Hitramodellen blir løftet fram som et forbilde for kommuner i hele landet. Nasjonal kompetansetjeneste «Trening som medisin» ved St. Olavs Hospital og NTNU slår fast at tilbudet i Hitra er unikt og vil bruke det som et mønstereksempel for å få ned sykefraværet.

I september 2015 innførte Hitra kommune «trening som medisin» for ansatte innen pleie, omsorg og renhold. I denne perioden har sykefraværet stupt fra 15,4 prosent i 2015 til 12 prosent i slutten av 2016.

- Gladere og friskere ansatte

- Det virker. Kommunen sparer penger på mindre sykefravær, sier personalsjef i kommunen, Kjell Roar Sæther.

- Treningstilbudet har effekt på sykefraværet. I tillegg ser vi at folk er mer opplagt på jobb. Vi får gladere og friskere ansatte, sier personalsjefen. Han kan tenke seg å utvide tilbudet til flere yrkesgrupper og nevner alle de stillesittende kontorarbeiderne og barnehageansatte.

Midtpunktet i prosjektet «Trening som medisin» er treningsklinikken, sentralt plassert i kommunesenteret på Hitra. Her står kvinnene på rekke og rad, på tredemølle, sykkel eller med styrkeapparater. Etter råd fra forskningsmiljøet innen trening i Trondheim er det høy intensitet som gjelder. Kvinnene tar i så hardt de kan.

Treningsklinikken

- Dette er et tilbud for de ansatte innen pleie, omsorg og renhold. Mange sliter med slitasjeplager, sier prosjektleder Øyvind Eian. Han leder arbeider for å få de ansatte til å trene i prosjektet som har fått navnet Fit@Work.

Treningsklinikken er bygd opp som et vanlig treningssenter med treningsapparater og veiledere som legger opp spesialtilpassede program til hver enkelt. Her trener to grupper. Den ene er de ansatte innen pleie, omsorg og renhold der det har vært et høyt sykefravær. Den andre gruppa er folk som blir henvist til trening av fastlegen på grunn av ulike plager de måtte ha.

- Kjempetilbud

- Det er et kjempetilbud, sier hjelpepleier Monica Ranheim. Hun har slitt med betennelse i skuldra og har vært sykemeldt flere ganger.

Trener for bedre helse: Monica Ranheim har hatt betennelse i skuldra, men etter at hun begynte å trene, har hun ikke vært borte fra jobben på grunn av skulderplager.

- Jeg har berga etter at jeg startet her, sier hun. Nå har hun fått spesialtilpassede øvelser som styrker rygg, nakke og skuldre og trener to-tre ganger i uka.

- Jeg var fysisk aktiv før også, men trente ikke slik som nå. Dette tilbudet er unikt, sier hjelpepleieren.

Møter arbeidskolleger

Også Eva Helsø kaller det for et kjempetilbud. Hun er hjelpepleier og jobber natt på skjermet avdeling med psykiatriske pasienter, demente og mennesker med Altzheimers sykdom.

Avhengig av trening: Eva Helsø har blitt avhengig etter at hun begynte å trene på treningsklinikken. Hun plages med ryggen og får hjelp til øvelser som er bra for henne. - Det er et kjempetilbud, sier hun.

- Jeg sliter med ryggen og er blitt avhengig av trening, sier hun.

- Tidligere har jeg ikke vært fast trener, men ble headhuntet til treningsgruppa og kjenner at det gjør godt.

Eva Helsø kjører 3,5 mil hver vei for å komme seg på trening. I tillegg til at treninga gjør godt for kroppen, legger hun til at det er sosialt. Her møter hun både arbeidskolleger og andre ansatte i kommunen som hun ikke treffer ellers.

Fra 15 til 50 prosent jobb

Alfrida Strøm Karlsen er hjelpepleier i hjemmesykepleien og fyller snart 62 år. Akkurat nå er hun i tenkeboksen for om hun skal slutte eller fortsette noen år til.

Hjelp til å trene Alfrida Strøm Karlsen trener styrke mens prosjektleder og treningsveileder Øyvind Eian følger med og gir tips til trening.

- Politikerne vil at vi skal stå på til vi er 67, men for to år siden var jeg overbevist om at jeg skulle slutte når jeg fyller 62, sier Alfrida Strøm Karlsen. Hun har jobbet i helsesektoren siden hun var 18 år. Diabetes-sykdommen har gjort at hun har vært mye borte fra jobb, og tenkte på å slutte.

- Treningen har fått meg til å slutte med medisiner, og jeg har fått en livskvalitet som gjør at jeg bobler over. Dette treningsopplegget er helt fantastisk, sier Alfrida Strøm Karlsen. Hun bobler også over av lovprisning av treningstilbudet som hun mener har gitt henne et nytt liv.

Egentlig har hun 75 prosent stilling, men var nede i 15 prosent på grunn av helseplagene. Nå jobber hun 50 prosent og mener selv hun er på full fart oppover i stillingsprosent. Hun er overbevist om at det skyldes at hun har begynt å trene.

- Jeg elsker jobben min og har lyst til å fortsette, men har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal gjøre når jeg blir 62. Det spørs hva jeg føler at jeg er i stand til.

Hitramodellen til hele landet

- Det er mye dokumentasjon på at trening virker, sier Inger-Lise Aamodt som leder Nasjonal kompetansetjeneste.- Når du får økt styrke og kondisjon, orker du mer. Du blir ikke så fort sliten. Dessuten er det sosialt når du trener sammen med andre, sier hun. Aamodt trekker fram at Hitramodellen er et eksempel på hvordan kommuner kan få en sunnere befolkning og en sunnere kommuneøkonomi. Derfor ønsker kompetansetjenesten å gjøre Hitramodellen kjent over hele landet.