- 34 ekstra stillinger er veldig positivt og gir oss en fin mulighet til å gjennomføre politireformen, sier politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt.

Politiforum skriver at 350 nye politiårsverk som tjenestemenn og -kvinner skal fordeles i 2017. Med 34 stillinger blir Trøndelag liggende midt på treet. Mest får Sør-Vest politidistrikt med 42 stillinger, og Innlandet som er tildelt 41 stillinger. Oslo får bare 15 i år, mot 87 nye stillinger i fjor. Kripos får seks og Økokrim ti nye årsverk.

Nye politistillinger skal primært utlyses som politibetjent 1 rettet mot nyutdannede, men det er anledning til å lyse ut stillingene i andre politistillinger dersom særlige grunner tilsier dette. Disse nye stillingene skal ansettes andre halvår 2017.

Ifølge en pressemelding fra Politidirektoratet (POD) skal politiet ansette totalt 655 menn og kvinner i politidistriktene i løpet av året. Innen utgangen av 2017 vil etaten ifølge POD igjen være i rute for å nå målet om to politi per 1000 innbyggere innen 2020. I fjor fikk Trøndelag politidistrikt 28 nye stillinger.

Historisk oppbemanning

Det fremgår av en pressemelding at det skal utarbeides en konkret plan for hvordan tilsettingstakten skal foregå, og POD vil følge opp planen tett med politidistriktene. Politidirektør Odd Reidar Humlegård beskriver det som en historisk oppbemanning av politiet.

- Det er helt nødvendig at vi fortsetter å ansette flere slik at vi skal kunne innfri alle ambisjonene og forventningene til reformen, sier Humlegård.

Han legger til at i år får de 12 politidistriktene 295 millioner kroner for å styrke driften i en krevende reformperiode. Midlene vil blant annet brukes til å ta igjen etterslepet på bemanning.

Politimester Moe opplyser at 27. september vil den nye operasjonssentralen for Trøndelag politidistrikt åpne i politihuset i Trondheim. Den vil bli tilført vel 15 nye stillinger, fortrinnsvis rekruttert blant erfarne polititjenestemenn og -kvinner. Siden Trøndelag fikk ett politidistrikt 1. januar 2016, har tidligere Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag hatt hver sin operasjonssentral i en overgangsperiode. Operasjonssentralen blir nå utvidet for å gi bedre plass til operatørene.

Overgrep mot barn

- Politiets sikkerhetstjeneste (PST) få tre nye stillinger. I tillegg skal noen funksjoner innen etterretning og forebyggende virksomhet styrkes. Vi får også et nytt straffesaksinntak. Videre har vi fått midler til å styrke etterforskningen opp mot seksuallovbrudd mot barn og unge. Dette er stillinger som kommer i tillegg til de 34, sier Moe.

I løpet av 2017 vil Trøndelag politidistrikt ha nærmere 1000 ansatte. Nils Kristian Moe opplyser at det pågår et omfattende arbeid med å omorganisere Trøndelag politidistrikt, som i geografisk utstrekning nesten er på størrelse med Danmark. Flere lensmannsdistrikt og tjenestesteder skal slås sammen. Mer av politiets arbeid vil foregå av patruljene på stedet.

Kommuner klager

Innen fredag kan kommuner som er berørt av politireformen, klage på PODs vedtak om hvordan de 12 politidistriktene skal organiseres. Melhus kommune går imot at en ny politistasjon sør skal legges til Heimdal. Det er også kommet klager fra bl.a. Leka, Flatanger og Snåsa på at de mister lensmannen og at de nye lensmannsdistriktene blir for store.

Politidirektør Humlegård forteller at nærpolitireformen går inn i en avgjørende fase i 2017. Det skal utvikles et kompetent og effektivt lokalt nærpoliti, og samtidig utvikles gode fagmiljøer som er rustet til å møte dagens og morgendagens kriminalitetsutfordringer.

Humlegård sier politiet skal fortsette å styrke arbeidet med avhør av barn, redusere restanser og prioritere forebygging og etterforskning i saker som omhandler seksuelle overgrep, grov vold og annen integritetskrenkende kriminalitet. I år har Regjeringen bevilget 108 millioner kroner til Barnehus og vold mot barn.