Hva som er «gåbar» avstand, vil imidlertid ikke Haugstad definere.

Mange trondheimspolitikere ønsker at NTNU skal bygge mer campus i Midtbyen, og mener det ikke strider med regjeringens vedtak om samling «i området rundt Gløshaugen». Flertallet i NTNUs styre vil helst flytte undervisningsvirksomheten bort fra Kalvskinnet for å få mest mulig samling i området Gløshaugen-Øya. NTNU-rektor Gunnar Bovim fremstiller det som et kompromiss at NTNUs styre har besluttet å beholde tilstedeværelsen på Kalvskinnet - så lenge leieavtalene løper. Men dette har ikke vært nok til å tilfredsstille kommunepolitikerne.

Tirsdag kveld kan du følge debatten om campus på adressa.no og i Studentersamfundet i Trondhjem

Hvor går grensen?

Adresseavisen ba kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen avklare hvilke grenser regjeringen setter for vedtaket om å samle NTNU. Statssekretær Bjørn Haugstad svarte for Isaksen i en epost.

- Hvor viktig er en tett geografisk samling av campus?

- I dag er NTNU spredt over store deler av byen. Det er langt mellom Dragvoll, Rotvoll, Tunga og Gløshaugen. I praksis gjør slike avstander det vanskeligere å samarbeide på tvers av fag. På en fremtidig campus bør det være slik at studenter og ansatte kan gå til fots fra den ene enden av campus til den andre, slik at de på en enkel måte kan samarbeide om utdanning og forskning på tvers av fagområdene.

En kompakt campus vil gjøre det lettere å integrere eventuelle nye og fremtidige fag inn i NTNU slik vi kjenner det i dag. En mer samlet løsning vil også gi bedre utnyttelse av lokalene. Nye og oppgraderte lokaler vil dessuten legge bedre til rette for høy kvalitet i utdanning og forskning og gjøre NTNU til et mer attraktivt universitet internasjonalt.

- Hva mener du med at man bør kunne gå til fots fra den ene enden av campus til den andre? Innenfor en normal pause på 15 minutter? En halvtime?

– Det er ikke naturlig å gå inn i en minuttdiskusjon om det, men vi ønsker et vesentlig mer kompakt campus enn NTNU har i dag.

- Hva ligger i «rundt Gløshaugen»?

- Regjeringen har ikke konkretisert hva som ligger i «området rundt Gløshaugen», men det vil være vesentlig mer kompakt enn dagens campus.

- Kan KD akseptere forslaget om å legge senteret for kunst, arkitektur og musikk til Leüthenhaven?

- Dette er en av mange spennende ideer, men som foreløpig ikke er vurdert av departementet. Det er naturlig at NTNU og kommunen diskuterer disse idéene først, og vi vil ikke kortslutte disse diskusjonene. NTNU anbefaler samling med konsentrasjon mot vest i området Elgeseter. Et nærmere definert område for utbygging har foreløpig ikke vært behandlet i departementet.

- Kan det velte hele campusprosjektet hvis kommunen vanskeliggjør NTNUs planer om en kompakt campus?

- Vårt inntrykk er at begge parter ønsker å finne gode løsninger både for byen og universitetet. Det er et godt utgangspunkt. Vi ønsker ikke å spekulere rundt spørsmål om hva som muligens kan bli vanskelige, men følger med på det som vi opplever som en god og konstruktiv dialog. Vi oppfatter at alle partier i Trondheim er sterke støttespillere for konseptet samlet campus. Det er helt naturlig at det er diskusjoner om konkret lokalisering innenfor rammene av en samlet campus. Vi er ikke urolige for utfallet av diskusjonene.

- Hvilke gevinster ønsker KD å oppnå gjennom samling?

- Den nye campusen skal legge til rette for at NTNUs kan nå sine mål om internasjonalt fremragende utdanning, forskning, innovasjon og formidling. Den skal også bidra til å gjøre NTNU til et enda mer attraktivt studiested, og gjøre det enklere for studenter og ansatte å samarbeide på tvers av fag.

- Unngår departementet å sette rammer for lokalisering fordi det ikke er viktig for regjeringen å få fortgang i bygging av nytt campus for NTNU?

- Nei, dette er et høyt prioritert prosjekt i regjeringen. Prosjektet er imidlertid omfattende og komplisert. Det er gamle bygg som skal bygges om, og nye som skal bygges, og alt skal passe med den faglige organiseringen av nye NTNU. Derfor må vi også ta oss tid til en god prosess som sikrer det beste resultatet til slutt, sier Bjørn Haugstad.

Signal fra finansministeren

Etter formannskapets vedtak om å ivareta grøntområdet i Høyskoleparken, spurte Adresseavisen finansminister Siv Jensen hva hun syntes om at kommunen la begrensninger på NTNUs handlefrihet.

- Jeg er først og fremst glad for at vi har tatt prinsippbeslutningen om å samle NTNU. Det vil gi universitetet en helt annen kraft. Det vil være i Trondheim kommunes interesse at NTNU vokser og kan klatre på internasjonale rangeringer. Men da må det legges til rette for det. Det gjelder også hvordan man får utnytte arealene sine.

Statssekretær Bjørn Haugstad er ikke bekymret over diskusjonen om lokalisering av campus. Foto: Scanpix