Tirsdag kunne alle som er usikre på føflekkene sine, bestille time til hudlege uten henvisning fra fastlege i forbindelse med Hudsjekkdagen 23. mai. Det tilbudet viste seg å være populært. I Trondheim tok det én time å fylle opp timene på Hudsjekkdagen. I Levanger var det fulltegnet en halvtime senere.

Det er egentlig bare den tiden det tar å ta imot alle henvendelser på telefon, skriver Kreftforeningen i en pressemelding. I tillegg har en del bestilt time på nett.

- Føflekkreft er en unødvendig kreftform med høy dødelighet, sa Ingrid Stenstadvold Ross, seksjonssjef for forebygging i Kreftforeningen til Adresseavisen mandag.

Flest kvinner sjekker seg

Men selv om det er nesten dobbelt så mange menn som kvinner som dør av føflekk-kreft, er det også nå flest kvinner som har bestilt time for å kontrollere føflekkene sine.

På Hudsjekkdagen 2017 er det 65 prosent kvinner og 35 prosent menn som har fått time.

- Vi ønsker at flere menn smører seg før de skal ut i sola og at de blir flinkere til å sjekke seg, sier Eva Faanes, distriktssjef i Kreftforeningen Trondheim.

Norge på føflekktoppen

- Norge har høy dødelighet av føflekkreft. Vi er på føflekktoppen, men vi vil ikke være på denne verdenstoppen, sier Faanes.

Derfor arrangerer de denne dagen for å minne folk om å sjekke seg.

- Nordmenn må kjenne faresignalene og komme seg til behandling.

I Trøndelag er det totalt 160 timer til føflekksjekking 23. mai. Hudpoliklinikken ved St. Olav stiller med 120 plasser, Trondheim hudlegesenter har 30 plasser og hudpoliklinikken på Levanger sykehus har ti plasser til disposisjon. Hudsjekkdagen er en del av Euromelanoma, en aksjon som foregår i over 30 land i Europa. Det er hudleger som har tatt initiativ til kampanjen.

- Kampanjen nytter

Faanes tror det er så mange som bestilte time fordi kampanjen nytter. Hudsjekkdagen blir i år arrangert for fjerde år på rad.

- Vi tror vi har nådd fram og folk blir mer bevisste om at forebygging virker, sier hun.

- Et viktig mål for Hudsjekkdagen er å øke folks bevissthet om føflekkreft, hvordan de best kan beskytte seg i solen og å gjøre folk oppmerksom på hvilke faretegn de skal se etter. Da er det flott å se at det ser så stor interesse for timene på Hudsjekkdagen her i Trondheim, sier Faanes i Kreftforeningen.

Men hun understreker at folk som er usikre på føflekkene sine bør bestille time hos fastlegen sin selv om de ikke fikk time på Hudsjekkdagen.

Sterk sol i mai

- Det er gode prognoser for å bli frisk dersom du kommer tidlig til behandling.

Faanes minner om at sola er ekstra sterk nå i mai og ber folk om å smøre seg med rett faktor, helst over 15, ta pause i sola og dekke seg til. Hun ber folk om å sjekke seg dersom de ser forandringer på føflekkene sine.

- Det er enkle grep som skal til for å forebygge føflekkreft, sier Faanes.

Kampanje nytter: Eva Faanes i Kreftforeningen slår fast at Norge har høy dødelighet av føflekkreft. - Vi er på føflekktoppen, men vi vil ikke være på denne verdenstoppen, sier hun. Foto: PK Foto