Kameratredning blir nesesprayen med stoffet nalokson kalt. Rusbrukere kan med denne sprayen redde livet til kameraten som har satt overdose. Tidligere kunne motgiften mot en overdose morfin eller heroin bare gis med sprøyte. Nå har NTNU-forskere utviklet en nesespray som er så enkel i bruk at hvem som helst kan sprøyte dosen med motgift i nesa til kameraten som er i livsfare.

Virkestoffet er nalokson. Ved overdose slutter man å puste. Nalokson får pusten i gang igjen.

Forskerne minner om at det hvert år dør 260 personer i Norge av overdoser av heroin og lignende stoffer. Det er langt flere enn antall dødsfall etter trafikkulykker.

289 personer døde av overdose i fjor, det høyeste tallet siden 2004, viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

Ti overdosedødsfall i Trondheim

I 2016 døde ti mennesker av overdose i Trondheim. I august ble en nesespray med nalokson tatt i bruk. Etter det var det ett overdosedødsfall i 2016. Hittil i år har en person dødt av overdose. Avdelingsleder i overdoseteamet i kommunen, Jan Erik Skjølås, forteller at det har vært problemer med dagens spray.

- Dette er et populært tiltak, som vi mener er svært viktig og riktig. Vi ser fram til de nye forstøverne, som er mere effektive og enklere, sier han.

- Underprivilegerte mennesker som rusbrukere skal ha tilgang på like godt dokumenterte medisiner som andre, sier medisinstudent Ida Tylleskär. Hun har vært med på å utvikle sprayen. Målgruppa er rusbrukere, foreldre, familie, vektere, politi og ambulansepersonell som opplever at noen setter overdose. Sprayen skal brukes når det er akutt, i stressede situasjoner når noen i nærheten er i livsfare på grunn av overdose.

Lett å bruke

Forskerne mener derfor det er viktig at sprayen er lett tilgjengelig og lett å bruke. Denne kommer i en pakke med to, ferdig til bruk. Den kan brukes om pasienten ligger på ryggen eller sitter med hodet nedoverbøyd. Det er bare å trykke inn stempelet og spraye inn i nesa.

- Vi ønsker et fullverdig og godkjent legemiddel som også kan brukes av ambulanse i tjeneste, sier Tylleskär.

- Dagens spray for dårlig dokumentert

Også i dag har rusbrukere tilgang på en nesespray med motgift. Men denne har ett problem. Medisinen er utviklet for sprøyte, og den gis i større volum enn anbefalt for nesa, skriver medisinstudenten ved forskerlinja ved NTNUs Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk i et blogginnlegg.

Fordi mengdene er for store, renner deler av sprayen ned i magen, og der gjør ikke medisinen nytte for seg. Sprayen er heller ikke vitenskapelig testet eller godkjent på vanlig måte av legemiddelmyndighetene, skriver Tylleskär i bloggen. Det er rett og slett usikkert hvor mye motgift som blir tatt opp i blodet og hjernen med dagens metode. Sammen med veilederen sin, professor Ola Dale, har Ida Tylleskär vært med på å utvikle den nye sprayen, spesielt tilpasset for nesa og som sikrer at halvparten av motgiften kommer til blodet og hjernen der det skal virke.

- Nesa er god til å ta opp legemidler, men tåler ikke mye volum, sier professor Ola Dale.

Ingen smittefare med nesespray

- Når du ikke stikker, er det ikke fare for blodsmitte. Det er heller ikke lett å stikke intravenøst på folk som selv setter sprøyte med rusmiddel. . Derfor er det så bra med nesespray, sier professoren som står i spissen for prosjektet. Forskerne minner om at vi snakker om en pasientgruppe der mange har hepatitt og hiv.

Nå har de testet sprayen på friske personer og målt hvor mye nalokson de får i blodet. Resultatet viser at halvparten av medisinen i nesesprayen blir tatt opp i blodet.

- Dette er viktig, fordi det forteller at vi må gi dobbelt så stor dose nalokson for å få samme effekt gjennom nesa som med sprøyte. Vi ser også at når vi gir nesespray så unngår vi de høye konsentrasjonene rett etter injeksjon, dette er viktig for å gi mindre abstinenser hos dem som får medisinen, skriver Ida Tylleskär i blogginnlegget.

Trygt og veldokumentert

- Nalokson er et veldig trygt legemiddel. Det har bare en virkning og det er å motvirke effekten av morfin og heroin. Men det kan utløse abstinens hos rusbrukere av slike stoffer. Det er derfor viktig at de ikke får for store doser, sier Ola Dale.

Det er godt dokumentert at motgiften nalokson opphever pustestansen som heroin gir. Stoffet er fra 2014 prøvd ut som nesespray i Oslo og Bergen. Utdeling av nesesprayen er et av de viktigste tiltakene i den nasjonale overdosestrategien 2014–2017, står det å lese på nettsidene til Helse- og omsorgsdepartementet (ekstern lenke). Der heter det også at Norge har blant landene med flest registrerte overdosedødsfallene per innbygger i Europa. Fire av fem dødsfall skyldes inntak av opioider som heroin og morfin.

Trondheim kom med i prosjektet sommeren 2016.

- Svært givende forskning

Men dagens nesespray er altså et produkt som ikke er tilpasset nesa.

- Det er ikke undersøkt hvor mye av motgiften som faktisk går i blodet og hjernen der den gjør nytte for seg, sier Ida Tylleskär.

Forskningen er finansiert av Helse Midt-Norge, St. Olavs Hospital og NTNU. I samarbeid med norsk farmasøytisk industri vil den nye sprayen i løpet av våren bli sendt til legemiddelverket for godkjenning. Mot slutten av 2017 kan den være til salgs på apoteket.

Den vitenskapelige artikkelen kan du lese her (ekstern lenke)

Volumforskjell: Med dagens nesespray sprøyter du inn to milliliter inn i nesa.Mye av det ender i magen. Med den nye sprayen til høyre inneholder sprayen bare 0,1 milliliter. Studier har vist at halvparten havner i blodet og hjernen som motgift mot heroin eller morfin-overdose. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
Livreddende nesespray: Forskerstudent Ida Ida Tylleskär og veilederen hennes, professor Ola Dale har utviklet en nesespray med motgift mot overdose med heroin eller morfin. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
På laben: Forskerstudent Ida Tylleskär har vært med på å utvikle en nesespray som kan redde liv. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen