- Jeg er glad for at jeg berget livet og ikke ble invalid, sier Hjalmar Duklæt der han sitter med nakkekrage i sykesenga i nevrosenteret ved St. Olavs Hospital.

2. mai - på hans andre dag som pensjonist - satte han seg som vanlig på karbon-racersykkelen sin. 67-åringen, som har syklet aktivt siden 1981, startet treningsturen fra hjemmet på Lundåsen på Heimdal denne formiddagen. Han var på vei mot Orkanger da det gikk galt ved Udduvoll bru. Ved avkjøringsrampen til Melhus nedenfor brua kolliderte han med en bil.

- Tannløs

Adresseavisen var på stedet rett etter ulykken, hvor politiets innsatsleder opplyste at syklisten hadde pådratt seg ansiktsskader etter å ha blitt kastet av sykkelen. Det viste seg imidlertid at skadene var mye alvorligere.

Etterforsker: Politiet på Heimdal etterforsker ulykken som skjedde ved Udduvoll bru tirsdag i forrige uke. Her tar politiet med seg racersykkelen til skadde Hjalmar Duklæt.

- Jeg har to kjevebrudd, er omtrent tannløs i overmunnen, har brudd i nakken og har fått enn utposning i ryggraden. Denne fører til lammelse i hendene, sier den tidligere datakonsulenten, og holder opp de hovne hendene for å vise.

Etter ulykken lå han tre timer på operasjonsbordet, hvor det blant annet ble satt inn plater i kjeven. Nakkebruddet og utposningen i ryggraden ble oppdaget i etterkant. Legene har fortalt 67-åringen at det var hjelmen og hans gode fysikk som berget ham.

Har tusen spørsmål

- Jeg har vært heldig mine første 36 årene som syklist. Jeg har bare pådratt meg skrubbsår tidligere, sier Duklæt.

Han har heller aldri hatt kontakt med politiet i forbindelse med slike hendelser tidligere, og forventet å høre fra etterforskere etter den alvorlige ulykken.

- Jeg føler meg ikke ivaretatt av politiet, sier han, og utdyper:

- Etter en slik opplevelse har man jo tusen spørsmål. Gjør politiet noe med saken selv, eller er det jeg som må anmelde bilisten? Er ikke politiet interessert i mitt vitnemål, og hvem er det som eventuelt har saken? Jeg har jo kanskje fått varige mén. Hvordan skal jeg gjøre det med forsikringen? Politiet må sikkert involveres i det og, sier Duklæt, som i tillegg har lurt på hvor sykkelen og sykkelcomputeren hans ble av etter ulykken.

Da det hadde gått nærmere en uke etter ulykken, og han fortsatt ikke hadde hørt noe fra politiet, så tok Duklæts kone Heidi Staff kontakt med politiet. Etter å ha ringt politiets sentralbord, fant hun ut at det var politiet på Heimdal som hadde saken. Hun ble satt dit, og fikk snakke med en ansatt.

Husker ikke

- Jeg fikk beskjed om at de ikke hadde tenkt å komme denne uken fordi trafikkforseelser ikke har prioritet. For oss er jo dette mer enn en trafikkforseelse. Mannen min har jo store skader. Svaret jeg fikk gjorde meg derfor forbannet, sier Staff, som derfor kontaktet sentralbordet igjen for å få kontakt med politistasjonssjef Elisabeth Eriksen på Heimdal. Hun fikk ikke svar med en gang, men Eriksen ringte tilbake.

Kritisk: Hjalmar Duklæt og kona Heidi Staff er kritisk til at de ikke hørte noe fra politiet på Heimdal etter den alvorlige ulykken. - Jeg føler meg ikke ivaretatt av politiet, sier Duklæt.

- Også hun sa at politiet ikke prioriterte slike saker, og at de hadde mye å gjøre. Hun ba om unnskyldning og hadde forståelse for at Hjalmar hadde behov for informasjon. Hun lovte også at det skulle komme en mann med sykkelcomputeren, sier Staff.

Da Adresseavisen besøkte paret på sykehuset tirsdag formiddag, hadde det fortsatt ikke kommet noen fra politiet.

- Jeg har ikke hatt noen forventning om at politiet skal rykke ut hit til sykehuset, men etter at jeg våknet etter operasjonen kunne politiet i det minste ha sendt en melding om at dette er en sak for dem, og at jeg ikke trenger å gjøre noe. Det er jo en alvorlig ulykke jeg har vært involvert i, sier Duklæt, som foreløpig ikke husker noe av det som skjedde i 13-tiden denne tirsdagen.

Politiet beklager

Stasjonssjef Eriksen ved Heimdal politistasjon opplyser at det er opprettet sak etter ulykken, og at den skal etterforskes.

- Selvfølgelig etterforsker vi denne saken, men det er mulig det ble tatt som en selvfølge at syklisten visste dette, sier Eriksen.

- Stemmer det at trafikksaker ikke er prioritert?

- Slike saker blir prioritert etter voldtekt og overgrepssaker samt saker hvor barn er involvert, forklarer Eriksen.

Stasjonssjef: Elisabeth Eriksen er politistasjonssjef ved Heimdal politistasjon.

Hun poengterer imidlertid at det i den konkrete saken ble gjort mye etterforskning på stedet og at det ikke er fare for at bevis kan ødelegges, selv om de ikke har rukket å avhøre Duklæt.

- Kritikken mot politiet i denne saken går på at vi ikke har tatt kontakt. Det kan skje igjen at vi ikke rekker å følge opp det mellommenneskelige. Det betyr imidlertid ikke at vi ikke vil gjøre en god etterforskning, sier Eriksen, og legger til:

- Vi vil oppriktig at alle skal føle at de vi har tid til dem - og det har jeg prøvd å forklare. Jeg vet at syklisten hadde mange spørsmål han ønsket svar på, og det beklager jeg at han ikke har fått. Jeg håper at han blir frisk etter ulykken, og synes det er trist at vi ikke klarte å følge opp forventningene han hadde til oss.

Innsatslederen på ulykkesstedet opplyste etter hendelsen at bilen som var involvert i ulykken sto parkert. Da den skulle kjøre ut på veien kom 67-åringen syklende, og dermed oppsto sammenstøtet.

Eriksen vil foreløpig ikke si noe om hva politiet antar var årsaken til ulykken. Hun opplyser imidlertid at en politijurist vurderte at det ikke var grunnlag for førerkortbeslag etter hendelsen.

Bra prognoser

Hjalmar Duklæt på sykehuset er ivrig etter å komme i gang med opptreningen etter ulykken.

- Hvordan er prognosene for hendene?

- Ganske bra. Jeg har fått beskjed om at jeg kommer til å bli mye bedre etter to-tre måneders trening, sier Duklæt, som allerede har testet gripeevnen på sykler som står utenfor sykehuset. Der har han drevet og klemt inn bremsene.

- Målet er å sykle igjen til høsten, avslutter sykkelentusiasten.