Tobarnsfaren fra Litauen ba om ordet da rettssaken mot ham og en 33-årig medtiltalt ble avsluttet. Han brukte den tilmålte tiden til å fremføre sin unnskyldning.

- Jeg vil si unnskyld til alle jeg har forvoldt smerte. Jeg vil si unnskyld, sa mannen.

Det skjedde bare minutter etter at den drepte Laimutis Aleksinas' mor, Judita Aleksiuniene, og hennes samboer, hadde forlatt rettssal 5 i Inntrøndelag tingrett, på Steinkjer, for å reise hjem til Litauen.

- Min klient har erkjent straffskyld. Han har bedt meg prosedere på straffeutmåling, slik han har full anledning til. Det indikerer at han tar ansvar og står for det han har gjort, sier den 29 år gamle malerens forsvarer, advokat Tore Angen.

- Ingen formildende omstendigheter

Aktor i saken, statsadvokat Jarle Wikdahl, la onsdag ned påstand om at retten må dømme 29-åringen til 14 års fengsel og 33-åringen til 12 års fengsel. Mennene står tiltalt for det brutale øksedrapet på 23-årige Aleksinas ved en bålplass i Lånke natt til 9. juli i fjor. Begge skal ha vært svært beruset da volden skjedde og har forklart i retten at de bare husker brokker av natten.

- Den brutale måten drapet ble begått på, med gjentatte øksehogg mot en person som 29-åringen tidligere hadde skadet. Det er skjedd på en brutal måte og er gjennomført som en avretting, sier Wikdahl.

Statsadvokaten argumenterer for at deres forklaringer ikke er troverdige, blant annet fordi de har kommet med ulike versjoner av hva som faktisk skal ha skjedd til politi og helsepersonell tidligere.

- Det finnes ingen formildende omstendigheter her. Det er ingen tvil om at 29-åringen handlet forsettlig. I edru tilstand ville han forstått at gjentatte hugg med øks ville være dødelig, sa aktor i sin prosedyre.

Han peker også på at den store og kraftige 33-åringen var til stede under hele hendelsen. Aktor hevder 33-åringen lett kunne gjort noe for å stoppe 29-åringen fra å drepe.

- Hans unnlatelse i å handle er passivt medvirkning og forsettlig, sier aktor.

33-åringens forsvarer, Christian Wiig, prosederte på full frifinnelse for sin klient.

- Ikke tilstrekkelig bevist

Advokat Christian Wiig, som forsvarer den medtiltalte 33-åringen argumenterte i retten for at hans klient må frifinnes. 33-åringen står tiltalt for å ha hentet øksa og ikke å ha gjort noe for å stoppe 29-åringen, som skal ha slått i hjel 23-åringen.

- Det er ikke tilstrekkelig bevist at min klient har gjort noe som helst, sier Wiig.

Advokat Tore Angen, som forsvarer 29-åringen, argumenterte for at retten bør vurdere om hans klient skal få strafferabatt fordi han har erkjent straffskyld for drapet og på eget initiativ avla en ny politiforklaring. Angen ba om at litaueren behandles på mildeste måte når Inntrøndelag tingrett dømmer ham for øksedrapet.

Nære venner

Den avdøde og 29-åringen vokste opp sammen i byen Alytus sør i Litauen og skal ha vært svært nære venner. Det var 29-åringen som kontaktet 23-åringen for å få ham til Norge for å jobbe i det samme malerfirmaet der han var bas. De delte også leilighet i Stjørdal med to andre litauere.

Den 29 år gamle tobarnsfaren erkjente i retten straffskyld for drapet. Han har forklart at han slo 23-åringen med det han har trodd var en stokk. Nå mener han isteden det må ha vært en øks.

Aleksinas' mor, som har fulgt rettssaken frem til onsdag ettermiddag har overfor Adresseavisen bekreftet at det har vært tøft å være til stede i rettssalen. Hun synes det var spesielt vanskelig å møte 29-åringen som har vært en nær venn av sønnen og hele familien.

- Jeg kommer til å formidle det han sa i sin unnskyldning, til moren og familien, sier kvinnens bistandsadvokat, Ingunn Kjeldstad.