Respons Analyse har utarbeidet et partibarometer for Adresseavisen – seks måneder før valget. Trenden for Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal er klar. Høyre og Frp går tilbake, Ap holder stand og Senterpartiet øker, sammenlignet med valgresultatet i 2013.

I de tre fylkene skal de til sammen fordeles 24 stortingsmandater (21 distriktsmandater pluss tre utjevningsmandater). Denne målingen fanger ikke opp utjevningsmandatene siden de fordeles ut fra det nasjonale valgresultatet. Men denne målingen vil gi Sp og Ap samtlige fire distriktsmandater fra Nord-Trøndelag, seks av ni Sør-Trøndelag og tre av åtte i Møre og Romsdal.

Dårlige nyheter

Målingen er dårlig nytt for delegasjonene fra Midt-Norge som i helga reiser til Oslo for å delta på Høyres landsmøte. Stortingsrepresentant Frank Jenssen (H) fra Sør-Trøndelag legger ikke skjul på at tallene – sett med høyreøyne – er svake.

- Høyre styrer landet godt og leverer gode resultater for Trøndelag også. Vi se en god utvikling innenfor veibygging, forskning, arbeidsplasser og kommuneøkonomi, også i Trøndelag. Nå skal vi gå til valg for å synliggjøre at vi skal gjennomføre mer av denne politikken som virker. Vår jobb blir også å peke på at alternativet til Erna og regjeringen er uklare. Senterpartiet, som øker på denne målingen, snakker jo mest om å øke skattene og reversere arbeidet vi gjennomfører. Vår jobb blir å gjøre det enda tydeligere at vi har levert politiske løsninger som er bra for Trøndelag. Vi er i full gang levere på felter som samferdsel, NTNU, Ocean Space senter, og vi styrer landet godt, sier Frank Jenssen.

Stortingsrepresentant for Høyre i Nord-Trøndelag, Elin Agdestein mener ingenting er avgjort til tross for at hun er ute av Stortinget med denne målingen.

- Det var en langt dårligere måling enn vi hadde i Trønder-Avisa nylig, da lå vi på 16,0. Når det gjelder mandatet, er hovedmålet å sikre det, og her er ingenting avgjort. Dette betyr at en bare at vi har en jobb å gjøre fremover, vi må «hiv oss i kalosjan».

Hun legger ikke skjul på at de har en tøff valgkamp foran seg.

- Det er en del distriktssaker som må landes. Det gjelder flere ressurser til operativt politi, økte rammer for forsvaret og ikke minst må ulvesaken finne sin løsning, skriver hun på en sms fra militærøvelse i Finnmark.

- Rent flertall

Nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, sier tallene bekrefter en nasjonal trend og at tallene på ingen måte kan tolkes som en tillitserklæring til regjeringen og støttepartiene deres.

Nestleder Ola Borten Moe i Sp mener tallene i vår måling ikke kan tolkes på en annen måte enn at folk i Midt-Norge misliker regjeringens politikk.

- Dersom hele landet stemmer som de i Midt-Norge så vil vi jo få absolutt flertall på Stortinget. Men så heldig er vi nok ikke. Vi har sett nasjonale målinger der Ap går mer tilbake, men det ser ikke ut til å være tilfellet her. Sånn sett er Aps tall i disse målingene veldig gode. Vår fremgang er gledelig, og viser at regjeringens politikk ikke slår an i trøndelagsfylkene, sier Ola Borten Moe.

Nestlederen i Sp mener målingen viser at regjeringspartiene står svakere enn på lenge i Trøndelag og Møre og Romsdal, og at årsaken er at folk ikke opplever regjeringens politikk som noe som kommer denne regionen til gode.

- Vi bor i en region med mye distrikt og geografi, og som merker mye til de strukturendringene som regjeringen går inn for og som skaper mer sentralisering og byråkrati i samfunnet. Også næringspolitikken spiller inn, vi har et tungt innslag av primærnæringer som regjeringen har lagt opp til en konfronterende linje overfor. Jeg tenker spesielt på rovdyrdebatten. Jeg tror mange velgere er enig med meg i at denne regjeringen ikke fører en politikk som kommer Midt-Norge til gode, og som skaper større forskjeller både geografisk og sosial, sier Ola Borten Moe.

Bekrefter trenden

Valgforsker Toril Aalberg ved NTNU sier som Borten Moe; målingen bekrefter en nasjonal trend vi har sett de siste ukene.

- Sp har gode dager, og det er en viss regjeringsslitasje. Den største forskjellen ser vi i Møre og Romsdal hvor Sp går veldig frem, mens Frp som har gjort det bra, går betydelig ned, sier hun.

- Nå har Sp og Ap alltid gjort det sterkt i Trøndelag, så det er all mulig grunn til å tro at det vil fortsette. Trøndelag blir neppe noen Frp/H – bastion.

Aalberg mener det er først når det lukter sommer, og valgkampen starter for alvor, vi kan se endringer som kan si noe mer om hvordan resultatet blir.

Valgforsker Toril Aalberg ved NTNU mener tallene i denne målingen bekrefter en nasjonal trend der Sp går frem. Foto: Nils Heldal/NTNU SVT