Tirsdag er det «toppmøte» om hjernehelse i Oslo.

Leter etter årsaken til at hjerneceller dør

Representanter fra aktuelle forskningsmiljøer møter blant andre Helse- og omsorgsminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg. Representanter fra Kavliinstituttet, Ahus i Oslo og næringslivsnettverket Nansen Neuroscience Network vil legge frem sitt initiativ til et nasjonalt senter for demensforskning. Målet er å lage et kraftsenter på samme måte som suksessrike Oslo Cancer Cluster.

Moser-miljøet avslører hvordan hjernen bygges

- Norge har sterke miljøer, men trenger å samle trådene for å få en kraftfull innsats på dette viktige området. Hvis vi kommer i regjering etter valget, vil vi sørge for å etablere et slikt senter, lover stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap). Hun sitter i helse- og omsorgskomiteen.

Arbeiderpartiet har i flere runder foreslått et slikt senter på sitt alternative statsbudsjett.

Professor Christian Doeller leder forskningen på Alzheimers sykdom ved Kavliinstituttet.

Samle sterke miljøer

- Senteret må bygge på forskningen til nobelprisvinnerne i medisin Edvard og May-Britt Moser, i samarbeid med nevrologer ved St. Olavs Hospital og andre ledende forskningsmiljøer. Jeg tenker først og fremst på professor Tormod Fladby ved Ahus og forskere i Helse Vest, sier stortingsrepresentanten.

Ved Kavliinstituttet ledes Alzheimer-forskningen av professor Christian Doeller. Forskningen til Tormod Fladby ved Ahus (Akershus universitetssykehus) vakte stor oppmerksomhet for noen måneder siden. Fladbys bruk av medisiner for å bremse eller stoppe Alzheimer ser veldig lovende ut, selv om forskning gjenstår. Hans metode med en blodprøve for å oppdage sykdommen før den slår til, virker også lovende.

- Trondheim naturlig sentrum

- Jeg er sikker på at Trondheim er i stand til å ha ansvaret for et slikt senter. Poenget er å skape og smøre et nasjonalt nettverk. Kanskje kan løsningen være at Forskningsrådet utlyser en konkurranse om hvor senteret skal ligge, sier Kjerkol.

Kavliinstituttet ønsker et senter for å samordne forskningen på Alzheimer og demens. Forskerne i Trondheim bruker oppdagelsene om hjernens funksjon til forskning på hjernesykdom hos mennesker.

Til Trondheim for å knekke Alzheimers-gåten

Hun etterlyser handling fra regjeringen.

- Regjeringen har ikke sørget for et skikkelig løft. Dette er en stor helseutfordring for Norge og verdenssamfunnet. Vi utfordrer regjeringen til gjøre mer. Et nasjonalt senter kan samordne kreftene og gi større kraft i forskningen. Arbeiderpartiet foreslo på sitt alternative statsbudsjett for 2017 å bevilge 10 millioner kroner til et slikt senter, som en start.

Bred allianse

Initiativtakerne ser for seg et senter som skal samarbeide med universiteter og sykehus, og favne alt fra grunnleggende laboratorieforskning til klinisk forskning på pasienter. Nasjonalforeningen for folkehelse stiller seg bak initiativet. Med penger fra TV-aksjonen har Nasjonalforeningen satt i gang et koordinert forskningsprogram på demens. 80 millioner kroner er satt av de fem neste årene for å studere risikofaktorer, årsakssammenhenger, forebygging, diagnostisering og behandling.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) mener regjeringen har gjort for lite for Alzheimer-forskning.

Næringslivsnettverket Nansen Neuroscience Network er også involvert. De har som mål å få forskningen omsatt til produkter og metoder.

- Viktig, mener Moser

- Jeg mener senteretableringen er veldig viktig, sier professor Edvard Moser.

Han oppfatter at regjeringen er veldig positiv og at det er tverrpolitisk enighet, med støtten fra Arbeiderpartiet. Det forskes massivt på Alzheimer verden over, men Moser mener Kavliinstituttet har et unikt utgangspunkt på grunn av kunnskapen om normalfunksjonen til cellene som først rammes av demens. Med

Ønsker et senter for hjernesykdommer

Det var Pauline Braatens donasjon av 50 millioner til forskning på Alzheimers sykdom som utløste ideen om et nasjonalt senter. For Christian Doellers gruppe er det spesielt interessant å få tilgang til det store pasientgrunnlaget ved Oslo universitetssykehus. Professoren er spesielt ute etter personer som vil få Alzheimers sykdom, men før sykdommen rammer.

Samtidig som Kavliinstituttet går i retning klinisk forskning, fortsetter grunnforskningen på hjernens funksjoner for fullt.

Ingen løfter fra Høie

- Hvilke prosjekter som får penger avhenger av kvaliteten, sier helseminister Bent Høie til Adresseavisen.

Statsråden er ikke klar for å gi grønt lys for et Alzheimer-senter. For å få senterstøtte må man konkurrere med andre innenfor ordningen Senter for fremragende forskning, mener han. Det blir i så fall lenge å vente. Den siste tildelingen av SFF-sentre skjedde forrige uke, og da er det fem år til neste runde.

Ny type sentre

Forskningsrådet har imidlertid utredet etablering av en ny kategori forskningssentre som er rettet inn mot klinisk forskning. Dette er til vurdering, opplyser Høie. Han understreker at en eventuell slik ordning også må bygge på faglig konkurranse, og ikke politiske prioriteringer.

- Det aktuelle forslaget er et Alzheimer-senter som vil bygge på et nobelprisvinnende miljø og en svært lovende diagnostiserings- og behandlingsmetode ved Ahus. Da er kanskje ikke kvaliteten så mye å tvile på?

- Da bør de ha de beste sjanser til å nå gjennom. Men forskningen er internasjonal, og da må man tåle konkurranse. Skal vi bidra best mulig, må vi sikre at det er de fremste miljøene i Norge som velges ut, ellers kan vi bruke midlene feil, sier Bent Høie.

Toppmøte tirsdag

Dette sier ministeren til Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkols kritikk om at regjeringen ikke har gjort nok for å styrke Alzheimer-forskningen

- Det er behov for mer kunnskap om Alzheimers sykdom. Derfor skal vi tirsdag ha et toppmøte om hjernehelse der statsministeren og jeg skal møte forskere, brukergrupper og pasienter for å se hva Norge kan bidra med. Vi bestilte en rapport om hjernehelse som ble klar for noen uker siden. Regjeringen gjør allerede en del nasjonalt og internasjonalt gjennom midler til Forskningsrådet og helseregionene, og EUs program mot nevrodegenerativ sykdom. Totalt bidrar vi med nærmere en milliard til helseforskning, sier Bent Høie.

På toppmøtet for hjernehelse vil situasjonen omkring ALS og MS også være viktige tema.