Han unnfanget ideen da han og kona opplevde en svært dramatisk fødsel i 2000.

Nå har St. Olavs Hospital utviklet en ny metode for å stoppe akutte og alvorlige blødninger under fødsel.

Årlig er det rundt 4000 fødsler ved St. Olavs Hospital, og for flertallet skjer fødselen under kontrollerte forhold ved fødeavdelingen. Men noen kvinner opplever store blødninger etter at babyen er født, og for mellom 40 og 50 fødende hvert år ved St. Olav blir fødselen svært dramatisk med store og alvorlige blødninger.

Nå har St. Olavs Hospital i samarbeid med universitetssykehusene i Oslo og Stavanger utviklet en metode som svært effektivt stanser massive blødninger som i verste fall kan være livstruende.

Stenger hovedkrana

- Dette er en teknikk som flere andre sykehus har tatt i bruk ved alvorlige blødninger hos andre pasienter. Det er det samme prinsippet som benyttes når det oppstår blødninger hos pasienter som har vært utsatt for skuddskader eller trafikkulykker. Men vi er de første som bruker dette til fødende, sier Søvik.

Enkelt forklart innebærer metoden å stikke en nål i lysken, og deretter føre en wire og en introduser inn i åren slik at en får en «arbeidskanal» rundt 30 cm inn i hovedpulsåren. Deretter føres en liten plastballong inn i åren, ballongen fylles med væske som dermed blir en slags propp i åren, og slik stanses blødningen effektivt. Inngrepet er svært enkelt, og det er ikke behov for røntgen.

- Det er det samme prinsippet som når du opplever en vannlekkasje hjemme. Da vil du løpe i kjelleren og stenge av hovedkrana. Tidligere har vi reparert mens hovedkrana har vært åpen, nå får vi stanset blødningen, og får dermed kontrollert situasjonen, eksemplifiserer Søvik.

Livstruende

Slike massive blødninger kan oppstå i minuttene etter at babyen er forløst hvis livmor ikke trekker seg sammen.

Marit Martinussen, seksjonsoverlege og professor ved føden ved St. Olavs Hospital, sier at blødning er det mest fryktede som kan skje under en fødsel.

- Det innebærer at en har ekstremt kort tid å jobbe på, og situasjonen kan være livstruende. Det er en situasjon som er ekstremt krevende både for pasient, pårørende og leger. For fødende kan dette føre til at de får dødsangst, sier Martinussen.

Ved St. Olavs Hospital har det siden 1996 ikke vært dødsfall på grunn av blødning under fødselen. Men for mange kvinner kan dette få store konsekvenser, fordi legene kan bli tvunget til å fjerne livmor for å stoppe blødningen.

- Det innebærer at de blir fratatt muligheten til å få flere barn. Det vil for mange kvinner oppleves som en stor sorg, sier Martinussen som samtidig påpeker at slike massive blødninger i mange land er ensbetydende med dødsfall.

- I lavinntektsland har de ingen ting å hjelpe seg med, derfor blør kvinner i hjel under fødselen. I Afrika er blødning under fødselen hovedårsaken til at kvinner dør i forbindelse med fødsel, sier Martinussen.

Tøff fødsel

Ideen til metoden fikk Søvik i 2000, da han var i ferd med å bli far for andre gang. Men fødselen utviklet seg på dramatisk vis, det oppsto blødninger, og den vordende far ble sendt på gangen på Rikshospitalet mens legene kjempet for å redde konas liv.

- På den tiden jobbet jeg blant annet med å bruke ballonger i hovedpulsåren for å reparere utvidelser på hovedpulsåren. Da jeg sto der og ventet, slo det meg at fødselslegene burde hatt en ballong å hjelpe seg med, forteller Søvik.

Fødselen endte godt, Søvik ble pappa til en sønn, og fødte samtidig en idé som 17 år senere er på vei ut i verden.

- I 2000 hadde vi ikke de samme materialer og den samme teknikken å jobbe med som nå. Men noen år senere, etter at vi hadde flyttet til Trondheim og jeg hadde begynt ved St. Olav, forandret dette seg, forteller Søvik.

Han presenterte ideen for en overlege ved fødeavdelingen, og fikk i 2007 tommelen opp for å prøve ut metoden. De første erfaringene var gode, det ble utviklet prosedyrer for nye rutiner og etter hvert fikk også universitetssykehusene i Oslo og Stavanger opplæring i den nye metoden.

Internasjonal publisering

Nå er erfaringene systematisert i en rapport som viser at 36 fødende kvinner med alvorlige blødninger ved de tre sykehusene er blitt behandlet etter denne metoden i perioden 2008-2015.

- Resultatene er 100 prosent vellykket, sier Søvik. Det betyr at ballongmetoden sannsynligvis har vært livreddende for noen, og at flere har kunnet beholde sin livmor. Flere av kvinnene har derfor født barn senere. I tillegg mener Søvik at metoden har redusert behovet for blodoverføring.

Martinussen forteller at den nye metoden betyr svært mye for fødselslegene.

- Dette gir oss en stor trygghet under fødselen. I de tilfeller hvor det gis medisiner for å få livmor til å trekke seg sammen, men hvor medisinene ikke virker, har vi en ny metode for å kontrollere en situasjon vi tidligere ikke har hatt kontroll på. Det gir oss også en mulighet til å forberede risikofødsler. Hvis vi forventer at det kan oppstå blødninger under en fødsel, kan vi ha dette utstyret klart, sier Martinussen.

Søvik har forelest om metoden på tre internasjonale kongresser, og nå publiseres resultatene i det internasjonale fagtidsskriftet Plos One. Søvik håper og tror at det vil føre til at flere sykehus adopterer metoden.

- Det er en artig tanke at ideen jeg fikk, kan bety så mye. Det er meget tilfredsstillende, sier Søvik som berømmer fagmiljøet ved St. Olav for at det er så store muligheter til å tenke nytt og prøve ut nye metoder. Til gjengjeld kan nå kvinner som opplever blødning under fødselen vite at de er i trygge hender ved St. Olav.

- Denne metoden er den beste til å stoppe blødninger ved fødsel. St. Olavs Hospital er det sykehuset i verden som har gjort dette over lengst tid og på flest pasienter. Fødende kvinner får ikke bedre hjelp noe annet sted i verden, mener Søvik.

Dette er ballongen som kan benyttes til å stanse blødning etter en fødsel. Ballongen føres inn i blodåren via lysken, og fylles med væske slik at den blir som en propp i blodåren. Foto: Håvard Jensen
Akutt blødning: Massiv blødning etter fødselen kan være alvorlig og svært dramatisk. Nå har fagmiljøet ved St. Olavs utviklet en ny metode som effektivt stanser blødningen. Klinikksjef Edmund Søvik ved klinikk for bildediagnostikk er mannen bak ideen. Til venstre seksjonsoverlege og professor ved fødeavdelingen, Marit Martinussen. Foto: Håvard Jensen
Hvert år skjer det rundt 40-50 fødsler ved St. Olavs Hospital hvor den fødende får akutt blødning etter at barnet er forløst. Dette er en svært dramatisk og alvorlig situasjon. Foto: Therese Alice Sanne