Etter at ungene hadde varslet tok han kontakt med SNO som konstaterte at det var en bjørn som hadde drept sauen på Gartland i Grong, skriver Namdalsavisa.

– Halve bakkroppen var oppspist, og det hadde skjedd i løpet av natta. Ungene hadde vært på samme sted dagen før, og da var det ikke noen sau der, sier Gartland.

Felling trenert

– Vi har en søknad om ekstraordinært uttak av bjørn på vårsnø inne. Den har vi ikke hørt noe svar på, forteller Brit-Agnes Buvarp i Grong kommune.

Etter funnet av sauen på Gartland ble det fredag ettermiddag søkt Klima- og miljødepartementet om skadefelling.

– Svaret vi har fått derfra er at de tidligst kan behandle denne søknaden på mandag når de kommer på jobb. De har ikke beredskap for å behandle slike saker i helga, sier Buvarp.

– Dette er trenering fra myndighetene. Fra 1. juni er det Fylkesmannen som overtar behandlinga av skadefelling. Det går gjerne fort å få en søknad behandlet. Men fram til da er det departementet, og ingen ting skjer. Ei skadefelling har størst sjanse til å lykkes hvis man får sette i gang fort, sier Gartland som ikke er nådig i sin beskrivelse av saksgangen.

Beiter på innmark

De siste årene har Gartland beitet sauene på innmark for å unngå rovdyrkonflikt.

– I tillegg har jeg har ryddet områder rundt innmarka og satt opp gjerder for å holde sauene rundt husa. Og det har fungert noenlunde fram til nå. Men det er tydeligvis ikke nok, sier han.

I sommer må han sannsynligvis slippe noen av sauene i utmarka i tillegg.

– Jeg har fått isbrann på en del av innmarka, og det betyr at jeg må pløye opp mer enn planlagt. Da må jeg bruke innmarka til å dyrke vinterfor, og kan ikke la sauene beite på så mye som jeg har gjort de siste årene.

Mer utmarksbeite gjør at han ser mørkt på sommeren.

– Når bjørnen er så frekk at den går inn mellom masse bolighus for å få tak i sauen er det lite man kan gjøre for å holde den vekke.