Skal du gjøre opp bål i områder med skog og annen utmark fra 15. april, må du søke brannvesenet om tillatelse. Men er det åpenbart at bålet ikke kan føre til brann, slipper du å søke.

I Norge er det et generelt bålforbud hvert år fra 15. april til 15. september. Om våren og sommeren blir det gjerne tørt. Da øker faren for skog- og lyngbrann. I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) i eller i nærheten av skog og annen utmark.

- Det finnes en åpning i forskriften, og den sier at selv om det er generelt bålforbud, har du lov å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte brann. Dette kan f.eks. være at det ligger snø på bakken eller det har regnet i lang tid, sier brannmester Oddmund Leikvoll ved forebyggende avdeling i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) IKS.

- Vi ønsker ikke å bli oppfattet som at vi går rundt med hevet pekefinger hele tiden. Folk skal ha anledning til å kose seg ved et bål, men det må skje med vett og forstand. Er man på fjellet i påsken, omgitt av snø på alle kanter, kan det være en fin mulighet til å tenne bål. Bruk gjerne påsken til å lære bålvett med hele familien til stede, supplerer informasjonsrådgiver Kjetil Monkvik i TBRT.

Bålforbud på svaberg

Er man på stranda, er det stort sett greit å gjøre opp bål, hvis det ikke utgjør et miljøproblem. Men det er ikke tillatt å tenne bål på svaberget, da det vil kunne sette varige spor.

- Man skal ha respekt for farer forbundet med bålbrenning og grilling. I Sverige blir 500 personer hvert år skadet som følge av slik aktivitet, understreker Leikvoll.

Er uhellet først ute, har brannvesenet en enkel huskeliste, kalt 20 20. Kjøl ned skaden med om lag 20 graders vann i 20 minutter. Dekk til resten av kroppen med tepper eller lignende. Ring 113 ved mistanke om alvorlig skade. Brannskader kan se ufarlig ut rett etter ulykken. Dekk til det utsatte området med bandasjer eller håndklær. Ikke bruk kremer (aloe vera) rett etter en skade.

Kle deg i naturstoff

Leikvoll oppfordrer foreldre til å ikke la barna leke på egen hånd nær bålet, det gjelder også kjæledyr. Sørg for at de holder god avstand til bålet. Kle barna i naturstoffer som bomull og ull. Kunststoffer er lett antennelige og kan smelte under sterk varme.

I utgangspunktet er det altså bålforbud. Det finnes unntak, men da må man bruke sunn fornuft. Brannvesenet fraråder bruk av engangsgrill. Halvparten av alle branner etter bruk av grill, skyldes engangsgrill. Settes engangsgrillen rett oppå bordplata, kan den ta fyr. Og mange hiver engangsgrillen i søppeldunken før den er sluknet.

Flere steder rundt omkring har kommunene montert griller folk kan benytte seg av. Disse grillene regnes som sikre å bruke. For øvrig kan man gå inn på yr.no og sjekke skogbrannfarevarsel før man gjør opp bål.

Svært tørr vegetasjon

Nå etter at snøen er forsvunnet og før løvet spretter og plenene grønnes, kan det bli svært tørt. Det skal ikke store gnisten til før vegetasjonen tar fyr og flammene kommer ut av kontroll. Ved sterk vind bør man slett ikke tenne bål.

Er du i tvil kan, du gå inn på hjemmesiden til TBRT. Der finnes retningslinjer for bruk av ild utendørs samt brannvesenets råd for trygg bålbrenning. Den skal uansett utføres på en forsvarlig måte, og bålet skal slokkes når man er ferdig.

Bålbrenning skjer på eget ansvar og tillatelse må innhentes fra grunneier. Man er pliktig til å undersøke om brann- og redningssjefen har nedlagt et generelt forbud før opptenning.

Grill i egen hage

Du kan grille i din egen hage, selv om det er generelt bålforbud. Hager regnes som innmark og omfattes ikke av forbudet. Mange kommuner tillater også at du brenner bråte på egen eiendom hvis det gjøres forsvarlig. Du må søke om lov eller melde fra til kommunen først. Reglene varierer fra kommune til kommune. Derfor kan det være lurt å kontakte brannvesenet der du bor.

Uforsiktig omgang med ild, som f.eks. bålbrenning og grilling, er den hyppigste årsaken til branner i skog og mark. Så mange som ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet.

Positivt: Brannmester Oddmund Leikvoll anbefaler at folk benytter seg av de kommunale grillene, som her i Devlebukta på Lade, når man skal grille. Brannvesenet advarer mot bruk av engangsgriller. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Skummelt: Mange setter engangsgrillen rett på bordplata. Resultatet ser man her. Det kan lett føre til brann. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen