- Skatt ja, sier Gunnes.

Og hiver seg over Adresseavisens utfordring til alle førstekandidatene om å svare på en enkel valgomat i forbindelse med landsmøtesesongen.

Størst ulikhet

- Arbeiderpartiet vil at folk skal betale 15 milliarder mer skatt de neste årene. Da har Ap dummet seg ut. Skatt er ikke et mål, men et middel. Da tror jeg mer på Høyre som ikke tallfester, men gjerne vil ha nedgang. Høyre har et godt poeng i at det kan stimulere til økt vekst for bedrifter. Ettersom alle partier har forpliktet seg til at bedriftsbeskatningen skal ned, så forstår folk at Arbeiderpartiet ikke bare kan ta fra de rike, men må ta fra alle. Og det mener jeg er dumskap. Skattedebatten blir stor i årets valgkamp, for det er kanskje der ulikheten er størst. Venstre ligger midt imellom, men vi vil øke avgifter på det som er forurensende og minske på det som er helsefremmende som for eksempel grønt og frukt, sier Gunnes.

Frps Sivert Bjørnstad synger ut: - Jeg fatter ikke hvorfor hun rakker ned på oss i Frp, i stedet for å snakke opp sin egen politikk

La ulven leve

Midt imellom ligger han ikke på ulvespørsmålet, og krysser av på la flere ulv leve.

- Det blir nok en liten debatt på landsmøtet, for det er hedmarkinger og nordtrøndere i Venstre også. Vi skal ikke ha ulv utenfor ulvesonen. Men når vi først har hatt en gjennomgang i Stortinget må vi ha respekt for at det er tatt ut noen områder hvor ulven får lov til å bidra til det biologiske mangfoldet, sier han.

Er du kanskje mer enig med SV? Ta testen her.

Eller er SP partiet for deg?

Varig vern

Vern for å lete etter olje eller ikke i Lofoten er klar for Venstre. Gunnes tror også at Ap ender på vern, selv om det per nå tyder på et kompromissforslag.

- Det blir en befrielse for Venstre og SV å slippe ultimatum på denne saken. Jeg tror vi vinner frem denne våren, og tror Ap verner. Noen kampsaker vil jo Ap være uenige med Høyre om også, humrer han.

At han vil ha Erna som statsminister er også soleklart, og det samme med noe tvang i kommunereformen.

Men, for det er et men fra Gunnes:

- Jeg håper Venstre toner ned reformen, for den har ikke vært vellykket. Jo, Trondheim og Klæbu er helt rett, men ambisjonene til Jan Tore Sanner var nok større. Jeg mener vi ikke skal tvinge flere nå, sier han.

Forfølgelse

Gunnes er for en streng asylpolitikk, men mener nok er nok av det han kaller forfølgelse av enkelte personer som har vært i Norge i lang tid.

- Jeg mener vi må gi amnesti for dem som har vært her i et visst antall år, kanskje fem-sju år. Vi må si at de som faktisk har etablert seg her med familie, har jobb og lært seg norsk må bli her. Vi må stoppe forfølgelsen, og ønske dem velkommen. Det er et rått spill som Frp holder på med mot enkeltmennesket. Jeg kan forstå at flere lyver for å bli her, og det er sikkert en grunn til det. Når dem har klart å integrere seg så godt som mange har gjort skjærer det meg i hjerte at Norge bedriver en slik forfølgelse, sier Gunnes.

Fri forhandlingsrett

Testing i skolen mener han ligger på et greit nivå, og det samme gjelder fordelingen mellom privat og offentlig innen helse og omsorg.

Og til slutt er han soleklar på at bøndene må få ha fri forhandlingsrett i landbruksavtalen.

- Venstre kommer til å være beinharde på at bøndene får være med som bidragsyter rundt forhandlingsbordet i spørsmålet om ny landbrukspolitikk, og ikke dikteres av byråkrater og storting, sier han.

PS: Du kan lytte til Omadressert-podcasten med Venstre-leder Trine Skei Grande ved å klikke på denne linken , eller på bildet nederst i artikkelen.

Foretrekker du å lytte via iTunes, så finner du denne utgaven via denne linken.