- Dette var en vanskelig situasjon å håndtere. Jeg ble deprimert, og det gikk utover både meg som privatperson og familien min.

Det sier Remi Kvalheim fra Kvinnherrad i Hordaland. Det var i fjor sommer han oppdaget at noe var på ferde.

- Familiemedlemmer ble kontaktet av folk som beskyldte meg for å ha lurt dem for penger. Moren min ble jo helt fortvilet da jeg ble satt i et slikt dårlig lys, beskriver 31-åringen.

- Jeg var hovedmistenkt

Kvalheim sjekket innboksen sin på Facebook, og oppdaget at den var full av henvendelser fra folk som ville ha tak i ham. 31-åringen ble beskyldt for å ha annonsert og tatt betalt for konsertbilletter som ikke var levert til de som hadde bestilt.

- Jeg ble nærmest panisk og måtte gjøre noe så ikke alt kom ut av kontroll. Jeg var jo hovedmistenkt i alles øyne, sier 31-åringen.

Det viste seg at han var utsatt for identitetstyveri. Nylig møtte en 33 år gammel mann i Sør-Trøndelag tingrett siktet for å ha opprettet en falsk facebookprofil i Kvalheims navn, og for å ha brukt denne for å gjennomføre flere bedragerier.

- Det første jeg gjorde var å henvende meg til dem som hadde tatt kontakt på Facebook. Jeg forklarte situasjonen og prøvde å samle alle. Jeg anbefalte dem å anmelde meg, slik at prosessen skulle gå sin gang. Jeg ble da innkalt til politiavhør, sier Kvalheim.

Fant bilde av førerkort

«En alvorlig integritetskrenkelse», slik beskriver Sør-Trøndelag tingrett identitetstyveriet som Kvalheim ble utsatt for. Retten mener at denne typen kriminalitet er svært belastende for dem som rammes. «Fornærmede opplevde å bli urettmessig mistenkt selv. Han ble innkalt som mistenkt i politiavhør og han mottok selv klager fra folk som trodde han var gjerningsmannen», heter det i rettsavgjørelsen.

Tingretten finner også bevist at den 33-årige identitetstyven ved minst ett av svindeltilfellene benyttet et bilde av Kvalheims førerkort. Dette som bevis på at han var 31-åringen.

- Jeg er BMW-entusiast og aktiv på et BMW-forum på nettet. I en diskusjonstråd la jeg ut bilde av førerkortet mitt. Jeg hadde sladdet det sensitive, men denne mannen fant førkortet og brukte det - sikkert for å få mer troverdighet, sier Kvalheim.

Svindlet for over 150 000

I tillegg identitetstyveriet dømmes mannen, som tidligere bodde i Trondheim, for totalt 42 bedragerier. Retten mener at han var hovedmannen i 32 av disse tilfellene, mens ti av forholdene gjelder medvirkning til bedrageri begått av andre personer.

Forholdene i siktelsen mot mannen omhandler i hovedsak svindel med konsertbilletter. Han lurte folk til å inngå avtale om kjøp av billetter til konserter med Bruce Springsteen, Carpe Diem, Vollbeat, Klovner i kamp, Marcus og Martinus, Kurt Nilsen og Elton John, men leverte aldri billettene etter å ha fått betaling på forskudd. Siktelsen omfatter også salg av billetter til russetreff, salg av dagspass til Pstereo-festivalen i Trondheim og salg av kamerautstyr. Ingenting av dette ble levert til de som hadde inngått avtale med 33-åringen.

«Det gjelder et betydelig antall bedragerier begått på omtrent samme måte i løpet av et halvt år. Bedrageriene har et profesjonelt preg», skriver dommeren, og omtaler dette som skjerpende for straffen. I denne sammenhengen nevner også retten at siktede to ganger tidligere er dømt for tilsvarende bedragerier - sist gang i januar 2013. Han har også flere ganger vært bøtelagt for lignende saker.

Utbyttet av bedrageriene, som pågikk fra mai til november i fjor, endte på over 150 000 kroner, ifølge dommen.

- Fikk stygge blikk

Billettene annonserte siktede blant annet på finn.no og Facebook. Han krevde penger på forskudd - i flere av tilfellene ved at ofrene kjøpe såkalt «Paysafecard». Disse kortene, som leveres med ulike verdier, kan blant annet kjøpes i dagligvarebutikker og brukes i nettbutikker.

- Det går ikke penger inn på konto ved bruk av disse kortene, dermed er det vanskelig å spore, forklarer politiadvokat Sunniva Tronvoll ved Trøndelag politidistrikt, og legger til:

- Jeg vil generelt oppfordre folk til å være skeptiske til å betale på forskudd, og råder til å bruke sikre betalingsmåter.

For Remi Kvalheim har siktedes virksomhet skapt problemer. På tidspunktet for svindelen hadde han opprettet en facebookside for å samle inn penger til kreftkampen. Målet var å få 100 000 likes, så skulle han gå fra Bergen til Oslo i forbindelse med innsamlingen.

- Jeg hadde 20 000 følgere på denne siden. Når denne mannen startet med billettsvindelen i mitt navn, begynte folk å kalle kreftkamp-siden min for svindel også. Jeg ble jo gjenkjent etter at jeg opprettet denne siden på Facebook. På grunn av svindleren opplevde jeg at folk sendte meg stygge blikk og spyttet på meg på gaten, sier Kvalheim, som nå er lettet over at gjerningsmannen er stoppet av politiet.

Fengselsstraff

33-åringen ble dømt til ett års fengsel, hvorav fem måneder ble gjort betinget med en prøvetid på to år. Han må i tillegg betale erstatning til de fornærmede i saken.

- Hva bør folk gjøre, hvis de blir rammet av identitetstyveri?

- De bør så fort som mulig gjøre det de kan for å renvaske navnet si, for dette kan utføre store skader, sier Kvalheim.

Lettet: Mannen som stjal identiteten til Remi Kvalheim er dømt til fengselsstraff. 31-åringen, her sammen med hunden sin, er lettet over at bedrageren ble tatt. Foto: privat