Bygningsrådet skal tirsdag behandle søknaden fra Ranheim Energi AS. Avstanden til nærmeste bebyggelse i Stampeverksveien er 150 meter.

Rådmannen foreslår overfor bygningsrådet at søknaden med diverse dispensasjoner gis grønt lys. Den eneste innvendingen er at ønsket avkjørsel til tomten ikke innvilges. Inntil videre må dagens avkjørsel benyttes, i påvente av en opprusting av Peder Myhres vei der det bl.a. skal bygges en ny rundkjøring.

Ellers bes politikerne godkjenne byggesøknaden. Varmesentralen er tidligere benevnt som varmekraftverk og har vært til politisk behandling i flere år. I april 2011 sa ordfører Rita Ottervik og kommunalråd Geir Waage, begge Ap, til Adresseavisen at det ikke skal bygges noe varmekraftverk på Ranheim. Det hadde formannskapet bestemt i et møte 5. april samme år.

Ottervik og Waage ga uttrykk for at gjenvinningsanlegg og varmekraftverk ikke hører hjemme kloss ved boligområder og den offentlige infrastrukturen som bygges på Ranheim. – Belastningen på nærområdet blir rett og slett for, sa de to den gangen.

Må ut av bomiljøet

Det minner Tove-Merete Lilledal i Ranheim inn i fremtiden om før møtet i bygningsrådet.

- Varmesentralen, som skal brenne næringsavfall, må flyttes ut av bomiljøet. Totalbelastningen blir for stor. Hva er annerledes nå enn da formannskapet sa nei? Det skal bygges dobbeltspor for jernbanen og E6 skal utvides. Det skal også bygges enda flere boliger. Godkjennes planene, er det et regelrett løftebrudd fra Ottervik og Waage, sier Lilledal.

Ranheim Papirfabrikk benytter i dag store mengder damp som produseres ved bruk av fossil olje, naturgass og elektrisk kraft. For å gjøre produksjonen mer økonomisk bærekraftig og redusere miljøbelastningen, ønsker fabrikken gjennom søsterselskapet Ranheim Energi AS å bygge en ny sentral, basert på fornybar brensel. Parallelt har Statkraft Varme AS arbeidet med planer for en energisentral for å styrke forsyningen til fjernvarmenettet i Trondheim. Rådmannen mener tiltaket vil være et viktig klimatiltak i kommunen.

Krever dispensasjon

Utformingen på sentralen krever dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene i plan- og bygningsloven angående høyde på bebyggelsen. Energisentralen vil bestå av et brenselslager og en kjelhall. Totalt fotavtrykk av bygningene er på rundt 3500 m². På grunn av teknisk utforming av kjelhus og silo er det nødvendig med en bygningshøyde på henholdsvis 28 og 22 meter. I tillegg skal det oppføres tanker for varmtvann, aktivt kull, kalk, ammoniakk og flyveaske på opptil 20 meter og en stålskorstein med høyde på 55 meter. Eksisterende teglsteinsskorstein er på om lag 54 meter.

Anlegget er lagt så lavt i terrenget som mulig. Etter rådmannens oppfatning vil ikke anlegget vesentlig forringe utsikten fra boligene.

Adkomsten til tomten søkes flyttet 20 meter mot nord i forhold til dagens situasjon. Dette for å bedre innkjøringsforholdene og skape mindre stigning på innkjøringsveien. Men saksbehandler Trine Anette Lindkvist ved byggesakskontoret sier adkomsten må ses i sammenheng med opprustingen av Peder Myhres vei. For øvrig er det ingen innvendinger til planene.

I forbindelse med omregulering av en tomt øst for varmesentralen er det behov for å endre veien og anlegge en rundkjøring for å imøtekomme økt trafikk til det nye boligfeltet.

Ingen ny regulering

Utbygger har vært tidlig i kontakt med kommunen for å forhøre seg om mulighet for å bygge en varmesentral på Ranheim. Flere kommunale instanser har deltatt i diskusjonen, og det er ifølge rådmannen funnet tilstrekkelig å behandle saken som byggesøknad og ikke kreve ny regulering. Tiltaket har gjennomført en konsekvensutredning, som har ligget til høring hos Fylkesmannen og som ikke har ikke hatt bemerkninger til denne. Rådmannen kan ikke se at tiltaket vil ha umiddelbare konsekvenser for klimaet og det ytre miljø.

Rådmannen understreker at godkjenningen av varmesentralen gis på vilkår av at ny avkjørsel samsvarer med det nye veisystemet. For øvrig mener rådmannen at utbygger i søknaden viser til både miljø- og samfunnsmessige fordeler ved å etablere varmesentralen.

Positiv avventende

Kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap) sier Arbeiderpartiets gruppe i bygningsrådet ennå ikke har konkludert i denne saken. Det skjer ikke før på gruppestyremøtet på mandag.

Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) sier han ennå ikke har rukket å lese innstillingen fra rådmannen. Imidlertid stiller han seg avventende positiv til planene.

- Det er positivt om anlegget på Ranheim kan gi miljøvennlig energi til de østlige bydelene. Mange husker ennå striden rundt byggingen av forbrenningsanlegget på Tiller. I dag er det ingen kontroverser. Kravene til utslipp er høye, det forutsetter jeg også er på Ranheim, sier Lykke.

Naboer: Den nye varmesentralen ved Ranheim Papirfabrikk blir liggende 150 meter unna nærmeste bebyggelse i Stampeverksveien. Foto: Arkitektene Astrup og Hellern AS