Fotballtreneren fra en kommune i Trøndelag ble pågrepet og varetektsfengslet for to uker siden. Fredag utløp fengslingsperioden, og politiet begjærte den siktede varetektsfengslet i en ny periode begrunnet med bevisforspillelsesfare.

Under rettsmøtet kom det nye opplysninger fra etterforskningen mot treneren, ifølge fengslingskjennelsen.

Da han møtte i retten sist, var han siktet for å ha forledet gutter som han var fotballtrener for, til å sende seg nakenbilder. Politiet hadde da avhørt to fornærmede gutter om dette.

Nye avhør av barn

Etterforskerne har i løpet av de siste to ukene gjennomført tilrettelagte avhør av ytterligere tre fotballgutter, som har status som fornærmet. Det er også planlagt avhør av flere barn den nærmeste tiden. De fem som til nå er avhørt, kommer fra to ulike idrettslag, som siktede har vært trener i, opplyser politiadvokat Bente Lind ved Trøndelag politidistrikt. Adresseavisen har tidligere skrevet at den siktede mannen har vært trener for tre klubber i Trøndelag.

Politiet mener at det siden forrige fengsling har kommet opplysninger om at siktede har hatt kontakt med flere gutter utenfor det som karakteriseres som en «normal utøver-trener relasjon», ifølge kjennelsen.

- Vi jobber fortsatt med å undersøke om det er flere fornærmede eller vitner som kan ha noe å opplyse. Vi gjør avhør av barn som har hatt kontakt med siktede, for å undersøke om det kan være sendt nakenbilder til ham. Så langt viser etterforskningen at ikke alle barna har sendt ham slike bilder, sier politiadvokaten.

- Bilder kan være tatt av siktede

Siktelsen mot treneren er nå også utvidet til å omhandle oppbevaring av overgrepsbilder av barn. Bildene ble funnet da politiet gjennomgikk mannens datautstyr, som ble beslaglagt i forbindelse med pågripelsen. Retten refererer påtalemyndigheten på at det er «funnet minst 1000 overgrepsbilder som er nedlastet (fra internett journ.anm.)».

Videre er det funnet filmopptak/bilder av nakne gutter som dusjer. «Av opptakene kan det synes som om noen av opptakene er gjort uten at guttene har vært kjent med at de ble filmet», heter det i kjennelsen.

- Det kan synes som om disse bildene er tatt av siktede selv, og vi mener at de er fotballrelatert. Vi jobber med å identifisere disse guttene, sier politiadvokat Lind.

Benekter interesse for overgrepsbilder

Advokat Arve Opdahl, som forsvarer siktede, opplyser at klienten innrømmer å ha hatt et mer kameratslig forhold til spillerne sine, enn det som er vanlig.

- Dette kan ha medført at det kan ha blitt misforstått fra min klients side og de han trente, sier forsvareren.

- Hvordan stiller han seg til siktelsen?

- Han har ikke tatt stilling til spørsmål om straffskyld - etter råd fra meg, sier Opdahl.

Dokumentene i saken utgjør nå 1600 sider, og flere holdes hemmelige for den siktede treneren - i denne fasen av etterforskningen.

- Når man ikke har gjennomgått materialet, er det vanskelig å ta standpunkt til om man har begått noe straffbart, forklarer Opdahl.

- Hva sier han til at politiet har funnet overgrepsbilder hos ham?

- Jeg har reist spørsmål om dette materialet, som er funnet på en angivelig harddisk, er bevisst nedlastet av siktede. Siktede selv benekter å ha interesse av å laste ned slikt materiale av barn, svarer forsvareren.

Bildematerialet som skal vise gutter i dusjen, er ikke den siktede konfrontert med i avhør ennå, opplyser forsvareren.

- Det er derfor uavklart på hvilken måte det er tatt bilder. Om han har tatt disse, var det ikke som ledd i noen videre deling, påpeker Opdahl.

Betenkningstid

Lind begjærte den siktede treneren fengslet i nye fire uker, mens han selv begjærte seg løslatt.

Sør-Trøndelag tingrett finner at mistanken mot mannen er styrket siden sist rettsmøte. Dommeren viser til at treneren ble kjent med de fornærmede guttene i saken som fotballtrener. «Basert på avhør av både de fornærmede og siktede synes det å fremgå at siktede har forledet disse til å sende seg nakenbilder», skriver dommeren.

Retten påpeker at den siktede treneren er ansatt i en kommune i Trøndelag og til daglig jobber med barn. «På bakgrunn av sakens opplysninger er det behov for å avklare om det er flere fornærmede i saken», skriver dommeren, som mener at det er sannsynlig at siktede vil kontakte eventuelt andre fornærmede i saken om han ikke varetektsfengsles.

Ifølge Opdahl, er det ikke noe i etterforskningsmaterialet som tyder på at klienten har begått noe straffbart i jobbsammenheng.

Sør-Trøndelag tingrett varetektsfengsler treneren i to uker, og ikke fire - som ønsket av aktor. Dette begrunnes blant annet med at mannen ikke tidligere er straffet.

Siktede tok betenkningstid etter at kjennelsen var avsagt. Det gjorde også påtalemyndigheten.