplater er demontert og satt opp på nytt. Ved Øya helsehus skulle det i 2016 gjennomføres planlagt vedlikehold. Ett av tiltakene var maling av alle trefasader.

All den stund det likevel måtte settes opp stillas, kunne de to arbeidene samkjøres. NCC og kommunen delte på kostnadene med oppsetting og demontering av stillasene.

Underentreprenøren, som monterte glassplatene, gikk senere konkurs. Derfor har man slitt med å finne dokumentasjon på arbeidene som ble utført. Under rehabiliteringsperioden ble trafikkavviklingen håndtert av NCC under et strengt HMS-regime, slik at det ble minst mulig ulempe for alle myke trafikanter som daglig ferdes gjennom området.

Rådmannen legger saken frem for formannskapet til orientering, «ut fra sakens alvor, den var mye omtalt i mediene, og for å vise hvordan et konstruktivt samarbeid mellom alle parter, der roller og ansvar blir avklart på et tidlig tidspunkt, fører til et godt resultat», heter det i saksfremlegget.

Utbedret: De 50 kg tunge glassplatene ble demontert og satt opp på nytt. Samtidig benyttet kommunen anledningen til å male alle trefasadene på Øya helsehus. Foto: Terje Svaan