- Hovedproblemet med Erna Solberg er at forskjellene har økt og arbeidsledigheten er rekordhøy, mener Giske.

Nestleder i Ap. Tidligere utdanningsminister, næringsminister, kulturminister, og den gang da: leder i AUF. Medlem av sentralstyret i Ap, der han også sitter trygt fremover etter valg av nytt styre nå i helgen, etter hva Adresseavisen erfarer.

Giske er også førstekandidat for Ap fra Sør-Trøndelag, og Adresseavisen utfordrer alle førstekandidater til å svare på en minivalgomat i forkant av hvert landsmøte. Torsdag åpner Ap sitt, med allsang på Folkets Hus og nærmere tusen mennesker i salen.

Mer skatt, ikke arveavgift

Skattespørsmålet er enkelt: Ap vil øke skattene med inntil 15 milliarder.

- Det er fordi vi trenger pengene til enda bedre eldreomsorg, til å hjelpe alle elever med å lykkes og til å bygge ut helsevesenet. Frp og Høyre har kuttet 25 milliarder i skatt, og noe av det bør heller brukes på velferd, sier Giske.

Flere Ap-lokallag vil gjeninnføre arveavgiften, og det er ventet å bli tema under landsmøtet. Giske avviser forslaget:

- Arveavgifta ga lite inntekter, og de som sitter best i det, klarte ofte å finne smarte løsninger for å slippe å betale.

- En del mener Ap har gapt over for mye med 15 milliarder. Har dere?

- Nei. I vårt alternative budsjett for 2017 har vi 12 milliarder med, og så anslår man å få inn rundt 3 milliarder gjennom skattereformen som er vedtatt.

Les også: - Ap dummer seg ut med skattemilliardene sine

Ulv – som i dag

Giske vil verken drepe flere ulver eller la flere leve:

- Vi må finne en god balanse mellom å ivareta de forpliktelsene vi har for biologisk mangfold og levedyktige distrikter med trygg ferdsel.

Delegasjonen fra Nord-Trøndelag Ap foreslår å revidere rovdyrforliket. Nordtrønderne mener det trengs en «effektivisering av uttak av skadedyr» og at dagens bestandsmål bør vurderes.

- Er nordtrøndernes forslag godt?

- Det er helt avhengig av utviklingen i ulvebestanden.

- Men hvis du må svare ja eller nei på forslaget under landsmøtet?

- Nå er det sjelden slik i Ap at man må svare ja eller nei, fordi vi finner frem til gode kompromisser i forkant, sier Giske.

Les også: Ap forslag: - De som ikke vil donere organer, må reservere seg

Både verne og finne olje

Giske og programutkastet legger opp til en tredelt løsning på Lofoten, Vesterålen og Senja. Ved Lofoten vil de ha et vernet belte på 50 kilometer, og hele Vestfjorden defineres petroleumsfritt. Nordland 6 skal åpnes for konsekvensutredning, og to andre områder settes på vent.

Det er allerede meldt om dissens her: AUF vil verne alt. Det vil også Ap-delegasjonen fra Sør-Trøndelag, mens nordtrønderne støtter kompromisset.

- Kompromisset er i boks. Vi har tolv fylkeslag som har sluttet seg til det, mens bare tre sier nei. Det blir ingen spenning rundt dette, sier Giske.

Les også: Trond Giske var åpen for å bli Rune Olsøs arvtaker

Asyl – også som i dag

På asylområdet vil han verken svare mildere eller strengere.

- Asyl blir ikke et stort tema på landsmøtet. Det er jo vår politikk som føres i dag i den forstand at vi har fått gjennomslag for våre synspunkter på mange områder. Det vi trenger, er å forbedre integreringspolitikken, sier Giske.

- Men det er ventet debatt rundt hvordan enslige mindreårige behandles?

- Det er et spørsmål om asylforliket følges opp på en god nok måte.

Asylforliket ble vedtatt av Stortinget høsten 2015 for å møte flyktningkrisen. Flere Ap-lag vil nå begrense midlertidig opphold for mindreårige asylsøkere, og noen, blant annet Nord-Trøndelag, ønsker også å øke tallet på kvoteflyktninger fra Syria.

- Er det aktuelt å endre bruk av midlertidig opphold?

- Nei, altså, vi har vært for midlertidighet for dem mellom 16 og 18 år også da vi satt i regjering. Spørsmålet er om det praktiseres på en god måte. Midlertidighet er ikke noe ønske i seg selv, men vi vet at en del er vanskelig å sende tilbake, da forsvarer vi midlertidighet. Det har ikke endret seg.

Les også: Reagerer på Aps «bygderabatt» på bensin

Fra tvang til frivillighet

Ap var åpen for tvang i kommunesammenslåinger, men her har de endret politikk.

- Det må skje frivillig, sier Giske.

- Tvangen Høyre og Frp nå bruker, virker lite konsekvent. Kommuner i like situasjoner får ulik behandling.

- Folk advarer mot kaos når det er så mye frem og tilbake?

- De som spør om å få slippe, skal få slippe. Det blir ikke kaos av det. Usikkerheten ligger i at kommunalministeren sier reformen fortsetter, og det er helt usikkert hva som skjer.

- Hva sier du til alle Ap-ordførerne som i Aftenposten advarte Støre mot å reversere tvang?

- Jeg sier at det er bredt flertall for frivillighetslinjen i Ap. I Trøndelag har vi gode eksempler på vellykket frivillighet, med Klæbu/Trondheim og fylkene.

Les flere saker om Ap her

Trond Giske under det noe turbulente fylkesårsmøtet til Ap Sør-Trøndelag tidligere i vinter.

Mindre og mer testing

Når det gjelder testing i skolen, sier Giske:

- Vi trenger mindre av det som bare har til hensikt å skape flere rapporter, rangeringer og byråkrati, men mer testing som gir lærerne god hjelp i å finne ut hva elevene sliter med, altså læringsstøttende kartleggingsprøver. Vi må ha mer oppmerksomhet på det som faktisk skjer i klasserommene og elevens utbytte.

I helsesektoren synes hans dagens balanse mellom private aktører og offentlige er god.

- Så dagens regjering har ikke tilrettelagt for godt for private?

- Det er alltid en risiko for privatisering med det finansieringssystemet som helseministeren ønsker. Han har foreløpig ikke klart å gjennomføre dette, men med en ny valgseier for Frp og Høyre risikerer man det.

- Utbyggere må flytte matjord

Også når det gjelder landbruket er balansen god mellom frislipp og regulering, mener Giske.

- Frislippet til Frp ble stoppet, de led et stort nederlag i landbrukspolitikken. Det var stor sett vår politikk som ble vedtatt i landbruksmeldingen. Det meste ble et kompromiss mellom Ap og sentrum, sier han.

- Hva med jordvern?

- Vi har ganske strenge regler allerede, men det er en god idé å pålegge utbyggere å flytte matjord. Målt opp mot verdier ved utbygging er kostnadene marginale, sier Giske.

- Vil du si noe om Solberg versus Støre?

- Begge behersker jobben som statsminister, men de fører en svært ulik politikk. Hovedproblemet med Erna er at forskjellene har økt og arbeidsledigheten er rekordhøy, sier Giske.

- Vil du helst samarbeide med KrF eller SV?

- Hehe, da må jeg si som partilederen vår: Vi holder døra åpen for alle som vil samarbeide med en Ap-ledet regjering.

Sjekk flere politikere som har svart på vår valgomat:

Senterpartiet: Her kan du se hva Marit Arnstad (Sp) svarte.

Venstre: Er du mer enig med Jon Gunnes (V)?

Sosialistisk Venstre: Eller kanskje Lars Haltbrekken (SV)?