Strekningen er på drøye mila. En smal grusvei bygd på billigste måte på slutten av 80-tallet. Den er full av hull og nå i vårløsningen blir den også sporete. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Snillfjord: Veien slynger seg som en svart orm gjennom det idylliske landskapet. Vi befinner oss på en grusvei som er en avstikker fra fylkesvei 714 (Lakseveien).

- Dere må klatre inn. Stigbrettet går ikke ned. Jeg tror all ristingen har ødelagt senkemekanismen.

- Fortvilet situasjon: Turid Mjønesaune kjører skoleruta på veien og er stadig i kontakt med Snillfjord kommune for å få mannskap til å skrape veien.

Turid Mjønesaune snakker fra førersetet i Mercedesen. Hun kjører daglig strekningen Feneset-Moldtun som er en kommunal grusvei.

Les også: Hjelp oss å finne Midt-Norges dårligste veier

- Fortvilet situasjon

- Det går hardt utover kjøretøy her. Jeg snakket med ei her inne som hadde vært på bilverksted nettopp. Reparasjonene kom på 60 000 kroner. Og en som jobber på settefiskanlegget fikk følgende melding da han var inne på verksted med bilen: Hvor i himmelens navn har du kjørt? Situasjonen er fortvilet, sier hun.

Mørk tunnel: Tunnelen på veien er mørk og veidekket i dårlig forfatning.

Les også: Har mottatt over 22 000 meldinger om feil på vei

- Forvalter elendighet

- Jeg ringer ofte kommunen og klager på veien. Spør om de ikke kan komme å skrape. Og det skal kommunen ha; de rykker ut relativt kjapt. Problemet er at det går en dag, så er det like ille igjen. Når man i perioder skraper og kommer ned på pukken som ligger i bunnen, sier det seg selv at det burde vært gjort en mer grundig opprustning av veien. Men jeg forstår kommunens folk også. At økonomien må strekke til. De sitter og forvalter elendighet, sier Turid.

Hun vet litt om akkurat det. I en periode var hun selv valgt inn i kommunestyret i Snillfjord.

Skoleelever: Søsknene Anna (15) og Erik (13) Bjørgan er brukere av skoleruta: - Veien har alltid vært dårlig. Vi er vant til det, sier de to.

Les også: Disse veiene mener folk er aller dårligst

Det er tre barn i skolepliktig alder som hver dag kjøres til og fra fylkesveien der de fraktes til og fra skolen i en større buss.

Søsknene Anna (15) og Erik (13) Bjørgan er to av dem.

- Veien har alltid vært dårlig. Vi er vant til det, sier de to.

- Klager ikke

Det er 15 fastboende inne ved Moldtun. Noen av dem pendler daglig til jobb. I tillegg er det mange hytteeiere i området som bruker veien.

Glad for veien: - Jeg som har opplevd en annen tid da vi var uten vei, klager ikke, sier Margrete Abelvik.

Margrete Abelvik er pensjonist og har bodd i Abelvika i 60 år.

- Det ble store forandringer da veien kom på slutten av 80-tallet. Før den tid måtte vi ta sjøveien. Det var ikke bare trivelig alltid med skiftene vær og vind. Jeg som har opplevd en annen tid, klager ikke, sier Margrete.

Kjører slalåm forbi hullene

Telehiv er et problem på denne årstiden.

- Og det er blitt et større problem med mer skiftende vær og temperatur. Vi har teleløsning flere ganger i året. Da blir veien slik som den er nå. Det krever all konsentrasjon og det blir slalåmkjøring for å unngå de verste hullene, forteller Turid.

- Røyner på bilene

Inne i Terningan ligger settefiskanlegget til Marine Harvest. Der er det syv ansatte.

- Røyner på bilene: - Veien blir dårlig fulgt opp av kommunen, sier Johnny Indergård som jobber på settefiskanlegget til Marine Harvest Terningen.

- Veien blir dårlig fulgt opp av kommunen. Når vi ringer og klager på veien sier de at de ikke har mannskap, men det mener jeg er tull. Det er alle hullene i veien som er verst. Det røyner på bilene, sier Johnny Indergård som er nestleder på anlegget.

- Overføringene blir mindre og mindre

Ordfører i Snillfjord John Lernes (Ap) er klar over dårlige veier, men sier det er økonomi som stanser utbedringen.

- Vi har brukt mye penger på opprustning av de kommunale veiene. Veien ut til Moldtun er en grusvei og det har med økonomi å gjøre at vi ikke kan gjøre en mer grundig istandsetting av veien. De statlige overføringene til Snillfjord kommune blir mindre og mindre. Skal vi få skikkelig standard på veien, er det snakk om millioner av kroner og da stopper det, sier Lernes.

Han forteller at kommunen har jobbet med etterslepet på de kommunale veiene som til sammen utgjør en strekning på om lag fem mil.

Les også: Ordførere blir ikke gjenvalgt på bra vedlikehold

Når Adresseavisen kaller veien ut til Moldtun/Abelvika for en veistump, understreker ordføreren at dette langt fra er noen veistump i kommunal sammenheng.

- Dette er en lang kommunal vei på over en mil, sier Lernes.

Snillfjord-ordfører John Lernes (Ap). Foto: Jens Petter Søraa

Han forteller at noe av problemet ligger i at pengene fordeles etter folketall.

- Potten fordeles ikke etter behov. Den fordeles etter antall innbyggere, sier Lernes.

Da blir det ikke mye til Snillfjord som har snaue 1000 innbyggere.

- Og man glemmer at det er 1200 hytter i kommunen. De bruker også veiene for å komme til hytta, sier Lernes.

I 2015 gjorde man et krafttak i kommunen og brukte 1, 8 millioner kroner på de kommunale veiene. I fjor gikk det med 1,3 millioner kroner.

Strekningen Fenes-Moldtun/Abelvik i Snillfjord kommune. Veien går 12 kilometer fra Fenes og utover langs fjorden.