- Nu raggar vi!

Etter å ha lagt bak seg ti mil, er det på høy tid at råneren får slå lens. Heldigvis er det ikke han som har sittet bak rattet siden turen fra Shell-stasjonen på Sluppen startet klokken ni.

Før han og et knippe andre later vannet like ved Sverige-skiltet, snur en av dem seg mot polisen som følger med trafikken over grensa:

- Får æ tillatels te å pess?

Slapp unna kontroll

I år har 200 meldt seg på rånertoget som går fra Sluppen til Åre, med pauser i Stjørdal og Meråker. Flere av de bil- og festinteresserte ungdommene har tatt del i tradisjonen mange skjærtorsdager før. Andre er med for første gang.

Posering: En god del av rånerne som kjørte fra Trondheim poserte foran Sverige-skiltet på riksgrensa.

Primus motor Kim André Johansen (27) forteller at folk har kommet til Trondheim fra Surnadal, Fosen og Melhus for å delta.

- Vi gjør dette for å kose oss og for å ta oss en fest. Og så får vi håpe at alle bilene er i god nok stand til å komme helt fram.

Johansens Golf 2 fra 1992 er nettopp EU-godkjent, og ville bestått en test fra politiet og Statens vegvesen. Tidligere år har bilister på vei til påskefjellet blitt vinket inn til kontroll i Hegra.

Fornøyd: Kim André Johansen (27, til venstre) og Daniel Overgaard (26) er fornøyde med deltakelsen.

I år er det imidlertid tomt på plassen utenfor Spar-butikken. Rånerne, deriblant de som sitter i en Mercedes med deler av understellet skrapende langs E14, kan puste lettet ut.

Høygravid og enhjørningdrakt

Mens rånertoget vokser seg enda større i Meråker, tar Lars Kristian Heggset (27) en velfortjent pause fra kjøringa. Sammen med kjæresten Anne-Sofie Reitan (23) har han kjørt fra Surnadal for å ta del i festlighetene.

Les også: Så mye koster det å smugle over grensa

- Hun er høygravid, så vi ville ikke ha full fest i bilen. I år er vi med mest for å være sosiale, se på biler og møte andre rånere, sier Heggset.

Rånerforeldre: Lars Kristian Heggset (27) og Anne-Sofie Reitan (23) tok en litt mer avdempet feiring i år, men var med på turen likevel.

- Dere har kjørt et godt stykke for å være med?

- Jeg jobber som lastebilsjåfør, så dette blir som en vanlig arbeidsdag for meg. Jeg vil uansett heller være sosial enn å sitte hjemme. Det er ikke så mye å gjøre på landsbygda.

To som sitter i en bil der det er full fest, er Inge Sæther (18) og Tor-Ivar Breisnes Wærdahl (20). De har for anledningen kledd seg ut som enhjørninger.

Underholdning: Tor-Ivar Breisnes Wærdahl (20) bidro til god stemning på rastepausen i Meråker.

- Det er klærne vi bruker når vi drikker. Vi drar ikke så mye på byen, sier Sæther.

- I fjor var den første gangen vi var med. Her er det masse trivelige folk, fete biler og mye drikke, sier Breisnes Wærdahl.

Ingen tatt for promille

Trivelige folk og god stemning ser ut til å være gjennomgangstonen, både hos rånerne og politiet. Noen kilometer før Åre sentrum, på Staa, holder polisinspektør Stefan Holgersson trafikkontroll.

Han og ni kolleger fra svensk politi vinker inn bilene som kommer både fra E14 og fra Verdal via länsväg 322. I løpet av noen timer blir 500 biler og sjåfører kontrollert.

Baktung: Alle bilene som ble kontrollert fikk passere politiets kontroll på Staa.

- Vi har sjekket om sjåførene har førerkort og om de kjører med promille. Med bistand fra norsk politi har vi også undersøkt om noen av bilene har kjøreforbud, sier Holgersson.

Han roser både rånerne, barnefamiliene og alle andre som var på vei til Åre skjærtorsdag: Bortsett fra et gebyr for manglende bruk av bilbelte, var det ingenting å utsette på nordmennene som passerte Staa.

- Sjåførene er nyktre og passasjerene er fulle. Alle er trivelige, konkluderer Holgersson.

- Alle er kompiser

Utenfor Systembolaget i Åre sentrum venter enda flere politifolk, rånere fra Nord-Trøndelag og svenske «raggare».

Bortsett fra noen bøter for urinering og drikking på offentlig sted, går feiringen rolig for seg.

Les også: Her er de norske kundene gull verdt

- Dette er blitt en tradisjon. Folk møtes i Verdal, kjører til Sverige, kjøper drikke og drar tilbake til Verdal for å finne en fest, sier Roy Evensen (22).

Roy Evensen (22), Steffen Reitan By (22) og Stig Tore N. Jensen (21) utenfor Systembolaget i Åre.

Han står i køa til Systembolaget sammen med kompisene Stig Tore N. Jensen (21) og Steffen Reitan By (22). På parkeringsplassen utenfor har de festet med andre rånere og «raggare» fra Østersund.

Evensen er ikke overrasket over at drikking og urinering er det mest alvorlige politiet må hanskes med.

- Ingen her slåss eller noe sånt. Alle er kompiser.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.