Saken er oppdatert onsdag morgen med kommentarer fra Rune Olsø.

Mandag ble det klart at Arbeiderpartiet støtter Venstres forslag om et lobbyregister og et forbud mot betalt lobbyvirksomhet for folkevalgte i Trondheim.

Arbeiderpartiets Rune Olsø varslet mandag at han søker permisjon på grunn av de nye reglene. Han søker perm «fra det bystyremøtet hvor disse nye reglene vedtas».

- De nye reglene griper direkte inn i arbeidssituasjonen til bystyremedlemmer og betyr at en del fra privat næringsliv ikke kan sitte i bystyret, skrev Olsø til Adresseavisen mandag.

Onsdag presiserer han at han ikke vil peke på enkeltmedlemmer:

- Dersom bystyret innfører nye regler må det enkelte bystyremedlem, og de som blir spurt om å stille til valg, selv avgjøre om dette vil være i tråd med reglene. Jeg vil for min del følge reglene som til enhver tid gjelder, og det forventer jeg at andre gjør også, skriver Olsø i en e-post onsdag.

Også ordfører Rita Ottervik pekte på at det i bystyret er «flere representanter som en slik regelendring vil få konsekvenser for».

Så langt viser Adresseavisens undersøkelser at Olsø kan bli den eneste som søker permisjon.

Adresseavisen har ringt andre som kan tenkes å berøres, men verken Rolf Jarle Brøske (H), Stine Hostad (H), Terje Roll Danielsen (H), Niklaus Haugrønning (H), Jo Stein Moen (Ap), Roar Aas (Ap) eller Trond Åm (V) tror de rammes.

Brøske: En betydelig forskjell

Rolf Jarle Brøske (H) er til daglig konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i Sparebank 1 SMN.

- Jeg kan ikke se at jeg rammes av dette. Det er en betydelig forskjell å ha en ordinær, betalt jobb og åpent representere sin arbeidsgiver, og det å ha skjulte avtaler hvor man mottar millionbeløp når en sak ender i et bestemt politisk utfall, sier Brøske, som vil avvente hvordan reglene blir før han konkluderer på om han rammes eller ikke.

Brøske tror ikke Rune Olsøs permisjonssøknad handler om dette forslaget.

- Candy-saken og eiendomsutviklingssakene som har blitt rullet opp, ville trolig ikke blitt forhindret av et lobbyregister eller lobbyforbud. Kystad-avtalen har langt flere dimensjoner enn det forslaget om lobbyforbud tar opp i seg, sier Brøske.

Han ønsker ikke å være mer konkret på hva «flere dimensjoner» betyr, men viser til at kontrollkomiteen, som han selv leder, vil granske både på habilitet, det etiske regelverket og lover for øvrig. Candy-saken skal opp i kontrollkomiteen i løpet av våren.

Dette er Olsøs kommentar til det Brøske sier: «Det Brøske sier er usant. Jeg har som ansatt i Staur ikke mottatt noe millionbeløp i denne saken, men kun hatt en avtale om å åpent representere min arbeidsgiver i eventuelle møter med kommunen, i tillegg til å legge ned mye ordinært arbeid internt i prosjektet. Jeg forstår at Høyre er imot forslaget om nye regler. Det er mulig at konserndirektør Brøske og andre sentrale høyrefolk nå føler seg utsatt, det vet jeg ingenting om. Men om Høyre har innvendinger mot det fremlagte forslaget må de ta det opp med andre enn meg, jeg har søkt permisjon fra bystyret på grunn av de nye reglene.»

Olsø mener dessuten at det er feil at avtalen er skjult: «(...) det er til og med presisert i avtalen av man ville informere om avtaleforholdet og Staurs rolle i alle møter med kommunen. Ved å gjenta at avtalen var skjult forsøker man å fremstille det som om man ikke skulle opptre med åpenhet om oppdraget, det er altså direkte feil,» skriver Olsø i en e-post.

Brøske har en kort kommentar til Olsøs svar: «Jeg registrerer bare at Olsø og jeg har ulik definisjon på hva som er sant og usant.»

Rolf Jarle Brøske Foto: Vegard Eggen

Hostad: Aldri hatt møter med politikere

Stine Hostad (H) er til daglig leder for eiendomsselskapet Entras virksomhet i Trondheim.

- Jeg registrerer at Olsø peker rundt seg, men jeg opplever ikke at dette vil berøre meg.

- Har ikke du behov for å møte politikere på vegne av Entra?

- Vi kjører prosesser gjennom kommunen på vanlig måte, men jeg har aldri hatt møter med politikere i noen saker. Jeg ber kommuneadvokaten om å få min habilitet vurdert i saker hvor vi er involvert, og jeg føler ikke at det er en vanskelig balansegang, sier hun.

Hun mener Olsøs permisjonssøknad er en avsporing:

- Selv om vi hadde hatt et lobbyregister, så ville denne saken vært like aktuell. Olsø har lagt sin virksomhet så tett opp mot det politiske livet, at det handler om hans integritet, sier hun.

Dette er Olsøs kommentar til det Hostad sier: «Hostad er bystyremedlem for Høyre, og daglig leder av Entra Trondheim som har fått gjennom regulering av PowerHouse på Brattørkaia og høyhus i Holtermannsveien. Jeg ser at Hostad sier hun kan utføre jobben sin uten å ha et eneste møte med politisk nivå i kommunen på vegne av sin arbeidsgiver, som hun mottar lønn og bonus fra. Det har ikke jeg noen mening om. For meg handler integritet om å forholde seg til fakta, følge reglene, stå rakrygget gjennom stormen og behandle folk rundt seg skikkelig.»

Stine Hostad svarer dette på Olsøs uttalelse:

«Jeg registrerer hva han uttaler, og har ingen ting å tilføye», skriver Hostad i en tekstmelding.

Stine Hostad Foto: Vegard Eggen

Ingen tror de rammes

Terje Roll Danielsen (H) har diverse styreverv, blant annet for Meglerhuset Nylander og Trøndelag Teater.

- Nei, jeg tror ikke jeg rammes. Etter at jeg ble medlem av bystyret for to år siden, har jeg ikke hatt noen møter med politikere om reguleringssak eller noe annet. Jeg blir litt provosert: Det som trengs nå, er en opprydding rundt forholdene til Olsø. Ikke å innføre nye regler, sier Roll Danielsen.

Dette er Olsøs kommentar til det Roll Danielsen sier: «Jeg har fulgt habilitetsreglene til punkt og prikke i Kystad-saken. Jeg har ikke deltatt i behandlingen av saken verken i mitt eget parti eller i bystyret. At mange nok høyrefolk gjentar det motsatte, får det bare til å fremstå som et politisk spill.»

Terje Roll Danielsen Foto: Kristine Lindebø

Niklaus Haugrønning (H) er deleier i et transportfirma.

- Jeg ser at det er vanskelige grenseoppganger, men jeg tror ikke at forslaget kan ramme meg. Jeg er deleier i firmaet, men jeg er også blitt pensjonist. Egentlig skal jo disse spørsmålene ivaretas gjennom vårt etiske regelverk og regelverket om habilitet, men jeg ser at det kan være nødvendig med flere regler, sier Haugrønning.

Niklaus Haugrønning Foto: Kjell A. Olsen

Jo Stein Moen (Ap) er leder for samfunnskontakt hos Sintef. Heller ikke kan tror han vil rammes.

- I min jobb er det en sentral oppgave å ha løpende kontakt med politiske beslutningstakere. I utgangspunktet har vi ikke direkte interesser i vedtak eller beslutninger i Trondheim kommune. Min erfaring fra Marintek og Sintef er at dialogen er på et overordnet nivå, og ikke knyttet til konkrete vedtak eller beslutninger lokalt. Hvis det skulle være den minste tvil rundt min jobb, vil jeg be om en vurdering fra kommuneadvokaten og selvsagt følge dens konklusjon, skriver Moen i en sms.

Jo Stein Moen Foto: Glen Musk, Adresseavisen

Roar Aas (Ap) jobber som LO-koordinator på Ørlandet kampflybase.

- Jeg kan ikke se for meg at det vil ramme meg. Det hender jeg må fremme arbeidstakerrettigheter opp mot politikere, men jeg har aldri tenkt på meg selv som lobbyist. Det er mer meningsutveksling og slik demokratiet fungerer, sier Aas.

Roar Aas Foto: Ole Martin Wold

Åm tror ikke han berøres

Trond Åm (V) er daglig leder for Litteraturhuset i Trondheim. Han sier har hatt møter med gruppeledere i bystyret for å løfte saker frem politisk, og har dermed drevet lobbyvirksomhet. Han mener likevel at intensjonen i forslaget ikke vil berøre ham selv.

- Forslaget er ment å gjelde de med betalt jobb for å representere andres interesser inn mot kommunen, men dette er noe som må avklares, sier Åm.

- Kan du bli nødt til å søke permisjon?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror det er tilstrekkelig med åpenhet og hvem man møter og hva man arbeider med. Hensikten med forslaget er å hindre at man er betalt lobbyist samtidig som man er politiker, og hvor man kanskje i det skjulte jobber mot politiske vedtak og sitt eget partiprogram, sier Åm.

Trond Åm Foto: Håvard Haugseth Jensen

Olsø har tidligere uttalt at han har fulgt habilitetsreglene til punkt og prikke i forbindelse med avtalen som hans arbeidsgiver Staur Holding inngikk med eiendomsselskapene Kystad Vestre og PH Utvikling.

Ifølge Olsø ble det heller ikke holdt møter med politikere om reguleringen av eiendommene Kystad og Hårstad.