Men 46-åringen sitter i en utsatt posisjon – han skal balansere mellom en uberegnelig president og partikolleger som nekter å gå i takt.

I 2012 forsøkte Ryan selv å komme seg inn i Det hvite hus da han stilte som visepresidentkandidat for Mitt Romney. Valgnederlaget for Obama ødela ikke karrieren. Som speaker i Representantenes hus er Ryan nummer tre i maktrekken, etter presidenten og visepresidenten.

Mistet faren tidlig

Paul Davis Ryan kommer fra landlige Wisconsin. Faren var advokat og moren interiørdesigner. Han gikk på katolsk skole, drev med basketball og var ivrig på ski. Bare 16 år gammel døde faren av hjerteattakk. Ryan tok bachelorgraden i økonomi og statsvitenskap ved Miami University i Ohio.

I studentpolitikken var han aktiv for republikanerne, inspirert av blant andre den økonomiske liberalisten Milton Friedman og forfatteren Ayn Rand, som fremmet individualisme og var imot offentlig velferd og reguleringer. Han har senere distansert seg fra Rand.

Politikk hele veien

Etter utdannelsen søkte han seg til politisk arbeid som rådgiver og taleskriver i Washington. Han ble valgt inn i Representantenes hus i 1998, som den nest yngste i forsamlingen. Siden er han gjenvalgt åtte ganger.

Ryans er påholden i den økonomiske politikken og hans rykte som forsvarer av individuelle rettigheter og skepsis mot en for aktiv stat, gjorde presidentkandidat Mitt Romney mer spiselig for den mektige Tea Party-bevegelsen. Ryan har stemt mot giftemål for homofile og er imot strengere våpenkontroll.

Felt av sine egne

Ryan nølte da han var ble aktuell som speaker, men stilte som kandidat etter å ha fått støtte blant annet fra Freedom Caucus. I vinter var det nettopp Freedom Caucus som torpederte Ryans forslag til helsereform som skulle erstatte Obamacare, et gedigent nederlag både for ham og Trump. Paul Ryan har aldri vært begeistret for Donald Trump, og ventet i det lengste med å gi ham støtte også etter at han ble republikanernes presidentkandidat. Trump svarte med å holde igjen sin støtte til Ryan. Forholdet mellom de to er ambivalent.

Trump støttet Ryans lovforslag om helsereform, og mange trumptilhengere ga Paul Ryan skylden for at reformen som skulle erstatte Obamacare havarerte. Speakeren klarte ikke å samle republikanerne i Representantenes hus bak forslaget. Det blir neppe den siste vanskelige saken for ham.

Privat er Paul Ryan veldig opptatt av fysisk trening. Hans kone Janna Little er skatteadvokat og bor fortsatt i hjembyen Janesville. Sammen har de en datter og to sønner.

(Kilder: Wikipedia, BBC, biography.com)

Paul Ryan er veldig opptatt av å holde seg i topp fysisk form. Hans far døde av hjerteattak da Paul var 16 år.