I forbindelse med konsertene til Bruce Springsteen på Granåsen og Åge Aleksandersen på Sverresborg Arena i fjor sommer, søkte ISS Facility Services AS, som har skjenkebevilling i Statens Hus, om utvidet skjenkeareal for disse arrangementene.

Én ukes skjenkestopp

Under begge konsertene ble det avholdt skjenkekontroll, som nå har ført til at rådmannen innstiller på at Statens Hus mister skjenkebevilling i én uke. Formannskapet avgjør saken i sitt møte tirsdag.

Eva Greif-Andersen er skjenkeansvarlig i Trondheim Concerts som arrangerte konsertene, og uttaler seg på vegne av ISS i saken.

- Hva betyr det hvis det blir én uke med skjenkestopp?

- Jeg vil ikke si noe om det før formannskapet har tatt sin beslutning. Vi får vente på den, og ta grep deretter, sier hun.

- Kan det gå utover arrangementene deres i sommer?

- Det vil jeg ikke uttale meg om nå, sier hun.

Gjentatte diskusjoner

I saksfremlegget heter det at kontrollører under Bruce-konserten i juli i fjor ble forsøkt nektet adgang til et lukket område ved scenen (backstage, journ.anm.) Kontrollørene fikk først komme inn etter gjentatte diskusjoner.

I rapporten fra kontrollørene står det at det var et avgrenset område på 10x20 meter med mye vakthold rett ved scenen. Det var mye gjennomgangstrafikk der, og kontrollørene legitimerte seg og spurte om det var noe skjenkeareal bak scenen. En engelsktalende vakt viste ifølge rapporten ingen tegn til å bry seg med hvem de var eller hva de gjorde der.

- Ble dyttet

«Etter flere forsøk på å få skikkelig kontakt ble vi hele tiden holdt igjen og dyttet litt tilbake. Vi ba om å prate med områdeansvarlig, og etter mye om og men fikk vi etter hvert dette», står det i rapporten.

Kontrollørene hevder at områdeansvarlig var tydelig irritert. «Vi ble da bare forklart at dette var et område vi ikke hadde adgang til, til tross for den store gjennomgangstrafikken».

Kontrollørene trakk seg tilbake, men etter hvert oppdager de et tjuetalls personer fra publikum som ble sluppet inn på det avgrensede området.

Kontrollørene bestemte seg for å prøve igjen, men ble på nytt nektet adgang av vakt og områdeleder. Først etter at kontrollørene sa de kunne komme tilbake med politiet, kom de inn på området.

Beklager

I tilsvaret beklager bevillingshaver ISS situasjonen som oppsto, og at de er opptatt av å følge norsk alkohollov. De skriver at det i kontraktene er strenge regler for hvem som har tilgang til backstage-området. De beklager også at de ikke i forkant var gjort klart for alle aktører at skjenkekontrollørene skal ha tilgang på alle områder.

Vaktselskapet forklarer at de opplevde den ene kontrolløren som agitert, og at han fikk forklart at området bak scenen kun var for kamerakontroll og videoproduksjon., samt at det ikke ble servert alkohol. Selskapet skriver også at situasjonen opplevdes vanskelig ettersom områdesjefen ble stående mellom amerikansk produksjon med rigide regler for backstage-området, lokale vakter og skjenkekontrollen.

Ruset under Åge

Under Åge Aleksandersen-konserten drøye to uker senere mener eierskapsenheten at to personer var åpenbart påvirket av rusmidler og drakk alkohol. Det utløser fire prikker, og med de åtte prikkene eierskapsenheten mener ISS skal ha for hendelsen på Bruce-konserten innstiller de på én ukes skjenkestopp.

Juridisk rådgiver ved eierskapsenheten, Hilde Ringard sier det aldri var noen tvil om reaksjonen.

- Det er en alvorlig hendelse det som skjedde i Granåsen. Kontrollene er kommunens mulighet for å sjekke om reglene overholdes, og da må vi ha tilgang til alle arealer hvor det er innvilget skjenkebevilling, sier hun.

Hun understreker at det er formannskapet som har det endelige ordet. Vedtaket effektueres først etter at klagefristen er utgått eller tidligere dersom bevillingshaver ønsker det.

Dialog med arrangør

- Vi har ikke ønske om å nekte bevilling i en uke hvor det er store arrangementer. Men samtidig kan vi ikke styre det. Etter et endelig vedtak sier vi at straffen effektueres innen rimelig tid, som regel tre-fire uker.

Hun sier det er dialog med både Trondheim Concerts (som arrangerte konsertene) slik at man slipper slike hendelser ved neste store konsert i byen.

- Det er mange involverte på store arrangementer, og ikke alle er klar over rollen til skjenkekontrollørene, sier Ringard.

Andersen bekrefter dialogen med kommunen om sommerens arrangementer.

- Det er viktig for oss å etterleve alkoholloven til punkt og prikke. Vi vil ha en dialog med kommunen for å skissere løsninger.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter