Foto: Vegard Eggen

Stadig flere terrorangrep i Europa utføres av én terrorist som bruker enkle midler som bil og kniv som våpen.

- I praksis er det umulig å sikre seg mot denne typen angrep. En bil som kjører opp på et fortau kan skje hvor som helst, sier professor Per Morten Schiefloe ved NTNU. Han har drevet med sikkerhetsforskning både før og etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Familien Husby-Straume kom tett på dramaet i London. Her kan du se trondheimsfamiliens egne bilder.

Forebygging hjelper

- Det eneste som kan gjøres mot denne type terror er forebygging. Etterretning og forebyggende politiarbeid. Våpenkontroll er et tiltak, men er naturligvis umulig når våpnene som brukes er bil og kniv. Når det gjelder islamistisk terror kan man fjerne kilder til radikalisering og prøve å motvirke radikalisering hos personer, kanskje gjennom samtaler med politiet.

Dette kan man gjøre overfor folk som befinner seg i landet. Men med dagens åpne grenser er det vanskelig å stoppe en som kommer fra et annet land i Europa for å utføre terror. Etterretning er også svært vanskelig når det er snakk om ensomme ulver. En viktig forskjell på religiøst betinget terror og annen terror, som for eksempel ETA og IRA, er dødsfrykten.

Hvis man tror at man havner i paradis ved å sette livet til i et terrorangrep, blir det enda vanskeligere å beskytte seg mot.

- Må sikre bygg og pesoner

- I Norge har objektsikkerhet vært et hett tema siden terroren 22. juli. Er det feil fokus når man tar i betraktning de nye metodene i terrorangrep?

- Nei. Hadde vi hatt skikkelig objektsikkerhet, ville det ikke vært mulig for Breivik å parkere rett utenfor Regjeringsbygget. Vi har også metoder for å lage bygg som motstår bomber, men Regjeringsbygget var bygd som en vanlig kontorbygg. I Norge har vi vært naive på dette feltet. Objektsikring av viktige bygg og personer har ikke vært prioritert, for å si det forsiktig. Slike typer sikring er imidlertid bare effektiv for kjente mål. Når hvem som helst på et fortau kan være et mål for terroristen, er det umulig å ha noen effektiv sikring, sier professor Per Morten Schiefloe.