LANDSMØTE I VENSTRE

«Alle skal få angre seg» ropte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum foran et jublende landsmøte for Senterpartiet i Trondheim forrige helg.

Med Senterpartiets nyervervede sterke posisjon, har Vedums løfter utløst bekymring i Venstre.

Regjeringens støtteparti har hatt stor gjennomslag i utformingen av både kommunereformen og regionreformen.

Det er også Venstre som gir Høyre og Frp flertall i Stortinget til å bruke makt på et titalls ufrivillige kommunesammenslåinger.

- Konsekvensene av det Sp-lederen sier er dramatiske. Ikke bare vil Senterpartiet reversere der Stortinget har skåret gjennom i lokal uenighet. Senterpartiet åpner også for å snu frivillige prosesser som allerede er i gang. Det vil føre til kaos ute i kommunene, sier Venstres kommunemann, stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad, fra Nord-Trøndelag.

Vil ha regionreform 2.0

Skjelstad bruker sin egen kommune Verran som eksempel. Verran har vedtatt at man skal slå seg sammen med Steinkjer.

- Det vil bli svært dramatisk om det skapes usikkerhet rundt denne prosessen nå.

Senterpartiet har også sagt at partiet vil gjøre samme vurdering av regionreformen, der regjeringen har lagt opp til å redusere dagens 19 fylker til om lag 10 regioner.

- Venstre vil i stedet ta steget videre med en regionreform 2.0. Kampen fremover vil handle om å lage sterke distriktssenter. Steinkjer, Levanger, Namsos, Røros og på Fosen. Sterkere distriktssenter vil være en nøkkel til å flytte ut statlige arbeidsplasser og virksomhet.

I det nye stortingsprogrammet har Venstres programkomitee foreslått en serie forslag for å «overføre mer ansvar og flere oppgaver ut i distriktene».

Slår tvil om Trøndelag

Regjeringspartiene, Venstre og KrF lanserte tidligere i år planer for en storsilet flytesjau av statlig virksomhet ut av hovedstaden.

Skjelstad mener en reversering av regionreformen vil ta momentet bort fra «prosjekt statlig utflytting».

- Ønsket om å hermetisere dagens struktur er selvsentraliserende, og vil opprettholde flyttestrømmen mot byene, mener Skjelstad.

- Men prosessene for Trøndelag er jo, som et eksempel, nå avklart?

- Vel, det vet man ikke helt sikkert når ett parti signaliserer så sterkt at alt skal kunne forandres, sier Skjelstad.

Motgang

Mens Senterpartiet holdt landsmøte med rekordmålinger i ryggen, er det kanten av sperregrensen som står bak Venstre når partiet samler seg til landsmøte i Ålesund til helgen.

En oppstilling gjort av nettstedet Poll of Polls gir Venstre et gjennomsnitt på 3,9 prosent på nasjonale meningsmålinger om stortingsvalg gjort i mars.

Tilsvarende for Sp er 11,1 prosent. Venstre var også under sperregrensen på gjennomsnittet av målinger gjort i februar.

Ryker Venstre ut av Stortinget, spår mange at også det borgerlige flertallet faller.

Flere målinger gir nå konstellasjonen Ap og Sp rent flertall – og utsikter til regjeringsmakt fra høsten av.

Hestehandel

Venstre, av alle, vet godt hva som er mulig å få til av politiske resultater dersom Arbeiderpartiet setter seg ned med Senterpartiet.

Skjelstad frykter for at reformene Venstre har slitt på plass, vil ryke.

- Selv om Arbeiderpartiet ikke går så langt som Senterpartiet, kan alt skje i forhandlingssituasjon. Usikkerheten for mange kommuner, beboere og ansatte, er allerede skapt – og det er beklagelig, sier Skjelstad.