- Det Trine Skei Grande nå sier er direkte ødeleggende for samarbeidet. Jeg fatter ikke hvorfor hun og Venstre rakker ned på oss i Frp, i stedet for å snakke opp sin egen politikk. Tåpelig, sier Bjørnstad til Adresseavisen.

- Tvinge oss inn

Grande og flere partikolleger har gjort det krystallklart at Venstre vil inn i en blågrønn regjering med Høyre og KrF. Hun sier det ikke er aktuelt med noen ny samarbeidsavtale med dagens regjering og at de ikke vil styre sammen med Frp.

Til VG onsdag går hun enda lenger, og sier hun er villig til å felle en eventuell ny mindretallsregjering med Høyre og FrP. På den måten vil hun tvinge statsminister Erna Solberg til å velge Venstre.

- Vi vil tvinge oss inn i regjeringsposisjonen så fort vi kan, sier hun til avisen tre dager før landsmøteåpningen i Ålesund.

Sponheim-taktikk

Stortingsrepresentant Bjørnstad fra Trondheim er mildt sagt lite imponert over strategien til Venstre.

- Jeg er en tilhenger av det borgerlige samarbeidet og flertallet. Men det er utrolig tåpelig av Venstre som bevisst gjennomfører en strategi lik den i 2009 som førte Venstre under sperregrensen. Hadde Venstre den gang fått 0,1 prosentpoeng ville det vært borgerlig, og ikke rødgrønt flertall, sier Bjørnstad.

I forkant av stortingsvalget i 2009 var daværende leder, Lars Sponheim, klar på at et samarbeid med Frp var uaktuelt. Den taktikken slo feil, og vil slå feil igjen mener Bjørnstad.

- Hvorfor gjør Venstre dette?

- De leter etter kortsiktig gevinst, men Venstres velgere er kloke borgerlige folk som stemmer på Venstres saker. Derfor er ikke partiet tjent med dette i lengden, mener Bjørnstad.

Støtte i fylkeslag

Han peker også på at Grande tirsdag sa at partiet har fått gjennomslag for over 75 prosent av de politiske sakene Venstre gikk til valg på.

- Og dagen etter sier samme Grande at samarbeidet ikke fører til noe godt. Jeg synes det er merkelig oppførsel, sier han.

Ifølge NTB, som har snakket med flere fylkesledere og landsstyremedlemmer i Venstre, har Grande full støtte for utspillet.

Torgeir Anda, fungerende fylkesleder i Sør-Trøndelag Venstre sier dette til Adresseavisen:

- Venstre ønsker en grønnblå regjering med Venstre, KrF og Høyre. I likhet med andre partier har vi ingen plan b. For å få en slik regjering er hver stemme til Venstre viktig.

- Andre verdier

Grande sier hun vil ha Frp ut av regjering blant annet fordi hun mener Siv Jensens parti står for helt andre verdier enn Høyre, KrF og Venstre.

– Jeg vil gjerne ha en regjering som jobber på noen felles verdier. Det handler om mangfold, toleranse og om ikke å bygge opp konflikter i et samfunn. Det er det Senterpartiet holder på med nå med by mot land, og som Frp også har hatt tradisjon for. Å samarbeide med de populistiske partiene ligger ganske langt fra det som har vært tradisjonen på borgerlig side, sier Venstre-lederen til VG.

- Er ikke dette et poeng, Bjørnstad?

- Venstre har forsøkt å holde Frp ute av regjeringskontorene tidligere, med varierende hell. Mest har det gått ut over dem selv. Selv om det ikke manglet på dommedagsprofetier da vi inntok regjeringskontorene har det jo gått veldig bra. Landet styres veldig trygt med Frp i viktige departementer som finans, innvandring og samferdsel. Det bør vi fortsette å gjøre, med eller uten Venstre på laget, svarer Bjørnstad.

- Venstres valg

- Hva tror du Venstres landsmøte sier om dette?

- Jeg håper helgen brukes til god borgerlig politikk, og ikke alt mulig annet. Vi går til valg som ulike partier, og det må være lov å fremme ulik politikk, men da bør det handle om borgerlig politikk, sier Bjørnstad.

Siv Jensen kommenterer kort til NTB.

- Det får være Venstres valg å bruke tvang, sier hun.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sier han ikke er overrasket over at Venstres tvangstrussel.

– Jeg syns jo likevel det er litt rart all den tid vi har klart å bli enige om svært mange viktige saker, sier han og gjentar Frps mantra om at partiet ikke vil støtte en regjering de ikke er en del av.

-For øvrig kan det være greit å minne om at det er velgerne som til sjuende og sist velger hvem de ønsker skal styre landet, sier Nesvik.

Kamp mot sperregrensa

Et gjennomsnitt av meningsmålingene i mars viser at Venstre ligger under sperregrensen med 3,9 prosent. Venstre mister rundt seks av ni stortingsrepresentanter hvis det blir valgresultatet, og det er duket for et rødgrønt flertall på Stortinget.

PS: Du kan lytte til Omadressert-podcasten med Trine Skei Grande ved å klikke på denne linken , eller på bildet nederst i artikkelen.

Foretrekker du å lytte via iTunes, så finner du denne utgaven via denne linken.