Fylkestinget gjør onsdag ettermiddag det endelige vedtaket om å overføre eierskapet i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) til kommunene i Nord-Trøndelag

- Dette må være tidenes lottogevinst, sier landets fremste ekspert på kraft og fornybar energi, Lars Ove Skorpen i Pareto.

- Det er store verdier som flyttes. Det blir kjempespennende å følge utviklingen i NTE fremover.

Les også: NTE får millionavtale med nye Trøndelag

- Får et stort ansvar

Ordfører Ivar Vigdenes i Stjørdal medgir at kommunene får tidenes gavepakke, og et stort ansvar når de skal forvalte verdiene i det nye NTE. Han representerer kommunen som får en av de største eierandelene i selskapet.

- Det blir en helt ny situasjon for kommunene i Nord-Trøndelag. Det åpner seg mange muligheter for oss og alle de andre eierne, sier han.

Alle politiske partier i Stjørdal vil i fellesskap utforme retningslinjer for bruk av eventuelle fremtidige utbytter i NTE. Det kom i mange år inn mellom 100 og 150 millioner kroner på fylkeskommunens konto fra NTE, som blant annet ble brukt på veier, skole og kultur.

- Vi har en dialog lokalt nå. Vi har bestemt oss for at vi på tvers av partiene skal bli enige om rammer for bruken av midlene. Det er viktig at disse fremtidige pengene ikke bakes inn i ordinær drift slik at vi blir avhengig av midlene på den måten, mener Vigdenes.

Les også: NTE foreslår å skape ett felles trøndersk fornybarkonsern

Les også: Frykter høyere strømpris med færre kraftselskaper

Ser ingen hindringer

Det er knyttet stor spenning til fremleggelsen av fjorårets resultat for NTE på onsdagens fylkesting. Styreleder Bjørnar Skjevik vil også si noe om fremtidsutsikter og utfordringene for selskapet i årene som kommer.

- Vi har hatt en veldig god prosess i flere måneder mot overføringen til kommunene. Vi forventer at dette blir en grei ordning. Forskjellen blir at nå må vi forholde oss til mange flere eiere. Eierskapet ordnes slik at vi skal forholde oss til et arbeidsutvalg. Det blir både ryddig og enklere. I den daglige driften ser jeg ingen hindringer med det nye eierskapet, men det blir en annen måte å utøve eierskap på. Måten det blir løst på er veldig håndterlig. Jeg ser på dette som en naturlig følge av at fylkene blir slått sammen, sier styreleder Bjørnar Skjevik.

Les også: Ny vind må blåse over kraftbransjen

Trenger felles «Trønderkraft»

Pareto-sjef Lars Ove Skorpen er en av de med mest kunnskap og innsikt i energibransjen.

- Det er flere kraft- og nettselskaper både på Vestlandet og Østlandet som vurderer å gjøre det samme som i Nord-Trøndelag. Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før vi får et sammenslått «Trønderkraft». Det er det eneste fornuftige og rasjonelle. Et felles kraftselskap for hele Midt-Norge, spesielt på nettsiden, er uansett den beste løsningen, mener Skorpen.

- Hva er verdien av NTE dersom aksjene hadde vært i fritt salg?

- Det krever en større analyse, men hvis du forutsetter at verdien er basert på transaksjoner med norske aktører ville prislappen sikkert ha vært 20 prosent høyere på produksjonsbiten. Men nå er det strenge regler på hvem som kan eie kraftselskaper, understreker han.

Pareto-sjefen sier det er veldig stor interesse blant utenlandske selskaper for å kjøpe denne type virksomhet i Norge.

- Utlendinger vil ha både produksjonsbiten og nettet. Men det er ikke tema så lenge ingen verken kan eller vil selge unna andeler. Men mye kan skje i fremtiden. En ny medeier av en andel i for eksempel NTE ville ha frigjort betydelig kapital til eierne.

Les også: NTE gjør millionoppkjøp på Fosen

- Må ikke bli avhengig

Stjørdals ordfører sier utøvelse av eierskapet bør være styrt av eiere som er fleksible til å avstå utbytte og langsiktig avkastning.

- Derfor er det viktig at man ikke gjør seg avhengig av pengene i den ordinære driften. Jeg tror utbyttet vil svinge stort, sier Vigdenes, som er helt klar på at dette er tidenes gavepakke til Stjørdal kommune.

- Det blir tidenes største verdioverføring. Vi skal forvalte verdiene godt, det kan jeg forsikre alle om.

Det vil bli ordførerne som representerer kommunene i generalforsamlingen i det nye NTE.

- Jeg tror dette vil bli en veldig god løsning for fremtidens kraftselskap i Nord-Trøndelag, sier ordfører Ivar Vigdenes, som i fjor var med på å utarbeide en aksjonæravtale, overføringsavtale og rammeverk for eierskapet i det nye NTE.

- Det blir tidenes største verdioverføring. Vi skal forvalte NTE-verdiene godt, det kan jeg forsikre alle om, sier ordfører Ivar Vigdenes i Stjørdal. Foto: Leif Arne Holme