Trenden med utebursdager vokser hvert eneste år. De har blitt veldig vanlige både for skolebarn og barnehagebarn. Det er inntrykket til førsteamanuensis Mari Rysst ved Høgskolen i Innlandet, som også er tilknyttet Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Se vår store pristest av barnebursdager her

- Dette var noe som startet tidlig på 2000-tallet. Nå virker det som om det bare er unntaksvis at eldre barn feirer bursdagen sin hjemme. Årsaken er nok både at dette er en enklere løsning for travle foreldre, og at det er mange som kan bli invitert. Alle har ikke plass til en hel klasse. Samtidig presser nok også barna på. Bursdager og hvordan de feires er noe barn snakker mye om. Utebursdager oppfattes som populært og kult, sier Rysst.

Mari Rysst er førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet og tilknyttet Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Kan være problematisk

For å unngå at slike bursdager skal bli for dyre blir gjerne ikke alle i klassen invitert. Det kan være problematisk, ifølge forskeren.

- Det blir problematisk om man bare velger ut noen få som blir invitert. Det er gjerne de samme som aldri blir bedt. Den mest akseptable holdningen er nok at man enten inviterer hele klassen, alle jentene eller alle guttene for å skape et godt klassemiljø, tror Rysst.

For dyrt for enkelte

Tone Fløtten, daglig leder i Forskningsstiftelsen Fafo, har jobbet mye med barnefattigdom. Hun ser også faren ved at barnebursdager kan bli for dyre for enkelte foreldre.

- En bursdag koster jo penger uansett, men alle foreldre har ikke råd til storslåtte utebursdager. Da kan det bli veldig synlig i et klassemiljø hvem som har knapp økonomi, sier Fløtten.

Tone Fløtten, daglig leder i forskningsstiftelsen Fafo.

Dyrt uansett

Hun synes imidlertid det er vanskelig å moralisere når det gjelder dette temaet.

- Stadig dyrere barnebursdager er ikke veldig likhetsfremmende. Men samtidig er det lett å forstå at mange foreldre synes slike løsninger har positive sider som veier opp for prisen. Hundrelappene flyr jo om man skal ha et stort selskap hjemme også, påpeker Fløtten.

Hun kjenner ikke til noen undersøkelse der barna er blitt spurt om dette temaet.

- For mange barn er et enkelt hjemmeselskap kanskje like spennende som en tur på bowling eller badeland. Samtidig er det mulig at barn fra familier med dårlig økonomi kan ha glede av å få være med på en actionfylt utebursdag.