Episoden skal ha skjedd for rundt to uker siden.

- Han beskriver at han ble utsatt for unødvendig maktbruk i forbindelse med en ransaking av cella, sier advokat Siri Langseth, som er verdalingens forsvarer.

Vurderer politianmeldelse

Den terrorsiktede trønderen vurderer om han nå skal politianmelde fengselsbetjentene som var involvert.

33-åringen returnerte til Norge i slutten av august 2016, etter å ha rømt fra Syria. Etter å ha sittet noen måneder i tyrkisk fengsel, ble han deportert til Norge, og pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på Gardemoen. Han har sittet i varetekt siden da.

Les her: Trøndersk IS-avhopper fengslet i Tyrkia

Først satt han i Oslo fengsel, men han ble flyttet over til Trondheim fengsel i midten av mars i år. Begrunnelsen for det var, ifølge en fengslingskjennelse fra mars i år, at det skulle gjøre det lettere for han å ha kontakt med familien i varetektsperioden. Han har tidligere forklart at han sliter med psyken.

Les her: Utvidet siktelse for IS-avhopper fra Verdal

Nektet å kle av seg

Foranledningen til episoden i Trondheim fengsel skal ha vært en ransaking på verdalingens celle om morgenen 19. april.

- Han opplevde at tre fengselsbetjenter ba ham om å kle seg naken under ransakingen. Dette ønsket han ikke å gjøre foran en av dem, som var kvinne. Slik han opplevde det gikk kvinnen ut, men en åpen dør til en gang hvor det var mye gjennomgangstrafikk, førte til at han ikke ønsket å stå naken på rommet, sier Langseth.

Ifølge forsvareren har verdalingen forklart at han la seg ned på senga igjen, kun iført undertøyet. En av de tre fengselsbetjentene skal så ha dratt dyna av 33-åringen.

Skal ha blitt brukt kvelertak

- Han opplevde blant annet å bli tatt kvelertak på og slått før han ble båret til en såkalt sikkerhetscelle etter håndjernene. Han hadde synlige merker på kroppen og blødde fra sår. Slik han har forklart det, ble han etterlatt naken kun med et lite teppe på sikkerhetscellen, sier forsvareren.

I sikkerhetscelle: Fikk tilsyn av lege. Foto: Privat

Verdalingen fikk legetilsyn, og måtte tilbringe det neste døgnet på sikkerhetscellen.

- Han har opplevd dette som traumatisk, sier Langseth.

Merkene på verdalingens kropp er etter det Adresseavisen kjenner til, omtalt i mannens helsejournal. Trondheim fengsel skal imidlertid ikke ha sørget for at det ble tatt bilder av skadene på mannen.

- Fulgt retningslinjer

Direktør for Kriminalomsorgen region nord, Jorid Midtlyng, mener fengslet har fulgt retningslinjene i denne saken.

- Vi har hatt en gjennomgang av denne konkrete saken sammen med Trondheim fengsel, men har ikke anledning til å gi vår beskrivelse av hendelsesforløpet. Vi mener at fengselet har fulgt retningslinjene i denne saken, skriver hun på mail.

På spørsmål om retningslinjene er fulgt, når det ikke er tatt foto av skadene, som skal være omtalt i mannens helsejournal, svarer Midtlyng på mail:

- Vurderingen vil da være at den innsatte ikke var påført skade.

Hun ønsker ikke å svare på om det er slik at ansatte i fengslet brukte kvelertak, eller om det er vanlig at fanger får skader som følge av ransaking.

- På generelt grunnlag kan vi si at ansatte i norske fengsler ikke bruker vold, men det er anledning til bruk av fysisk makt i visse situasjoner. Dette gjelder når innsatte ikke retter seg etter bestemmelsene om ro, orden og sikkerhet.

Samarbeid med helsetjenesten

Ifølge Midtlyng skal slike tiltak ikke brukes med mindre det anses som nødvendig og forsvarlig, samt at mindre inngripende tiltak har vært forsøkt eller fremstår som utilstrekkelig.

- Vi har også alltid et nært samarbeid med helsetjenesten i fengselet i slike situasjoner, skriver hun.

Hun ønsker ikke å opplyse om hvor ofte fengslet tar i bruk fysisk maktanvendelse, men vil understreke at alle tjenestemenn har fått opplæring i bruk av fysisk makt i tråd med kriminalomsorgens retningslinjer for dette.

- Kriminalomsorgen er opptatt av skånsom og respektfull behandling av våre innsatte, men har forståelse for at de mest inngripende tiltakene er en vanskelig opplevelse.

Ukjent for PST

Opplysningene om voldsepisoden som nylig skal ha skjedd i Trondheim fengsel har vært ukjente for PST.

Ifølge påtalemyndigheten skal saken til verdalingen opp i retten i løpet av høsten.