Nå slår Fylkesmannen i Sør-Trøndelag fast at St. Olav har brutt kravet til faglig forsvarlig helsehjelp.

- I dette tilfellet hadde ikke kreften nådd å spre seg til andre deler av kroppen. Men i verste tilfelle kunne en så lang utredningstid fått store og alvorlige konsekvenser for pasienten, skriver fylkeslege Jan Vaage i tilsynssaken.

Påvist føflekkreft

Kvinnen fikk for noen år siden påvist føflekkreft (malignt melanom) på leggen, og ble som følge av det i tre år fulgt opp av hudpoliklinikken ved St. Olavs Hospital og fastlege. Da hun i fjor skulle sjekke sine føflekker, oppsøkte hun en privat klinikk, og det ble da oppdaget en pigmentforandring på en tommelfingernegl.

Som følge av dette ble hun henvist til hudpoliklinikken ved St. Olav dagen etter.

- Allerede ved henvisningen den 18.12.2016 var det mistanke om malignt melanom. Det vil si at man fra første stund var klar over at det kunne være snakk om en alvorlig diagnose, skriver fylkeslegen.

Mislykkede prøver

Den første undersøkelsen ved St. Olav var imidlertid mislykket, og kvinnen ble oppringt og innkalt til ny time knappe to uker senere. Ved denne undersøkelsen hadde ikke legen tid til å ta biopsi og pasienten ble innkalt til ny time i februar 2016. I mars fikk hun beskjed om at heller ikke denne prøven kunne analyseres fordi den var for liten. Pasienten ble innkalt til ny time 31. mars, men henvendte seg da til poliklinikken og varslet om at hun var blitt lovt time innen tre uker. Det førte til at undersøkelsen ble flyttet frem. Men heller ikke denne prøven kunne analyseres, og kvinnen ble da innkalt til den femte undersøkelsen 21. april.

En uke senere fikk pasienten beskjed på telefon: Det var oppdaget føflekkreft under en tommelfingernegl. Som følge av dette ble deler av tommelen amputert.

Senere prøver viste at kreften ikke hadde spredd seg.

Nasjonale retningslinjer

Helsedirektoratet har i de nasjonale retningslinjene for behandling av føflekkreft gitt anbefalinger for hvordan mistanke om føflekkreft skal håndteres: Det bør ikke gå mer enn sju kalenderdager fra henvisningen er mottatt, til første utredning, deretter bør det ikke gå mer enn 14 kalenderdager til utredning er avsluttet. Kirurgisk behandling bør deretter starte i løpet av 14 dager.

Det innebærer at behandlingen bør starte i løpet av fem uker. For denne kvinnen tok det 4,5 måneder. Dette var en psykisk tøff periode for kvinnen som selv varslet Fylkesmannen om saken.

St. Olavs bekrefter kvinnens historie, og skriver i sitt svar at det tok altfor lang tid før pasienten fikk en sikker diagnose, og før kreften ble fjernet. Ifølge sykehuset har pasienten fått forsinket sin diagnose med to måneder. Samtidig påpeker sykehuset at de burde vært ekstra årvåken i og med at pasienten hadde hatt kreft tidligere.

- Sykehuset beklager sterkt at pasienten fikk en så betydelig forsinket diagnose og behandling, skriver sykehuset i sitt tilsvar.

Vanskelig ventetid

De forklarer forsinkelsen med at det har tatt for lang tid å innføre pakkeforløp for kreft, at sykehusets rutiner ikke har vært gode nok og at det å ta biopsier fra negl er teknisk vanskelig å utføre og vanskelig å tolke.

- Fylkesmannen har forståelse for at pasienten opplevde denne ventetiden som vanskelig, med tanke på at hun bare få år tidligere hadde hatt malignt melanom på foten. Det var også unødvendig at pasienten måtte argumentere med helsesekretæren for å få time til biopsi innen rimelig tid, skriver fylkeslegen som konkluderer med at sykehuset har brutt kravet til faglig forsvarlig helsehjelp. Fylkesmannen ber nå sykehuset gjennomgå sine rutiner og sikre at de nasjonale retningslinjer blir fulgt.

Endret rutiner

Avdelingssjef ved hudavdelingen ved St. Olavs Hospital, Marit Saunes, sier at hun ikke kan kommentere denne enkeltsaken, men bekrefter at de har fått en klagesak fra en pasient.

- Dette er en sak vi har beklaget, og som vi har tatt til etterretning. Vi har nå endret våre rutiner og implementert et pakkeforløp som skal sikre at pasienter med malignt melanom får en hurtig diagnostisk avklaring, sier Saunes.

Dette pakkeforløpet innebærer at forløpstiden fra sykehuset mottar en henvisning på en pasient med føflekkreft til den kirurgiske behandlingen starter, ikke skal overstige 35 dager.

- Vi håper at disse rutinene sikrer at dette ikke skjer igjen, sier hun.

Saunes tror ikke at flere pasienter har opplevd å måtte vente så lenge som denne pasienten.

- Vi har ingen grunn til å tro at dette har skjedd flere pasienter, sier hun.