- Vi er bekymret for de stadig flere som havner i gruppen vi kaller for «uføre uten rett», sier Nav-leder May Beate Haugan i Steinkjer.

Les også: Petter ble spyttet på og bedt om å pelle seg vekk

Hadde feil status

Fembarnsfaren Mohammadrafiq Sedegy (46) ble alvorlig skadd i et terrorangrep i Kabul. Fordi han ikke har flyktningstatus, men kom til Norge på humanitært grunnlag, er han blant dem som må leve resten av livet uten uførerettigheter i den norske folketrygden.

- Jeg er veldig glad for å være i Steinkjer, og det gleder meg at barna mine får gå på skole og ta utdannelse, sier Mohammadrafiq, som går på mange medisiner etter traumer og skader etter krigen i Afghanistan.

Les også: De unge blir fattigere og eldre rikere i Norge

Finnes ingen oversikt

Det finnes ingen oversikt her til lands over hvor mange som må leve på sosialhjelp fordi de ikke har opparbeidet seg rettigheter i folketrygden. En opptelling Adresseavisen har gjort i de største byene i Trøndelag viser at over 150 personer står uten rettigheter. Bare i Trondheim gjelder dette rundt 110 personer. I Stjørdal, Levanger, Steinkjer og Namsos er det til sammen rundt 50 personer med samme status.

Velferdsdirektør Erik Stene hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag mener dette først og fremst handler om verdighet.

- Det er, så vidt meg kjent, ingen som har en samlet oversikt over dette i dag. Sosialhjelpen er samfunnets siste sosiale sikkerhetsnett. Når loven kom var det helt krystallklart at dette skulle være korttidshjelp og ikke noen «varig» eller langvarig ordning. Her snakker vi om de som er alvorlig skadet, syke eller på andre måter ikke har en sjanse til å komme i en vanlig jobb. NAV kontorene omtaler ofte disse som «ufør uten rett».

Les også: - Hvitost har vært luksusmat hjemme hos oss

Syk på feil tidspunkt

Mohammadrafiq er slørete i blikket etter mange år på sterke medisiner. Skadene i hodet gjør at han går med konstant pine. Terrorbomben i Kabul satte dype spor.

- Det kom ingensteds fra og plutselig smalt det. Det var masse døde mennesker rundt meg.

Han kom til Norge først på 2000-tallet fordi han ikke lenger orket å leve i konstant frykt lenger. Han tenkte først og fremst på familiens fremtid. De fem barna betyr alt for ham.

- Den eldste datteren min går på farmasiutdannelsen i Namsos. Hun gjør meg stolt, sier han.

Les også: Alle partier lover mer penger til fattige familier

Sosialhjelp i 40 år

Etter utallige undersøkelser ble Mohammadrafiq erklært 100 prosent ufør i 2010. Men etter som skadene relateres til krigen i Afghanistan ble uføretidspunktet satt tilbake til da han kom.

- Med denne konkrete oppholdsstatusen må man være frisk de tre første årene i Norge for å få rettigheter til eventuelt uføretrygd. Mohammadrafiqfaller derfor mellom to stoler. Selv om du får ny sykdom, som i seg selv kan gjøre deg ufør, får du ikke det fordi du allerede er vurdert ufør på grunn av tidligere dokumenterte plager, sier Line Christensen, fagkoordinator på sosiale tjenester ved Nav Steinkjer.

- Antall uføre uten rettigheter vokser hele tiden, sier Line Christensen, fagkoordinator på sosiale tjenester ved NAV Steinkjer.

- Antall uføre uten rettigheter vokser hele tiden. Vi har ett tilfelle i Steinkjer hvor en ung mann vil bli mottaker av sosialhjelp i 40 år til han får alderspensjon. Dessuten kan alderspensjonen være så liten at man han må fortsette på sosialhjelp livet ut, sier Line Christensen.

Vanskelig og utfordrende

Nav har flere ganger tatt opp temaet rundt uføre uten rett med politiske myndigheter, blant annet da Sylvi Listhaug besøkte Steinkjer kommune.

- Det er viktig for oss å sette søkelyset på denne gruppen. Vi ser at vi får stadig flere mennesker som ufrivillig havner i denne situasjon. Det er veldig vanskelig og utfordrende for familien og den enkelte å leve på et minimum resten av livet, sier Nav-leder i Steinkjer, May Beate Haugan.

Det er viktig for oss å sette søkelyset på denne gruppen. Det er veldig vanskelig og utfordrende for familien og den enkelte å leve på et minimum resten av livet, sier NAV-leder i Steinkjer, May Beate Haugan.

Les også: Jeg er opptatt av at Leon og annen norsk ungdom skal ha muligheter i sine liv

Trenger varig støtte

Når staten ikke tar ansvar lenger er det kommunene som må trå til med sosialhjelp. Direktør Helge Eide i Kommunenes Sentralforbund (KS) understreker at Sosialhjelp er ment å være midlertidig, og basert på skjønn og individuell vurdering av den enkeltes økonomi.

- Når behovet for støtte her er langvarig, og det er helt marginale utsikter for den enkelte til å komme i lønnet arbeid, er det mye som taler for at det enkleste både for den enkelte – og for offentlig sektor samlet – er en varig, regelstyrt støtte som blir utbetalt fra Nav.

Eide er ikke kjent med noen undersøkelser som sier noe om det samlede omfanget av utbetalt sosialhjelp til denne gruppen mennesker.