- Dette området har vært brukt som fotballøkke og lekeplass for folk i Rydningenområdet siden 80-tallet. Det er et trygt område hvor barna kan leke, sier Espen Kalkvik som er formann i Lillerydningen velforening.

Lekeplassen kan forsvinne

Nå kan imidlertid lekeplassen snart være historie. Trondheim kommune vil nemlig bruke området til boligbygging. I en sak som er ute på høring foreslås det at kommunen skal få bygge tre kommunale boligbygg med tilsammen 12 leiligheter på området.

Her er den nye lekeplassen planlagt å plasseres.- Området ligger i en skråning, og er ikke egnet for fotball slik som dagens lekeplass er, sier Espen Kalvik i Lillerydningen velforening.

- Hvis det bygges boliger i området vil muligheten for lek forsvinne. Nærmeste alternative lekeplass ligger langt unna, og for å komme dit må man krysse en trafikkert vei, det går ikke an å sende barn dit alene. Det å ha med seg et barn på tre år og så være nødt til å gå flere kilometer, vil gjøre det utfordrende å leke i hverdagen, sier Kalkvik.

Må erstattes

Nasjonale retningslinjer tilsier at areal som brukes av barn og unge skal erstattes hvis de går tapt. Erstatningen Trondheim kommune tilbyr er, ifølge Kalkvik, et annet friareal i nærheten. I tillegg vil kommunen bygge en ny lekeplass på en liten del av dagens område.

- Friarealet kommunen tilbyr oss tillhører velforeningen fra før. Du kan naturligvis ikke gi bort noe du ikke eier. For øvrig ligger dette området i en en skråning, og er ikke egnet for fotball slik som dagens lekeplass er. Når det gjelder den lille lekeplassen kommuen vil bygge på dagens lekeplass blir den bitteliten sammenlignet med det vi har i dag, og vil ikke ha de samme kvalitetene, sier Kalkvik.

Velforening har vært i kontakt med kommunen for å legge frem sitt syn, ifølge Kalkvik.

Kommunen vil bygge boliger på en lekeplass/friområde på Rydningen, adresse: Lillerydningen 2. Her er Espen Kalkvik, formann i velforeninga, og sønnen Storm Brennskag Kalkvik på traktor. I bakgrunn spiller Colin Antonsen, Daniel Skalmerås og Aslak Østbø fotball. Foto: THERESE ALICE SANNE

Han er imidlertid ikke spesielt fornøyd med behandlingen de har fått der.

- Vi føler absolutt ikke at kommunen tar våre argumenter på alvor. Vi har i det hele tatt hørt veldig lite fra kommunen, vi får bare beskjed om at det skal settes opp boliger her. Vi er en liten velforening som kjemper en kamp mot en stor kommune og vi føler oss overkjørt.

Får støtte fra barnas representant

Han understreker at kommunen har flere roller i denne saken, siden det altså er som kommunen selv ønsker bygge boliger på tomta, samtidig som de også anbefaler boligbygging.

- Hvis en privatperson hadde forsøkt å bygge boliger på et område som blir brukt som lekeplass for barn og unge ville kommunen aldri tillat det. Kommunen står som eier, jury og dommer i saken. Det er ikke slik det skal være, sier Kalkvik.

Velforeningen får støtte av Rune Sandmark, barnas representant i plan- og byggesaker, som har til oppgave å ivareta barn og unges interesser i byutviklingssaker.

- Vi føler absolutt ikke at kommunen tar våre argumenter på alvor, sier Espen Kalkvik, formann i velforeninga, her sammen med sønnen Storm. Foto: THERESE ALICE SANNE

- Jeg mener dette området bør omreguleres til nærlekeplass. Etter mitt syn må kommunen finne en annen tomt for boligbygging, sier Sandmark.

- Erstatningarealet er ikke fullverdig

Han utdyper:

- Dette er et flatt og fint område som kan brukes til balleik, rekreasjon og ulike aktiviteter. Erstatningsområdet som tilbys har ikke de samme kvalitetene, siden det ligger i en skråning. Retningslinjene sier at areal som går tapt for barn og unge skal disse erstattes i sin helhet. Jeg mener erstatningarealet ikke er fullverdig.

Sandmark har spilt inn sitt syn i forbindelse med kommunens saksbehandling. Likevel tar altså kommunen til orde for boligbygging på området, i saken som er ute på høring.

Etter høringen skal saken opp til politisk behandling.

- Jeg har også advart politikerne i bygningsrådet om boligbygging her. Jeg har anbefalt politikerne å ta en befaring.

- På grunn av fortettningspolitikken i Trondheim begynner denne typen friareal å bli en mangelvare. Hvis vi bygger ned disse områdene betyr det mindre tilgang til leik og fysisk aktivitet for barna våre, og det er ikke i tråd med folkehelsepolitikken, fremholder Sandmark.

- Byplankontoret har ikke tatt stilling i saken

På Trondheim kommunes nettsider fremgår det: «Hensikten med planen er å legge til rette for etablering av 12 kommunale utleieboliger. Planområdet ble regulert til allmennyttig formål (grendehus/barnehage) ved reguleringen av boligfeltet Lillerydningen i 1982. Den kommunalt eide tomta er ubebygd, og anses i dag som for liten til barnehage.»

Høringsfristen er 20. mai.

Byplankontoret i Trondheim har ansvar for å forberede reguleringssaker på vegne av rådmannen. Saken er nå ute på offentlig høring slik at folk kan komme med innspill, ifølge Are Risto Øyasæter som er avdelingsleder ved byplankontoret.

- Råmannen har anbefalt å legge planen ut på høring. Som i de fleste reguleringsplaner er det mange ulike interesser. Vi har forsøkt å belyse saken best mulig i forkant av høringen. I høringen ønsker vi å få tilbakemeldinger fra folk på de vurderingene vi har gjort.

- Byplankontoret har ikke tatt stilling til om området bør omreguleres eller ikke. Vi vil se på innspillene som kommer, og etter at høringen er gjennomført vil vi komme med vår anbefaling til politikerne. Det ligger ingen endelig anbefaling i dokumentet vi har sendt ut på høring.

- Nasjonale retningslinjer tilsier at areal som brukes av barn og unge skal erstattes hvis de går tapt. Hva har dere tilbudt i erstatning?

- Vi har forsøkt å tolke de rikspolitiske retningslinjene så godt vi kan. Jeg viser forøvrig til saksfremlegget.

- Men hva tilbyr dere?

- Kommunen tilbyr at deler av tomta i Lillerydningen 2 omreguleres til lekeplass. I tillegg gjør vi oppmerksom på at det i dette området finnes ytterligere et areal som er avsatt til lek.

- Velforeninga og barnas ombudsmann i byggesaker mener en tomt i en skråning bak boligområdet er en del av erstatningstilbudet fra kommunen. Har de misforstått?

- Vi har forsøkt å tolke retningslinjene så godt vi kan. Skråningen bak boligområdet er en del av eksisterende uteområder.

- Velforeningen mener kommunen har mange roller i denne saken. På den ene siden sitter kommunen og ønsker utbygging, og på den andre siden sitter kommunen og anbefaler at kommunen skal få lov til å bygge ut. Hva er din kommentar til det?

- Det er rådmannens rolle å forsøke å avveie en mengde hensyn, og gi våre politikerne råd om hvordan de avveier disse hensynene.

- Velforeninga og barnas ombudsmann i byggesaker mener byggeplanene bør skrinlegges og området omreguleres til lekeplass. Hvorfor har dere sett bort ifra disse tilbakemeldingene?

- Vi har ikke sett bort ifra disse tilbakemeldingene. Alle reguleringssaker omfatter avveing av ulike ønsker og hensyn. Det er ikke overraskende at de er opptatt av å beholde denne tomten til lek, synes du det? Jeg absolutt forståelse for deres syn.

Nestleder ved byplankontoret, Gunn Helen Lundgreen, presiserer at vedtaket om offentlig ettersyn er en mulighet for  naboer, sektormyndigheter og andre berørte til å fremme sitt syn. Byplankontoret vil på vanlig måte behandle innspillene etter at høringsperioden er slutt, før saken sendes til politisk behandling, sier hun.