Også Trondheims-ordfører Rita Ottervik frir åpent om nasjonalt samarbeid mellom Ap og KrF etter valget.

- Jeg vil anbefale det. Jeg tror også at det går an på nasjonalt nivå. Mange av de beste løsningene finnes i skjæringen mellom Ap og KrF, sier Ottervik til Adresse-avisen.

Åpen for Ap-samarbeid

Foran KrFs landsmøte, som åpnet på Scandic Nidelven i Trondheim torsdag formiddag, har nettopp valget av politiske samarbeidspartnere etter valget vært et av de store spørsmålene. Partileder Knut Arild Hareide legger overfor Adresseavisen ikke skjul på at nettopp erfaringene fra Trondheim er med når de diskuterer temaet.

Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) inviterte til samarbeid med Arbeiderpartiet nasjonalt i sin tale til KrFs landsmøterepresentanter. Foto: Håvard Jensen

- Jeg registrerer at samarbeidet i Trondheim fungerer veldig godt. Geirmund (Lykke) sitter jo i sentralstyret vårt og han har fortalt hvor bra det er, sier Hareide til Adresseavisen.

- Vil ha hånden på rattet

Partilederen har akkurat holdt en glødende åpningstale til landsmøtet, der han har ramset opp alt det han mener partiet har lyktes med og hva som blir de viktigste sakene fremover. Hareides klare signal til lands-møtet torsdag er at det viktigste for partiet nå er å komme i regjering til høsten.

- Vi har fått store gjennomslag de fire siste årene, men regjer-ingsdeltakelse gir en helt annen mulighet enn opposisjon på Stortinget. Gjennom å være med der beslutningene fattes – hver dag – kan vi få utrettet så mye mer, sa Hareide i sin åpningstale til landsmøtet.

LES POLITISK REDAKTØR TONE SOFIE AGLENS KOMMENTAR:

KrF jakter på verdier som vinner

- KrF vil ha hånden på rattet igjen, sier partilederen.

- Trondheim har gått foran

På spørsmål fra Adresseavisen viser han til at en Sentrum-Høyre regjering fortsatt er et klart førstevalg, men er absolutt ikke avvisende til Ap som fremtidig samarbeidspartner. Har-eide nevner også sentralstyrevedtaket om at et samarbeid med Fremskrittspartiet etter valget er uaktuelt.

- Det er høstet betydelige erfaringer her. Trondheim har gått foran og vi vet hvor positiv Geirmund er, sier Hareide.

Nettopp Lykke har tidligere snakket med Adresseavisen om at det er ønskelig med et sterkt sentrumsalternativ, der fløy-partiene FrP og SV ikke inngår. Han skryter av det gode samarbeidet i Trondheim.

–Mine erfaringer fra samarbeidet er veldig gode, bekrefter sentralstyremedlem Lykke.

-Finner lett sammen

I snart seks år har Ap og KrF samarbeidet om å styre i Trondheim. Etter sist valg fikk også Bergen en styrings-konstellasjon der de to partiene samarbeider.

–I Trondheim har vi fått forhandlet frem en god samarbeidsavtale, det er også god personkjemi, som gjør at det er vilje til å finne løsninger, sier Lykke, som ikke legger skjul på at samarbeidet har vært mer krevende denne perioden enn forrige, blant annet på grunn saker som omregulering av sentrumsnære landbruksområder og opsjonsproblematikk.

–Men vi finner lett sammen i saker som handler om velferd og utjevning. Etter min mening har det også vært en klar utvikling slik at ideell sektor er noe vi er enige om, sier Lykke.

Partileder Knut Arild Hareide fikk trampeklapp fra landsmøtet torsdag. Han selger inn samarbeid med Høyre som «plan A» og samarbeid med Ap som andrevalg. Foto: Rune Petter Ness

Omstridt i partiet

Et samarbeid med Arbeiderpartiet er omstridt i partiet og er ventet å bli en sentral sak under årets landsmøte.

Denne uken kunne Adresseavisen fortelle at hver tredje fylkesleder i KrF sier blankt nei. Seks av fylkeslagslederne sier blankt nei, to heller mot nei, tre sier ja, mens de resterende åtte har ikke konkludert.

–Vi er åpen for å samarbeide med Ap, men per i dag er det ikke aktuelt å gå i regjering med dem. Kanskje vi endrer mening etter landsmøtet, sa nylig Jon Normann Tviberg i Nord-Trøndelag KrF til Adresseavisen.

Hans kollega i Sør-Trøndelag, Heidi Pawlik Carlson, er derimot åpen for at KrF kan regjere med Ap, dersom de får nok gjennomslag for sin politikk.

–Førsteprioritet er Høyre-sentrum. Men det viktigste for oss er hvilke saker vi blir hørt på. Dette blir litt klarere etter lands-møtet, sier Carlson.

Årsaken til at Ap-samarbeid er vanskelig er blant annet at partiene står mot hverandre når det gjelder sentrale saker som ja til eggdonasjon og innføringen av blodprøven NIPT til gravide som har rett på fosterdiagnostikk. På landsmøtet nylig vedtok også Ap å fjerne K'en i navnet på religionsfaget KRLE. Alt dette blir av mange i KrF sett som en rød klut.

- Er optimistisk

Trondheims-ordfører Rita Ottervik (Ap) sier hun tror det vil være fullt mulig å finne løsninger som kan gi regjeringssamarbeid med KrF.

–Lokalt finner vi lett sammen i mange saker. For eksempel når det gjelder skolehelsetjeneste og tidlig innsats. Vi har også et godt samarbeid når det gjelder frivillighet og ideelt arbeid. Og ingen av oss er opptatt av at kommersielle krefter skal overta omsorg, sier Ottervik.

Hun viser til egne erfaringer fra tiden som rådgiver for Jagland-regjeringen, som i mange saker fikk støtte fra KrF. Ottervik forteller om mange omganger med konstruktive og ryddige forhandlinger med KrF.

–Det er delte meninger blant velgerne. Det er en venstre og en høyreside i partiet, men vi er enige om viktige saker. Derfor er jeg optimistisk med tanke på et slikt samarbeid, sier Ottervik.